За въпроси и поръчки 0882 254583

Китайски времена - Made in China vs Swiss Made

За много швейцарски часовникарски компании Китай беше и все още продължава да бъде най-силният пазар. На фона на историята на страната дори може да ни изглежда странно, че хората от КНР пренебрегват родното си производство, защото освен т. нар. "ментета", с които сме свикнали да свързване страната, там започнаха да се появяват производители на изящни луксозни часовници. Преди всичко Китай има отколешна традиция в производството на часовници и през десетилетията, през които бяха изолирани от Запада, компаниите от страната задоволяваха нуждите на огромното си население. Наскоро на специализираното изложение BaselWorld един интересен производител от КНР представи своята втора колекция.
С интригуващата концепция - китайски часовници, направени с европейски привкус и с високо качество - Адриан Шу, бранд мениджърът на Chinese Timekeeper, вярва, че ще успее да възроди местните традиции в бранша и същевременно да изведе китайското часовникарство до сърцата на хората от останалата част от света.
"Над шест династии и в продължение на хиляда години най-влиятелните китайски учени са посветили живота си на разработването на инструмент за време", казва Шу. Въпреки че в миналото китайските майстори са били фокусирани повече върху трупането на астрологическо знание, отколкото в отброяването на времето, именно тяхната цивилизация е първата, успяла да го измери с точност.
Следвайки стъпките на дедите си, Chinese Timekeeper прегръща историята, за да създаде първата ексклузивна китайска колекция от часовници.
Един от ранните методи за измерване на време е бил китайска система, деляща деня на 100 части - "Ке" (четвъртини), еквиваленти на 14 минути и 24 секунди. Уредите били без циферблати и стрелки, но всяка четвърт била въплътена в дървена статуетка, която отбелязвала времето на всеки 14 минути и 24 секунди и в този интервал влизала в ролята на негов "пазител". Оттам идва и името на марката - Chinese Timekeeper.
Chasovnici-bg.com:Chinese-Timekeeper.jpg
Централата на компанията се намира в Хонконг и всичките и часовници са 100% произведени в Китай. Предвид този факт на тях липсва щампата "Swiss Made". Шу иска хората да асоциират часовниците от марката с възможно най-високото качество и да ги свързват със славната история на Китай. "Часовникарите ми и дизайнерите ми се трудят в Хонконг и ние работим с производители, разпръснати в цял Киатй", обяснява Шу. Механизмите са от Sea-Gull или Хангжу и всичко отива в Хонконг, защото нещата минават под контрол за стандарти и качество. Някои от механизмите са с малки усложнения като дата и "малки секунди" . "Купуваме механизми от клас А и тестваме всички от тях. Ние сме китайска марка, което означава, че трябва да сме изключително внимателни, така че всеки механизъм е проверен за точност и силов резерв", казва мениджърът.
Логото на Chinese Timekeeper е пиктограма на учения Су Сонг (1020 - 1101 г.), астроном, политик, картограф, часовникар, фармаколог, минералог, зоолог, ботаник, механик и едновременно с това архитектурен инженер, поет, антиквар и посланик на династията Сонг. Още тогава той създава изключително напредничав астрономически уред. След шест години усилени проучвания и тежък труд Су Сонг успява да сътвори астрономически часовник с водно задвижване.
Компанията черпи вдъхновение от водния часовник в Кайфенг. Първата колекция на Chinese Timekeeper е CTK и ползва някои дизайнерски елементи от нея. Моделите са с китайски автоматичен механизъм, а някои от тях са изработени само в лимитирани серии. Запазена марка на часовниците CTK е числото 10, изписано в червено на китайски - "+". Втората, с индекс CTK Sekond, носи същите идеи.
Продажбите на компанията са повече от обещаващи, като съотношението на купувачите от Китай и отвъд света е 50/50.
Шу твърди: "Тъй като съм французин, за мен е по-лесно да продавам на европейците, но когато става въпрос за изложения в Пекин и Китай, търгуваме с много клиенти от Азия. Китайците ги купуват, защото са родно производство и те се гордеят с тях. Много експерти твърдят, че хората от КНР никога няма да си вземат часовници местно производство. Но ако им предложиш качествен продукт, китайците ще го харесат".
Компанията работи с холандската Ace Jewellers и тя е единственият неин дилър в Европа, но има амбициите да завладее повече територии. Вероятно се питате какви са цените на Chinese Timekeeper? Моделите варират между 1800-2100 евро без ДДС.
Дизайнът на корпуса на часовниците от серията CTK вдъхва уважение първо с уголемените си размери - диаметър от 44 милиметра. Във формите му ще откриете задвижващото колело на водния часовник. От друга страна, цялата централна част на кулата от Кайфенг е била 5-етажна пагода, от която стоящите са можели да гледат и чуват водния шум на времето. Именно с тази архитектура се заиграва корпусът на CTK, съставен от четири ринга от стомана с проба 316L, съединени помежду си с четири големи винта на безела и четири по-малки на задния капак. Те са забележими и са неизменна част от дизайна на часовника, като напомнят за здравината на конструкцията от старите кули.
Друг ключов елемент от Chinese Timekeeper е свързан с конструкцията на уникалната тока на часовника. За да разберат небесата, китайските астрономи са използвали устройство, наричано "армира" (небесна сфера, показваща разположението на телата). Конструкцията и се състои от серия от свързани рингове, които се въртят на една ос около земята.
Колекцията от луксозни часовници CTK се състои от 14 референтни номера за обща лимитирана до 480 екземпляра серия, като всеки часовник е с ексклузивен сериен номер.

Онлайн Мегамол www.Chasovnici-bg.com

Google