За въпроси и поръчки 0882 254583

Tag Heuer Monaco - една вълнуваща и иновативна одисея

Изложението Baselworld 2004 г. - Tag Heuer смая всички в света на часовниците с революционна концепция. Механичният часовник Monaco V4 преобърна принципите на часовниковото производство с механизма си, направен от лагери и задвижващи ремъци вместо традиционните зъбни колела.
Представянето на дръзкия модел очевидно предизвика пълна изненада в света на часовниците и техните производители и в основата на проекта седи Филип Дюфо. Наравно с удивлението, което донесе, Monaco V4 предизвика и множество дискусии и съмнения. Дали той е истинска революция в часовникарския бранш или е просто пазарен трик? Концептуалният часовник определено не остави никого равнодушен.
След 36 месеца и хиляди часове дизайнерска работа, симулация и накрая конструкция, Tag Heuer се завръща на изложението за часовници Baselworld 2007. Този път не само като прототип, показващ забележителен успех в развитието си за повече от година работа, потвърждаващ това, че вместо обичайните зъбни колека могат да бъдат използвани назъбени ремъчета, но и няколко предсерийни продукта, които показват развитието на тази идея за движещ механизъм. Тук излиза въпросът - кога ще бъде готов? Това се оказва дълъг път, защото Monaco V4 принадлежи на Tag Heuer, а това означава, че часовникът трябва да е с безупречно качество и на топ ниво в производството си, тъй като тази марка гради репутацията си от 1860 г. Първите предсерийни прототипа са представени официално на Baselworld 2007. Зад иновативния продукт и за потвърждение на Tag Heuer, че е сериозна в намеренията си, разкри разтърсващи процедури и нововъведения, разработени от компанията за проекта. В това число влизат приложения по математика, физика, компютърни симулации, доближаващи се повече до космическите технологии, отколкото до традиционното швейцарско часовниково производство. Tag Heuer също представи и новоразработени невероятни елементи, помогнали в инженерния напредък на миниатюристичните изобретения, чиито компоненти обикновено се използват в медицината и космическите технологии.
След представянето на концептуалния Monaco V4 Tag Heuer трябваше да представи виртуално всички функции и тяхната работа на революционния продукт. Това се осъществи чрез сложни иновативни механизми и редица изследвания от страна на департамента по изследвания и развитие R&D. Всеки детайл трябваше да бъде старателно тестван, за да бъде гъвкав, издържащ на безкомпромисна експлоатация за дълъг период от време, без да притеснява евентуалния си клиент с излишни разходи.
Новите и уникални технологии, използвани, за да стане факт този часовник, предизвикват и известни притеснения. Изискват се обстойно изследване и множество тестове, за да могат иновациите да преодолеят поставените от традиционното часовникарство закономерности и стандарти. При разработващия процес нещата преминават през огромен брой математически и физически тестове, както и компютърни симулации преди влизането им в производство. Изпълнителният директор на Tag Heuer споделя в едно издание: "Ако компанията за самолети с дългогодишен опит в традиционното производство реши да направи напълно нов самолет, шансът той да претърпи катастрофа при първите тестови полети е огромен, а това неминуемо ще се отрази в негативна посока върху търговското бъдеще на компанията. Точно затова ние решихме да преразгледаме изцяло процедурите по Monaco V4, вместо да бързаме да го произвеждаме и да правим нови прототипи. Ние искахме преди всичко да забавим за известно време производството, за да симулираме и развием теоретично всеки детайл. Всъщност прототипът, по който работихме около година, е единственият произведен. След всичко това защо да се впускаме в производство, след като имаме почти перфектни компютърни и симулационни апаратури, които правят факт теоретичните идеи".
Хиляди часове симулация с мощни компютърни системи са изследвали и анализирали работата на задвижващите механизми, предоставяйки научна информация. Системите копират с абсолютна точност всеки модул на V4 от задвижването му, като следят и разработват новите елементи като предавателните ремъчета например. Днес архитектурата на Tag Heuer Monaco V4 е с възобновена визия, но остава в духа на концепцията, показана по-рано, която стана истинска сензация. Някои биха открили голяма прилика с предишния екземпляр, но всъщност е тотално различен от показания през 2004 г. Това е магията на креативността, преминала през обектива на инженерите на Tag Heuer в името на една добра идея.
Основите си остават същите: ремъчно задвижване, лагери, пружини в цилиндри във V-конфигурация, както цилиндрите на спортен автомобил. С настоящия етап на развитие много от проблемите в задвижването, опиращи до материалите, които бяха използвани за ремъчетата, сега са в историята. Огромните ремъци в първата генерация дадоха път на новите, дебели само 7 мм. Тези зъбни ремъчета покриват повече ISO нормите, отколкото NIHS (швейцарски стандарт при часовниците) стандартите, приети за традиционните часовници и съответно задвижващите ги механизми.
Chasovnici-bg.com:TagHeuer-Monaco-Mikrograph.jpg
За да произведе подобни ремъци, Tag Heuer е използвала напреднали технологии като лазер Femto. За предсерийните модели са приложени микроинженерни методи за абсолютна прецизност в размера и пространството на елементите в часовника. Произведеният прототип работи повече от година със същата прецизност, както традиционния механичен часовник. Всеки работещ компонент е обстойно изследван за няколко седмици с HD кинокамера, за да се провери приложението му във всичките структурни модификации.
Строгите спецификации на департамента по качество накараха инженерите да редуцират броя на ремъчетата, за да имат по-голяма ефективност и еластичност. В механизма са включени голям брой ISO компоненти, даващи повече ефективност при работата на часовника, отколкото в традиционно задвижвания модел. Предсерийно бяха произведени 20 модела, които Tag Heuer представи на изложението Baselworld 2007. Тези модели, както и останалите продукти на марката преминават редица тестове за качество. Tag Heuer взе швейцарски патент под номер CH 69519705 и официално показа статуса за интелектуална собственост на всички разработки на лабораториите на марката с цел създаване на проекта Monaco V4. Една от целите на компанията е да вземе сертификат COSC от Официалния швейцарски контролен център на хронометрите.

Автор: Мегамол за часовници

Google