За въпроси и поръчки 0882 254583

Историята на швейцарските часовници Rolex

Още в началото на 20 век Rolex успява да постигне недостижима международна репутация за майсторство и качество. Серията от революционни открития, които внедрява швейцарската компания, драстично променят часовникарската индустрия.
През 1905 г. Ханс Уилсдорф, предприемач, родом от Бавария, открива в Лондон своя фирма за дистрибуция на часовници. В ерата на джобните екземпляри мисълта човек да ги носи на ръката си вместо джоба на сакото си е била почти еретична.
Ханс Уилсдорф виждал по-далече, за да гарантира достойнствата на това си революционно решение – часовници, достатъчно малко, за да се носят на китката, той ги оборудва с прецизни швейцарски механизми. Изключително бързо тези тиктакащи блестящи бижута събуждат интереса на младите и модерни европейци.
През 1908 г. Уилсдорф измисля и име, с което да нарече своите произведения. Ражда се Rolex – лесно за произнасяне име на всички езици и достатъчно кратко, за да се побере надписа на циферблата. За да убеди предпазливата общественост, Ханс Уилсдорф насочва вниманието си първо върху качеството на механизмите. Той неуморно се стреми да подобри надеждността им и постоянно ги подлага на тестове, извършвани от официални организации за контрол на качеството. Това безмилостно търсене на хронометрична точност бързо води до успех.
През 1910 г. Rolex получава първия в света официален сертификат за хронометър, присъден на ръчен часовник. До този момент с това най-висше признание за точност са титуловани само морските хронометри.
Веднага след Първата световна война, през 1920 г., Уилсдорф създава Montres Rolex S.A. в Женева. Така, вече по-близо до фабриката в Биен, където се създават механизмите, той можел директно да контролира манифактурата за корпуси и крайни продукти.
В онези дни основните врагове на часовниците са влагата и прахта, които лесно прониквали в незащитените механизми. За да защити прецизната механика на своите бижута, през 1926 г. Уилсдорф създава и патентова Oyster – първия в света водозащитен и прахозащитен часовник. Надеждността на корпуса му е изпробвана като Мерседес Глейдс за 15 часа и 15 минути прекосява Английския канал с Rolex Oyster на китката си. На финала става ясно, че часовникът е в перфектно работно състояние. Събитието било шумно рекламирано по целия свят. Скоро след това Rolex създава и първия ръчен автоматичен часовник, който се навива от най-лекото движене на ръката, компликация, която в наши дни може да бъде срещната при всеки модерен часовник. Следва серия от пионерски открития, като създаването на първия хронометър с автоматично навиване и мигновена смяна на датата в 00:00 часа, създаването на модела „Submariner”, водоустойчив до невероятните за тогава 100 метра, а в днешно време – до 300 метра. От покоряването на връх Еверест до дъното на Марианската падина – най-дълбокото място в света, Rolex поставя несравними рекорди. С годините името на компанията се превръща в синоним за качество.
След кончината на Ханс Уилсдорф, поради липса на наследници на фамилията, Rolex се реорганизира във фондация, която се управлява от борд на директори, включващ политици, видни адвокати и успешни бизнесмени. Начело на борда застава Андре Хайнигер. Под негово ръководство Rolex продължава устрема си към часовникарско съвършенство. За това допринася напълно интегрираното производство на Ролекс и систематичното сертифициране на хронометрите му от независимата Швейцарска обсерватория, която ги издава след суров 15-дневен тест на всеки един екземпляр при екстремни условия.
През 60-те години, когато кварцовите механизми започват да изместват механичните часовници от пазара, за всеобща изненада Rolex избира да застане зад изглеждащите обречени автоматични часовници и не бърка.
В началото на 90-те години синът на Андре, Патрик, става генерален директор на Rolex. Под негово ръководство започва вертикалната интеграция на средствата на производство. Тази инициатива има за цел да гарантира контрола върху производството на основните компоненти на часовниците на бранда и по този начин гарантира неговата независимост. В този контекст Rolex SA, новото юридическо лице на фирмата след 2002 г., през 2004 г. придобива своя исторически партньор в Биен, Manifacture des Montres Rolex SA.
Вертикалната интеграционна програма призовава за консолидация на всички дейности на Rolex, разположени в кантона Женева на три места, и изграждането на нови съоръжения, които влизат в експлоатация между 2000 – 2006 година. Те напълно отразяват имиджа на едно компания в постоянно развитие, прогнозираща и задоволяваща изискванията на пазара и по този начин гарантираща качеството на своите продукти.
Всички ръчни часовници Ролекс са сглобени от части, които са внимателно проектирани, изработени и проверени с изключително качество и внимание, а това създава тяхната репутация. Инженерите с продуктовото развитие и часовникарите разполагат с ултрамодерни технологии, позволяващи им още от началото на проектирането да гарантират високото качество на часовниците Ролекс.
Високотехнологичните лаборатории извършват мониторинг на всеки етап и на всеки използван материал.
Всяка работилница е оборудвана с модерни машини и мощни компютърни системи, контролиращи всички параметри, необходими, за да задоволят клиента. Работниците са постоянно обучавани в новостите в технологиите и вземат активно участие в мониторинга на качеството.
Нито един часовник не пропуска фабриката в Женева, без да е преминал през серия от изключително взискателни тестове.
Един от най-важните фактори за изключителния международен успех на швейцарските Rolex е водоустойчивият Oyster корпус. Изключително важно е всеки часовник да е наистина непромокаем до гарантираните за модела нива. Затова всеки един екземпляр се тества индивидуално в реални условия, като се потапя в контейнер с вода, в който налягането се повишава до ниво над гарантираната устойчивост на часовника.
Моделите на бранда са гарантирани съответно до 100 метра и 300 метра за Submariner и 3900 метра за Deep Sea Dweller.
Chasovnici-bg.com:Rolex-Submariner.jpg
Всеки часовник преминава и тестове за проверка на точността и перфектността на работата във всички позиции на ползване. Тези тестове се отнасят към работата на механизма и след това на сглобения часовник.
Специални електронни машини позволяват едновременното тестване на десет часовника в пет различни положения. Това става за период от 24 часа, а резултатите се пазят в компютърна система и се принтират, за да може всяко несъответствие с нормите да бъде коригирано. Не се пестят усилия, за да издържа часовникът и при най-сурови условия. При един от тестовете екземплярите се поставят в специална кабина, където се подлагат на екстремни климатични условия от +50 градуса до студ от -40 градуса. В тази симулативна среда те са подложени и на изключително корозионен климат от рециклирана пара, която за четири седмици репликира престой от 10 години на силната влажност на Хонконг.
След като премине успешно всички тестове, извършвани в производствената база, всеки един Oyster модел се изпраща в независимата Швейцарска лаборатория Controle Officiel Swiss des Chronometres (C.O.S.C.). Титлата „хронометър” е официална и по тази причина фирмите не могат сами да титуловат часовниците.
Всеки един Oyster е тестван в продължение на 15 денонощия в различни позиции, с резки промени в температурата. Едва след като премине успешно тези изпитания, часовникът получава сертификат за хронометър.
Ролекс е единствената фирма, заслужила титлата Суперлативен хронометър за изключителни резултати. Всички Oyster модели са хронометри.
В момента Rolex е представен в над 40 държави чрез своите дистрибутори или оторизирани агенти. Това включва също така специално оборудвани сервизи и висококвалифицирани часовникари, обучени в офисите на компанията в Швейцария, които осигуряват гаранционното и извънгаранционното поддържане на часовниците. Този бранд е единственият, който поддържа складова наличност от части за модели, произведени преди повече от 30 години. От създаването на компанията часовниците Rolex се сглобяват изцяло на ръка, а в наши дни за качеството след всеки стадий на производство следят компютри – последна дума на техниката. Само създаването на един механизъм отнема около година. И до ден днешен часовниците на Ролекс отговарят на едни и същи критерии, които са основата на фирмения успех – водоустойчивост, антимагнетичност, автоматично навиване, мигновена смяна на ден и дата и сертификат на хронометър. Всеки часовник е придружен с персонален гаранционен документ, който свидетелства за автентичността и точността на всеки Rolex, и този документ дава на собственика достъп до световната сервизна мрежа на марката.
Комбинацията от непреходност и фантазия, кръглата форма и увеличителната лупа над датата правят Rolex най-лесно разпознаваемия часовник в света, часовник, който може да видите на китките на най-известните спортисти, политици, предприемачи, холивудски актьори и на успелите в живота хора.
С годините, с качеството и с престижа си, марката се е превърнала в корона на всяко постижение.
https://www.chasovnici-bg.com/часовници-1-86-Мъжки_швейцарски_часовници_Certina.html

Google