За въпроси и поръчки 0882 254583

Уникалният настолен часовник от Hermes

Не, няма да говорим за гадатели, медиуми и други подобни. Представяме ви Atmos Hermes, рожба на съвместните усилия на три часовникарски ателиета - Hermes, Jaeger-Le Coultre и Les Cristalleries de St. Louis. Всъщност това е настолен часовник с доста интересен принцип на действие.
Под красивия кристален купол се крие механизмът, дело на Jaeger-Le Coultre, който изумява света още през 1928 г. Той работи без батерия и без навиване. Вместо това по гениален начин използва... въздух. В херметично затворена капсула има смес от газове, която се разширява с повишаване на температурата и се свива с понижаването и. Тази капсула е свързана към главната пружина и играе ролята на мях, който постоянно навива механизма. Тя е толкова чувствителна, че един градус разлика в околната температура е достатъчен да захрани часовника за 48 часа. Балансът му трепти само два пъти в минута срещу средно 300 трептения в минута за нормален ръчен часовник, което изисква около 250 пъти повече енергия.
Chasovnici-bg.com:Hermes.jpg
Кристалното кълбо е ръчна изработка на майсторите от Les Cristalleries de St. Louis. За целта е използвана сложна техника, която е по силите само на шестима стъклари в цялата компания. При нея един слой стъкло се покрива с друг. Най-напред с помощта на специална тръба се събира разтопен емайл и се оформя на топка. След това майсторът издухва въздух в нея, като междувременно я нагрява на определени интервали от време, за да остане материалът гъвкав. Получената сфера се дооформя с подобен на черпак инструмент. Този етап е особено труден, защото материалът не е прозрачен и стъкларят не може да види как се оформя вътрешността. Междувременно четирима майстори използват прозрачно стъкло, което с нагряване и инструменти също получава сферична форма. Тогава идва операцията по наслояването. С върха на тръбата за надуване стъкларят откачва емайлираната сфера, в която се излиза прозрачното стъкло. Полученият двуслоен материал се поставя в калъп, който се надува доо кълбо с диаметър около 30 сантиметра. След това се слага в пещ за каляване, където постепенно се охлажда. Готовата топка тежи около 10 килограма. Тя се перфорира и вътре се поставя часовниковият механизъм. Накрая предварително маркирани участъци от емайла се изрязват, а сферата се полира. И така пред нас се появява истинско произведение на изкуството, събрало в себе си търпението и уменията на древните майстори, предавани от поколение на поколение, до ден-днешен.

www.chasovnici-bg.com

Google