Новият дом на Rolex в България

Ексклузивен представител на луксозната марка часовници Ролекс за България е семейната фирма Besha. През последните години в световна тенденция се превърна създаването на монобранд бутици, а именно - марките да правят собствени магазини. През 2007 г. например Rolex открива 26 бутика по света, само 6 от които са в Китай. В бутикът на Rolex в България е изложена богата селекция от най-актуалните модели от последните колекции на марката, както и образци от световното изложение за часовникарство и ювелирство в Базел - BaselWorld. Интериорът е изцяло решен от архитектите на Ролекс в Женева и е идентичен за всички бутици на Ролекс по света. Престиж и изисканост присъстват във всеки детайл. Материалите, използвани за обзавеждането на магазина, са прецизно подбрани - бежова кожа и зелен мрамор, съчетани с топлите нюанси на бронз и дърво платан. Както във всеки бутик на Rolex, и тук присъства акцент, символизиращ връзката на марката с водата. Идеята на дизайна е, като влезе човек в бутик на Ролекс, да не прави разлика дали той е на Плас Вандом в Париж или на булевард Витоша в София.
Chasovnici-bg.com:Magazin-na-Rolex.jpg
Любовта към часовниците във фамилия Шакарян се предава от поколения на поколения. Основател на Besha е Бедрос Шакарян, който след повече от 20 години опит в часовникарския бизнес създава собствена фирма, превръщайки професията си в семейна традиция. От 1996 година насам синът му Ашод става неизменна част от семейния бизнес. До 1989 г. Бедрос Шакарян работи в държавното предприятие за часовници "Фина механика". Благодарение на късмета и способностите си през 1984 г. получава уникалната възможност да специализира в Rolex Geneve, където създава първите си контакти. Следват курсове за усъвършенстване в редица световноизвестни компании. В основаването си Besha става официален сервиз на луксозните часовници Rolex в България, оборудван по най-високите технически стандарти и сертифициран от Rolex. От 2005 г. фирмата е официален представител на Ролекс в страната. Тенденция е швейцарската компания да работи със семейни фирми, тъй като цени дългогодишния им опит, лоялност и отдаденост на професията. Началото е поставено през 2005 г. с малък магазин на една от централните софийски улици (Солунска 36) в съседство с първия сервиз за часовници. Още тогава баща и син вземат решението един ден да открият бутик на Rolex. Това обаче се оказало нелесна работа. Първото условие било изпълнено: сервиз и обучени кадри. Ръка за ръка вървели доверието, честността и коректното отношение. Набелязаната цел обаче била свързана както със сериозен финансов ресурс, така и с подходящо място за бутика, което двамата Шакарян търсели в продължение на година и половина. Локализацията на помещението трябвало да бъде одобрена от централата на Ролекс в Женева. Изискването било да се намира на престижна централна улица. За този период от време бащата и синът намерили четири магазина, три от които били отхвърлени. От Rolex не харесали това, че до единия например имало дюнер, а до другия - стриптийз бар. Четвъртото помещение се оказало подходящо за целта. Следващата стъпка била изготвянето на план на мястото, за да могат архитектите на часовникарската компания да направят проект за вътрешния дизайн на бъдещия бутик. По планирането и архитектурата започва да се работи усърдно. Специалистите действали, съгласувайки работата си с баща и син Шакарян. Първоначално проектът за бутика бил направен така, че да събира цялата колекция на марката. Необходими били обаче много средства, за да бъде закупен всеки един модел, а и у нас не всичко можело да бъде продадено, затова архитектите изцяло се съобразили с вижданията на българските представители и променяли проекта няколко пъти, докато не се стигне до пълен консенсус и от двете страни.
Chasovnici-bg.com:Magazin-Rolex-v-Bulgaria.jpg
Относно материалите, които по принцип трябва да бъдат използвани в бутик на Rolex, има гайд, в който е описано каква трябва да е кожата по стените и по меката мебел, какъв точно трябва да е мраморът по пода, от какъв фурнир да са витрините, какво да е осветлението, какви да са паната по стените и т. нат. Към развитите пазари изискването на Rolex било материалите да се купуват от определено място, а мебелите да се правят от фабрика в Италия, с която часовникарската компания работела безпогрешно повече от 10 години. Политиката към пазар като нашия обаче било по-гъвкава, а именно отпадало задължението всичко да се внася от Италия. За да бъдат изработени витрините, от Австрия бил закупен фурнир от платан (чинар), тъй като у нас никой не го ползва. Изникнал и още един проблем - направата на витрините. На когото и да покажели как точно трябва да изглеждат, никой не изразявал готовност, че може да ги направи. Но не защото липсвало желание, а просто трудно се достигало качеството на италианските витрини. В края на краищата се намерила фирма, която поела този ангажимент. Междувременно от Rolex следели изпълнението на проекта. Технически екипи идвали, докато ремонтните работи били в разгара си, за да видят как са направени лампериите, кожите по стените, вградените витрини и дали мраморът е този, който трябва. Фактическото строителство започва на 15 юли 2008 г. и продължава до късна есен. На 20 ноември 2008 г. бутикът на Ролекс е официално открит.
Chasovnici-bg.com:Chasovnici-Rolex.jpg
Интересни факти от Chasovnici-bg.com