За въпроси и поръчки 0882 254583

Ревю на иновациите при часовниците за 2015 година

Jaquet Droz The Lady 8 Flower - цветето на Jaquet Droz е виртуозна рафинираност и еманация на женствеността.
Chasovnici-bg.com:Jaquet-Droz_Lady-8-Flower.jpg

Часовникарската работилница в Ла Шьо дьо Фон винаги е била известна с желанието си да създава изключителни часовници. The Lady 8 Flower не е изключение за Jaquet Droz. Дамският часовник е олицетворение на женственост, елегантност и рафинираност, а механичната анимация с разцъфващото цвете показва върховите възможности на компанията в сферата на креативните иновации. Двата корпуса формират фигура на осмица, която е емблематична цифра за марката. Символ на хармония, перфектност и безкрайност. Долният кръг фокусира вниманието върху деликатна пеперуда с разперени криле. Предлагат се две версии - едната е с боядисани криле и червен емайл, а другата - с камъни и пеперуда със сини сапфири и разположена върху снежна преспа от диаманти. Горният кръг поещава механично цвете лотус с купол от сапфирен кристал. Лотусът е цвете с огромна символика в поезията и източната азиатска култура. Всяко от листата е с индивидуален емайл и сатенено покритие. Мистериозното разцъфване на лотуса символизира не просто природата, а романтичната поезия. С натискането на бутон цветето оживява, разкривайки диамантеното си сърце. За Jaquet Droz създаването на този дамски часовник е техническо предизвикателство. Поставянето на 2 механизма в 35-милиметров корпус е сложно, защото не трябва да си пречат. Самият корпус е създаден с огромно внимание към детайла, особено поставянето на диамантите около ринговете. Двата варианта на The Lady 8 Flower са в серия от едва 8 бройки, а цената е 250 хиляди швейцарски франка за версията с бяло злато и 150 хиляди франка за тази с червено. Часовникарската гениалност в най-чистата и форма естествено си има и съответната цена. Лимитираната бройка обаче гарантира, че екземплярите няма да останат дълго време без притежател.

Arnold & Son пуска лимитирана серия за 250-годишнината си.
Британската марка Arnold & Son, чиято централа днес е в Швейцария, отбелязва 250-годишния си юбилей с лимитирана серия часовници с хералдическа символика. Феноменалният Джон Арнолд, приятел и съмишленик с гениалния Бреге, е сред създателите на хронометъра. Изработвал е часовници за крале и обсерватории, а името Arnold & Son е свързано с великите пътешествия, с определянето на географските координати и с още много исторически събития. Дори през 1802 г. Наполеон лично доставя техен стенен часовник за обсерваторията в Милано. Както всеки друг модел от марката, и този е със сърце домашно производство. Корпусът е истинско архитектурно постижение. Новоразработеният автоматичен механизъм демонстрира пулса на секундите директно на циферблата. И като пишем пулс, нямаме предвид само движението на стрелката, но и тежестта, оформена като котва, зъбните колела и трите моста с покритие от истинско розово злато. Както виждате на снимките, всичко това е разположено царствено в пълния си блясък. Пулсът на секундите е защитен от специален сапфирен циферблат, обособен в горната лява част на лицето на часовника в позиция на 11 часа. На 4 часа бял лакиран подциферблат със сини стрелки отчита часовете и минутите. Подобно структуриране се прави за първи път в часовникарската индустрия. Цялостното полиране и ювелирно поднасяне на всяка част е изпълнено много фино и артестично в фуха на висшето часовникарско изкуство. Това специално измерване на секундите в допълнителен циферблат е характерно за Arnold & Son усложнение, което придава допълнителна техническа тежест на класния инструмент за време. Котвата е малък реверанс към изключително точните морски хронометри, майсторени някога от Джон Арнолд и сина му. Юбилейният модел е лимитиран до 50 бройки.

HYT - алхимиците на хидромеханиката представиха поредния си шедьовър.
Единственият начин да схванем същността на HYT Skull е да го погледнем право в очите. Объркващото е, че и той ви гледа. Защото очите му са живи. Дясното може леко да потъмнее, когато 65-часовият силов резерв започне да намалява. Лявото око представлява един непрекъснато въртящ се циферблат. А като часовник извън стандартите Skull елиминира минутите, за да се фокусира напълно върху течните часове, запазена марка на всички творения на марката часовници HYT. Най-общо казано - оцветена течност пътешества през два капиляра, очертаващи череп, и така указва времето. Излишно е да търсим стрелки. Да се оформи стъклото точно по този начин, е било едно от най-големите предизвикателства за майсторите на хидромеханичното часовникарство, каквито са HYT. От друга страна, мощността е трябвало да бъде изчислена, за да е достатъчна да задвижи течността около острите ъгли на черепа, като същевременно се спазва точността. Двата вертикални цилиндъра се движат непрекъснато, тъй като това е необходимо за непрекъснатата компресия и движението на течността на капилярите. И именно това движение кара черепа да изглежда толкова жив. Като всяко творение на алхимиците от Бил-Биен, този шедьовър ще бъде произведен в лимитирана серия от 50 екземпляра за зеления вариант с корпус от титан DLC и още 25 за версията от розово злато и титан, съчетани с червена течност. Уникалният бутон на коронката се намира между втория и третия час. При този модел той е лишен от типичния предпазител. В крайна сметка всичко се свежда до това, да се осмелим да погледнем черепа право в очните кухини, за да схванем, че освен смъртта и изтичащото време, той всъщност символизира живота и неговия вечен кръговрат. Сякаш този уникален часовник притежава собствена душа. Първите доставки на това творение ще бъдат факт от май 2015 г.

Dwiss - Jet Setter Sport се опитва да се наложи с бразилски дизайн и швейцарско качество.
Чували ли сте думата "Джетсетър"? Макар че не присъства в българския речников фонд, този английски термин се отнася до онази групичка богати хора, които с удоволствие ползват услуги и места, недостъпни за мнозина. Уважаващият себе си Джетсетър почива на острови, до които можеш да стигнеш само с частен самолет, обикаля из бутикови хотели и консумира също толкова бутикови храни и напитки. Той е нещо средно между плейбой и бонвиван. Джетсетърът е бизнесмен на висока позиция, звезда, политик или в най-лошия случай журналист. Най-общо казано - човек, чиято професия е свързана с много пътешествия, откриването на много места и трупането на самолетни мили. Освен всичко това с поведението си и изтънчения си вкус налага тенденция. Именно по този начин кръсти модели си младата швейцарска компания за часовници Dwiss, която оперира от Лугано и е сравнително нова в бизнеса. Марката има бразилски корени, тъй като е създадена от талантливия дизайнер Рафаел Симос Миранда. Тя се прочу най-вече с използването на емзотични материали като ниобий и предложи първите в света аксесоари за Apple Watch. Ниобият е метал, наложил се вече в автомобилната и аерокосмическата индустрия поради неподатливостта си на корозия. Освен това е хипоалергенен и е по-удароустойчив от стоманата. В Базел Dwiss предложи новия си модел Jet Setter Sport. Корпусът е от титан, а безелът интегрира динамични апликации от черна гума. Определено Jet Setter Sport е един изключително смел и дързък модел. Черният циферблат контрастира с бели стрелки и бели и червени маркери за минутите и часовете. Дизайнът е подчертано спортен. Механизмът е автоматичен - ETA 2824-2, а стъклото - сапфирено с антирефлексно покритие от двете страни. Каишката може да бъде кожена или черен силикон, а водоустойчивостта е до 20 BAR.
Van Der Bauwede - един турбийон, вдъхновен от филма "Аферата Томас Краун".
Chasovnici-bg.com:Van-Der-Bauwede.jpg

Миналата година швейцарският производител с фламандски корени Van Der Bauwede, чиято история започва още от 1890 г. ни впечатли с часовника си "Здрач", носещ на циферблата си истинска готическа картина. През тази година (2015) марката, управлявана днес от четвъртото поколение на фамилията създател, излиза с нова колекция турбийони под името Legend T. Crown. Тя буквално ни грабна с уникалния си дизайн и висшия пилотаж в механиката. Стоманеният корпус и циферблатът избухват пред погледа ни в наситени и завладяващи цветове. Според версията водещо може да е яркосиньото или кафявото тип "Колорадо" или черното в антрацитен нюанс. Безелът е организиран така, че да подчертае трите часовникарски усложнения в тази лимитирана серия - турбийон, дата и индикатор за силов резерв. Синият циферблат върви с маркери за часовете от розово злато, при кафявата версия те са червени, а черното е съчетано със сиво. Сам по себе си VDB Legend T. Crowm Tourbillon е вдъхновен от класически филм от 1968 г. "Аферата Томас Краун" и тематичната песен от него The Windmills Of Your Mind. Той идеално би подхождал на героя от филма - многоликия, харизматичен, търсещ тръпката милионер, който едновременно с това е и ловец на приключения и прелъстител. Ролята е изиграна от актьора автомобилен състезател Стив Маккуин. Ако не сте гледали "Аферата Томас Краун", ще ви кажем, че Краун, най-общо казано, е скучаещ богаташ, който за забава организира дързък банков обир, останал без улики. Схемата е следната - никой от бандата не знае нищо за останалите си съратници, нито за мозъка на операцията, планът е разчетен до секунда като един безпогрешен механизъм, а печалбата е над 2 милиона долара. Така безпогрешно е разчетен и автоматичният механизъм на този турбийон с 42-часов резерв. Датата откриваме в позиция на 2 часа, а индикаторът за силовия резерв е на 10 часа.

Google