За въпроси и поръчки 0882 254583

Механика за напреднали

Трудно е да повярваш, че все още съществуват онези простички добри часовници, върху които се крепи основната част от индустрията - механичните хронографи. Във времена, когато непрекъснато ставаме свидетели на бляскави премиери на нови механизми с н-количество турбийони, хронометрични прибори със сложни астрономически функции, навигационни хронографи или модели, демонстриращи времето в няколко часови зони и способни да ви развличат, ако пътувате със самолет, пазара владеят тези, които не са забравили благодатта, давана от човешката ръка.
Технологичният век изисква от нас непрекъснато да попълваме речниковия си запас с нови термини и понятия, повечето от нас са изправени пред нелеката задача непрекъснато да изучават инструкциите за ползване на новата битова техника, на модификации на телефони, компютри и коли, последен писък на модата, за да можем, макар и малко, да направим живота си по-лесен. Именно може би поради тази причина вече двадесет години своята актуалност не губи тенденцията да се създават часовникови механизми с възможно най-елементарни функции. Има и още една причина, която стимулира непреходната мода за обикновени механизми. Хората, предимно мъжете, искат да бъдат уверени в това, че разбират устройството на пособието, с което си служат, как работи то и приложената в него техника. И така, кои марки са играчи във висшата лига, наречена манифактура?
Piaget са добре известни с изящните си и елегантни модели, заключени в плоски корпуси от благороден метал. Създавайки модела Altiplano, компанията не отстъпи на йота от принципите си. Механизмът на часовниците беше изработен във фирмените работилници, разположени в юрското селце Ла Кот-о-Фе. И въпреки че Piaget често е възприемана като производител на скъпоструващи часовници, чиито модели до подлудяване са обсипани със скъпоценни камъни, тя беше и си остава истинска часовникарска манифактура, която самостоятелно произвежда пълния асортимент от компонентите си и разполага с богато разнообразие от механизми. Въпреки лъскавата страна на нещата за разлика от някои, които се самовеличават за майстори в областта на механизмите, именно Piaget има дългогодишна традиция на това поприще.
Chasovnici-bg.com:Piaget-Altiplano-Skeleton.jpg
Часовниците Altiplano днес се предлагат в корпуси с квадратна или кръгла форма, при това дебелината на всички версии е еднаква и е едва 6.5 мм. Сякаш старият постулат, че елегантното трябва да е тънко, важи в пълна сила. Под задния капак от бяло злато работи часовников механизъм с ръчно навиване, приготвен по последни технологии. Въпреки че диаметърът е предишният, дебелината му е с 0.1 мм по-голяма, отколкото от калибър 9P от 1956 г., днес заменен от калибър 430 P. Променена е и позицията на платинения механизъм, както и броят на колебанията на баланса - 21 600 полудвижения вместо предишните 19 800. Корпусът осигурява и херметизация, немислима за собствениците на плоски часовници през 60-те години. Но пък е трудно да си представиш, че човек би влязъл в морето с такова бижу на ръката си.
През последните години Zenith работи напрегнато в старанието си да преуспее в пускането на модни часовници, без обаче да забравя неостаряващата класика. За щастие традицията на производството не е била забравена, а живото потвърждение на това е легендарният хронографски механизъм El Primero, калибър 400. Днес той е много търсен от дизайнерите на Zenith, конструкторите на Tag Heuer и Louis Vuitton, марки, които всички влизат в групата LVMH.
Chasovnici-bg.com:zenith-el-primero-watch.jpg
В последния каталог на Zenith за почитателите на класическите консервативни хронографи се предлагат модели за всички вкусове и възможности на портфейла. Такъв е хронографът Port Royal Rectangle със стоманен корпус. Този инструмент на времето веднага привлече вниманието на почитателите на класни механични часовници, чиито финансови възможности не са достатъчни за закупуването на скъпи модели със златни корпуси. Вече дълги години семейството Port Royal влиза в колекциите на Zenith и включва модели с правоъгълни и кръгли корпуси с калибър 680 Elite или с варианта му от 1994 г. Родовият белег на тази моделна линия е прозорецът за датата, както и малката секундна стрелка в кръглия допълнителен прозорец. Красивите детайли на автоматичния механизъм се виждат само под предавателния мост, така че остават невидими, но пък подобна конструкция позволява на майсторите да намалят дебелината на часовниковия механизъм, която при Elite 684 е едва 3.28 мм.
Chopard, която за изминалите години се наложи като производител на скъпи ювелирни часовници, в момента все по-уверено настъпва в истинската манифактура, създаваща сложна механика благодарение на усилията на съпрезидента на компанията Карл Фридрих Шойфеле, който вече няколко години привлича вниманието не само с разкошните модели, но и със сложни механизми в тях и не иска и да чуе за нещо средно. Първият механизъм, произведен в недрата на Chopard, свидетелства за това, че фирмата не възнамерява да се упражнява в създаването на обикновени калибри, механизмите им са достатъчно сложни и разнообразни от гледна точка на иновацията. Специалистите от Фльорие почти всяка година представят нови конструкции за фирмения калибър L.U.C., в който е зашифровано името на създателя на фирмата - Луи-Улис Шопар.
С този буквен индекс се украсяват всички модели, работещи със съответния калибър, а в чест на годината от основаването на часовникарското подразделение на марката колекциите L.U.C. са произвеждани по 1860 екземпляра, в корпуси от три вида злато и няколко платинени екземпляра.
Chasovnici-bg.com:Chopard.jpg
През последните години дизайнерите на Chopard отстъпиха от първоначалния замисъл и сега издокарват изящните си часовникови механизми с корпуси и циферблати, които привличат към себе си вниманието с елегантната си неповторимост, при това без да предизвикват раздразнение в купувачите, които ценят преди всичко техническите предимства на продукта. Като добър пример за такъв дизайн може да послужи моделът L.U.C. Twist, оценен най-вече от поклонниците на здравия туист от 50-те и техните деца. Носталгията по младостта, въплътена в името на модела, е прекрасен рекламен ход. Циферблатът впечатлява с асиметричната си форма, като акцентът е направен в много ефектен черен циферблат за малката секундна стрелка, изписан на позиция 7 часа. Под циферблата също царица е асиметрията - калибър L.U.C. 1.96, обзаведен с ексцентрично разположен златен ротор, който се върти вътре в часовниковия механизъм. Базовият му механизъм излиза от фабриката на Chopard във Фльорие, но самото сглобяване на часовниците става във фирмените работилници в женевското предградие Мейрине, та нали едно от условията един часовника да получи така атрактивния женевски печат е той да бъде произведен там. Или поне някъде наоколо.
Безспорно доказателство за членуването на Girard Perregaux в редиците на висшето швейцарско часовникарско майсторство беше дадено през 1991 г. с ръчния часовник Tourbillon Sous Trois Ponts D`Or, модел с турбийон и три златни моста, както показва и името му. Той е изцяло конструиран във фирмата. Калибърът е GP 3000 с диаметър 23.9 мм и дебелина 2.98 мм и той открива възроденото от марката присъствие в групата на тези часовникарски фирми, които с пълно право могат да се наричат манифактурни.
Girard Perregaux днес е известна на професионалистите от цял свят. Не е случайно, че броят на известните часовникарски марки, заявили желание тяхната фина механика и калибри да се произвеждат в работилниците на Girard Perregaux, расте с всеки изминал ден. Но компанията не ги дава на всеки. Разработването на нови механизми постепенно възроди репутацията на марката като истинска манифактура, която от началото на 70-те години на миналия век заемаше челно място в авангардния технически елит на швейцарското часовникарско майсторство. Кварцовият бум и сметките на мениджърите доведоха до упадък на богатите и традиции. И така, докато предприемчивият бизнесмен и мотоциклетен състезател Луиджи Макалузо не успя да върне всичко в обичайната първа позиция, при това за достатъчно кратък срок. Първият принцип на политиката му стана забраната на свободна търговия с манифактурни калибри, които се произвеждали само за лични нужди и се продавали на доста тесен кръг от добре подбрани марки. Макалузо е човек, изцяло обърнат към бъдещето, но това не значи, че не се гордее със славното минало на марката и традициите. Не е случайност, че в съвременния каталог на Girard Perregaux влизат толкова ретро модели. Ярък образец от проложението на дизайнерските идеи от отминали години е Vintage 1945, заключен в масивен стоманен корпус. Класическият и консервативен дизайн на модела оформя циферблата с нещо като релси от жп линия, а гайките за каишката, както и масивният корпус са с анатомична извивка. Необичайното разположение на датата - между 1 и 2 часа, а циферблатът с малката секундна стрелка с голяма яркочервена цифра 60 и стрелка веднага обаче ни връщат към съвременността. Под сапфирено прозорче на плоския заден капак се вижда механизмът калибър GP 3300, създаден на базата на конструирания през 90-те години калибър 3100 с диаметър 26.2 мм. Ето това е поглед в бъдещето и лека носталгия по миналото.

Автор: Мегамол за часовници

Google