За въпроси и поръчки 0882 254583

Авиационният швейцарски часовник Zenith Pilot

По случай 110 години от първия полет на братята Райт Zenith представя специален модел авиационен часовник.
Chasovnici-bg.com:Zenith-Pilot.jpg
От древни времена човекът е привлечен от небесния безкрай. Мнозина се опитват да го покорят и голяма част от дръзналите да се противопоставят на гравитацията заплащат с живота си. Сред множеството от неуспешни опити, от древността насам, има малцина, които успяват - някой с балон, друг с планер. Но в един декемврийски ден през 1903 г. двама братя осъществяват невъзможното - политат с машина, по-тежка от въздуха. Първият самолет е плетеница от кабели и летви и е задвижван от немощен двигател, но успява там, където другите се провалят. Основите са положени, небето е покорено.
Започва ерата на въздухоплаването - появяват се нови машини, нови идеи, нови лица. Поставят се рекорди, разбиват се рекорди, организират се състезания. Прецизните и лесни за разчитане бордови инструменти стават не просто нужни, а от жизнено значение.
Швейцарската часовникарска компания Zenith е един от първите производители, чиито инструменти започват да се вграждат в бордовите табла на самолетите. За нуждите на авиаторите тя произвежда висотометри, бордови часовници, хронографи и устойчиви ръчни часовници, отличаващи се с високо качество, точност на показанията и устойчивост към вибрации, магнитни полета и колебания.
Много пилоти и конструктори се доверяват на инструментите Zenith, докато търсят своето място в авиационната история или просто преследват тръпката, ударната доза адреналин и чувството за абсолютна свобода, съпътстващи всеки полет в онези времена. 110 години след полета на братя Райт, компанията отбелязва годишнината с шедьовър, произведен в ограничена серия от само 1903 бройки. Първото поколение на този часовник се ражда през далечната 1939 г. и се вгражда в таблата на множество самолети - и на гражданската, и на военната авиация. В духа на предшествениците си моделът има корпус, издържан в черен цвят, а модерната нотка идва от използваните за него материали - титан с DLC покритие. Въпреки диаметъра от 48 милиметра, часовникът е изключително лек. Масивната назъбена коронка е друг елемент, характерен за старите авиаторски часовници, и осигурява перфектен захват дори и с ръкавици. Циферблатът е също черен, а индикациите са големи и лесни за разчитане. Маркерите и покритието на стрелките са направени от светещия материал Superluminova, който осигурява отлична видимост на тъмно. Той е получил специална обработка, за да изглежда като използваното в старите часовници покритие от радий, а това затвърждава ретро излъчването му. Механизмът е автоматичен Elite Calibre 693 с 50-часов енергиен резерв. На задния капак на часовника е гравирана миниатюра, изобразяваща братята Райт със самолета им Flyer I, заедно с герба на Zenith и модела на часовника. Каишката е от здрава кафява кожа, като от вътрешната и страна са щамповани гербът на компанията и надпис Zenith Flying Instruments. Не е нужно да сте пилот, нито познавач, за да оцените красотата на този модел. Един поглед към него ви връща в началото на 20 век, в зората на въздухоплаването. Във време, когато смели авантюристи са летели, изложени на милостта на стихиите, в машини от дърво и плат и с открити кабини.

Google