За въпроси и поръчки 0882 254583

Кой спечели часовникарското Гран При до Луната

Dark Side of the Moon на швейцарската марка Omega се впусна в най-престижното състезание в бранша - така нареченото Гран При на Женева (Grand Prix d`Horlogerie de Gen ve 2014), и заслужено спечели отличието за възроден часовник. Наградата на швейцарския производител бе връчена по време на специална церемония, състояла се на 31 октомври. Тя се присъжда в няколко категории и в случая часовникът на Omega спечели в дисциплината "възраждане на исторически модел легенда". Omega Speedmaster Professional, първия часовник, носен от човек на Луната. Името му е реверанс към астронавтите от Apollo 8, които през 1968 година са първите хора, видели именно тъмната страна на Луната със собствените си очи.
Chasovnici-bg.com:Omega-Dark-Side-of-the-Moon.jpg
Тази керамична версия привлича с черния си циферблат от циркониев оксид напълно и 44.25-милиметровия си керамичен корпус, който е с полирана и матирана част. За да е пълно съвършенството, индексите на часовника са изработени от 18-каратово злато. Двата допълнителни циферблата за отчитане на стойностите на хронографа са разположени съответно на 9 часа и на 3 часа и показват много отчетливо работата му. Първият отмерва секундите на часовника. Прозорецът за датата се намира на 6 часа.
Стрелките и индексите на часовника са изработени от 18-каратово бяло злато, а голямата стрелка за секундите на хронографа е с родиево покритие. Всички те са с покритие от Super-Luminova (супер луминова), материал, който фосфоресцира и позволява отчетливо да се видят стойностите, показвани от часовника в тъмно помещение или през нощта. Маркерът на 12 часа е подчертан и от две фосфоресциращи точки. Стъклото на този швейцарски часовник с изпъкнало и както при всеки инструмент за време на Omega, е от сапфир кристал с антирефлексно покритие от двете страни. Тахиметричната скала от хромнитрид допълва полирания безел на часовника. Двата независими един от друг пуш бутона над и под короната са изработени от керамика.
Този уникален механичен часовникарски шедьовър се предлага с подсилена текстилна черна каишка Cordura ®, с черна керамична закопчалка. Този механичен екземпляр е с 5 бара водоустойчивост (50 метра или 167 фута).
Механизмът на Omega Speedmaster, разбира се, е Co-Axial calibre 9300, снадбен със силициева балансна спирала Si14. Модела се предлага с пълна 4-годишна гаранция.
Задният капак на часовника е от сапфир кристал стъкло с висока защита срещу надраскване и матирана керамична част. На задната част на часовника откриваме гравиран емблематичния текст Dark Side of the Moon.

Този уникален продукт съчетава в себе си елегантност, загадъчност, традиция и прецизност. Сам по себе си той е нов прочит на една традиция, съчетана с иновация и креативност.
След като пожъна гореспоменатия невероятен успех с "Тъмната страна на Луната", има и светла. Така бе роден и моделът Speedmaster "Grey Side of the Moon". В лицето на новия инструмент за време имаме отново солиден керамичен механичен часовник, създаден с помощта на изключително иновационен метод. На пръв поглед сивият модел доста прилича на тъмния, ако се вгледате по-внимателно в снимките, ще откриете разликите. Нещо повече - ще забележите различия с всеки друг модел, въвеждан някога в гамата на Omega.
Корпусът, задният капак, безелът, короната, бутоните и закопчалката на този 44.5-милиметров инструмент за време са изработени от същия керамичен материал. Отзад е гравирано и името на часовника "Grey Side of the Moon".
Тахиметър със Super-Luminova - този механичен часовник се отличава и по друго - това е първият часовник на Omega с тахиметрична скала, покрита със Суперлуминова, която буквално "изгрява" върху матиран керамичен безел. Числата и маркерите за часовете на ринга са гравирани и запълнени със същия светещ материал, за да сме винаги "в час", когато е тъмно. Нещо повече - символът Omega (Ω) на короната отново е третиран със Суперлуминова. Матовият циферблат от платина проба 950 придава на Speedmaster "Grey Side of the Moon" по-елегантен и класически вид и едновременно с това подчертава майсторството, с което е изработен часовникът.
Два вградени подциферблата го отличават от легендарния предшественик Moonwatch на Omega. Те са разграфени на 12-часов и 60-минутен и се намират на една линия, единият - съответно в позиция на 3 часа, а другият - на 9 часа (отново прилика с черния лунен часовник!). Покритата с черна централна секундна хронографска стрелка е с червено връхче и също е покрита със SuperLuminova, какъвто е и случаят на централния час и и минутните стрелки и двете точки на 12 часа. Впечатлаващият циферблат е защитен под сапфир кристал стъкло, което е устойчиво срещу надраскване и е с антирефлексно покритие от двете страни.
Chasovnici-bg.com:The-Omega-Speedmaster-Professional.jpg

За финал остава да споменем, че Speedmaster "Grey Side of the Moon" е със сива кожена каишка с гумирани перфорирани зони там, където се намира закопчалката. Вътрешната страна на каишката е обшита с червени конци, които допълват акцентите в същия цвят в гордо демонстрирания от прозрачния заден капак механизъм, небезизвестният Omega Co-Axial calibre 9300, задвижващ и Dark Side of the Moon. Невероятният хронографски механизъм е със силициева балансна спирала, изработена от материала Si14. Speedmaster Grey Side of the Moon се предлага с пълна 4-годишна гаранция и се доставя в специална кутия.

Автор: Мегамол за часовници

Google