За въпроси и поръчки 0882 254583

Какво искат жените

Никога досега за жените не са се предлагали толкова механични часовници. Дали въобще има луксозна марка, която да не разполага с дамска колекция с този тип движение. Жените могат да открият всичко - от опростения ръчен часовник до сложен механизъм, дори турбийон, но дали тях въобще ги интересува това, какво тупти под капака?
Няма и съмнение, че през последните години механичните часовници бяха продавани доста добре. "Опасявам се, че много жени и представа си нямат каква е разликата между кварцовото и механичното задвижване дори когато правят своята покупка", твърди Присила Нюман, собственик на часовникарска галерия в Барселона, в която се предлагат повече от 30 луксозни марки. Според нея някои от клиентките и ценят механичните дамски часовници, но повечето предпочитат цената и практичността на кварцовия дамски модел.
В Азия познаването и цененето на механичните екземпляри зависи от региона. Според Майкъл Тай от The Hour Glass жените в Сингапур са по-любознателни, отколкото дамите в Тайланд. В тези страни виждаме повече интерес към дамските механични часовници. На други пазари в региона като Малайзия, Индонезия, Япония, Хонконг и други те нехаят за вида движение на часовника, а залагат на естетиката и бюджета. Нещата са различни обаче във Флорида. Тук жените правят разлика между двете и са заинтригувани от механичното движение, но като цяло интерес представлява самият часовник, който те биха искали да имат.
Много марки също се бяха запалили по механичния сегмент при дамската линия, макар че в началото ентусиазмът беше по-скромен. Да речем, Omega предложи своето ново движение Co-Axial калибър 8520/8521 специално за жени. Последните проучвания сочат, че дамите започват да бъдат много по-взискателни по отношение на техническите подробности и искат също толкова добри неща, колкото и мъжете. Армел Колангело, мениджър връзки с обществеността в Ebel, отбелязва нарастващ интерес към механичните дамски часовници в Азия. Така ще видим серията Hexagon в колекцията за 2009 г.
Защо марките започнаха да слагат механично движение в дамските часовници? Причината се крие във факта, че в момента е модерно да се носят големи часовници, които първоначално са били създадени за мъже, твърди Фаваз Гроузи, президент и генерален мениджър на De Grisogono, чиято дамска механична колекция вече съставлява 80% от продукцията. Първият фирмен унисекс часовник, Instrumento No.1, беше механичен и има успех от самото начало.
Много от предлаганите инструменти на времето са преди всичко мъжки модели с голям размер. Разбира се, понякога по тях има диаманти като Franck Muller 5850 с вечен календар, който беше мъжки модел, но с помощта на малко диаманти в касата се превърна в чудесен дамски часовник тип бижу.
Chasovnici-bg.com:Franck-Muller.jpg
В момента много марки са направили първата крачка напред по отношение на механичния дизайн за жени. Моделите вече са по-големи по размер, но са по-феминизирани. Часовниците, вдъхновени от мъжките серии, са все още хит сред много жени, въпреки че дамите продължават да се интересуват много повече от дизайна, отколкото от механичното движение.
Съществува ли истинска разлика в пола, когато трябва да оцениш един механичен часовник? Дали жените не са само няколко години назад от мъжката лудост по механичното движение? Това е нишов пазар. През 90-те той узря и мъжете са купили доста часовници, те искат все по-сложно устроени инструменти на времето, докато същото не може да бъде казано за жените, на които тепърва им предстои да се информират. Те са по-големи мечтателки и пазаруват много по-емоционално. Часовникът им често има многобройни функции - да им помогне при изграждането на кариера, семейство, приятели. Дамите търсят нещо, което ще подхожда на различните места, различните аспекти от живота им, предмет, който ще отразява цялостната им личност, с който ще се чувстват добре и ще бъдат в крак с времето си. Другата разлика е, че жените винаги са обичали бижутата, така че стилният ръчен дамски часовник често е призван да играе именно тази роля. За жалост дамите продължават да се интересуват повече от марките, отколкото мъжете, които фокусират вниманието си върху техническия аспект на продукта. Често имаме глупостта да се влюбваме в естетиката и едва тогава, ако открием нещо повече от часовник в нея, наистина да се привържем към конкретен инструмент на времето. Много по-често жените се оставят да бъдат водени от консултант-продавача в магазина, за разлика от мъжете, които влизат вътре с готовия референтен номер и просто поръчват.
Когато жената харчи значителна сума за часовник, цената му е нещо важно за нея. Аукционите приковават вниманието с цените си и дамите обичат дългия момент на пазарлъка и наддаването. "Когато става въпрос за пари, жените са много разсъдливи и обичат да знаят откъде идва тази висока цена. По-лесно е да я убедиш да даде пари за механичен Patek Philippe, защото тя възприема това като дългосрочна инвестиция за поколения напред", споделя Фил Огъл, директор продажби в Luxury Watch Distribution. Разбирането защо механичните часовници са толкова скъпи, е едно от най-големите предизвикателства при убеждаването на жена или мъж, без значение. Инструментът на времето може външно да изглежда по абсолютно същия начин, но разликата в цената може да е значителна. Това е причината, поради която клиентът е редно да знае откъде идва по-високата цена. Огромен брой марки обзавеждат дамите с механични часовници с изрязани циферблати, та да се вижда механизмът. Подобен пример е и турбийонът. За много модели той е скрит и не се подсказва по никакъв начин.
Тайната на този нишов пазар е да намериш начин да разкриеш магията на механичните часовници на жените. Дори и най-незапознатите могат да бъдат съблазнени от този тип движение при часовниците и да оценят красотата на предмет, разработван методично в продължение на дълги години. Ето в това се крие разковничето на истинския лукс. Механичното движение далеч не е необходимост, същата работа може да свърши и кварцовото, но тогава удоволствието идва от осъзнаването, че часовникът е майсторски изработен до най-малкия детайл дори когато става въпрос за нещо, което не може да видиш отвън с просто око. Жените се чувстват привлечени от часовниците от пръв поглед, но продуктът трябва да бъде проучен задълбочено и е необходимо да им се показва всяка подробност. Дамите по принцип са любопитни и механичното движение дава на часовника по-комплексно измерение. В крайна сметка нежната половинка обича да живее емоционално и да се привързва към комбинация от дизайн и уникален механизъм. Почти като съчетанието от красив дух в красиво тяло.
И така - как можем да убедим една госпожица да зползва дамски механичен часовник, след като до този момент е носила само кварцов? Това определено не е лесна цел, но както и с много луксозни продукти, дамите си падат ужасно много по приказките. И колкото повече научава от историята, независимо дали тя е за предмет или човек, толкова повече е склонна да се влюби в него.
Ако някой е попадал в часовникарско ателие в Швейцария, вероятно знае каква красива гледка представлява изработването на механичен часовник на ръка. Този красив труд може да отнеме дни, дори години, но именно това топло човешко докосване е романтичният елемент, който вдъхва живот на предмет, изработен в заснежените планини, за да попадне после той на китката на някоя жена, която живее далеч на юг и се радва на цялото слънце на света. Както се казва, разширете кръгозора на дамата и я наблюдавайте внимателно, докато се изгубва в друг свят, за да открие туптящото сърце на часовника.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google