За въпроси и поръчки 0882 254583

Christophe Claret - в чест на Марк Аврелий

Холограмен златен бюст, състезаващи се колесници и хилядолетна история, запознайте се с историческия часовник Christophe Claret Aventicum.
Страстта на Кристоф Кларе към историята го вдъхновява да създаде часовника Aventicum - почит към столицата на римска Хелвеция, или старото име на Швейцария. Също така амфитеатърът и музеят в Аванш. В центъра на циферблата гордо стои миниатюрен бюст на император Марк Аврелий. Микроизображението изглежда триизмерно заради уникалния оптичен ефект.
Руините на Авентикум, който е столица на Хелвеция повече от 300 години, се намират близо до швейцарския град Аванш. Дори в днешно време продължаващите археологически разкопки продължават да откриват изключителни артефакти от древността. През 2013 г. Christophe Claret създава триизмерен документален филм в сътрудничество с Филип Николе и компанията му NVP3D за музея в Аванш, като лентата представя находките. Изобразяването на древни артефакти в 3D формат позволява детайлното им разглеждане дори на най-малките и тънки обекти, което дава възможност на зрителите да се потопят в богатата история на Авентикум. Сред представените обекти е безценен златен бюст на император Марк Аврелий, открит през 1939 г., когато са почиствали стара тръба. До момента има разкрити само три подобни в този стил. Вероятно са създавани и други бюстове на императори от злато, но с течение на вековете са били претопявани и рециклирани. Поради ограниченото пространство много от уникалните произведения не могат да бъдат изложени пред публиката. Christophe Claret се надява, че с представянето на Aventicum ще увеличи популярността на музея. Надеждата на компанията е швейцарското правителство да изгради нова сграда, която може да събере и да изложи уникалното наследство.
Chasovnici-bg.com:christophe-claret-aventicum.jpg
Тримилиметровият златен бюст в часовника Aventicum на Christophe Claret е изработен с техника, която не е използвана до момента в часовникарството - мираскоп. Хитрата иновация се състои от две идентични елипсовидни огледала едно върху друго, които създават обща елипсовидна форма. Горното огледало има дупка в средата. Когато в центъра на вдлъбнатото долно се постави обект, горното създава негова холограма, почти два пъти по-голяма от реалния му размер. Така бюстът на Марк Аврелий изглежда, сякаш излиза от средата на часовника. Илюзията е толкова реалистична, че трудно се въздържате да не пипнете сапфиреното стъкло.
Както останалите продукти на Christophe Claret, Aventicum използва най-високите стандарти на така нареченото Haute Horlogerie (от френски - висше часовникарство). Намирането на подходящ прототип за оптичние ефект на фигурата отнема няколко месеца проучване. Следващата критична стъпка е дизайнът и производството на стрелките, които трябва да бъдат преместени, защото мираскопната фигура е в средата. Решението е стрелките да бъдат поставени около пръстена с часовете и формата им е тотално прекроена. Предизвикателството е да бъде намерен материал, който е достатъчно лек, за да компенсира сравнително големия механизъм. Избран е въглероден микрофибър, който има отлично съотношение здравина - маса. Гърбът на часовника Christophe Claret Aventicum показва патентования от компанията открит ротор със сапфирено навиване на автоматичния механизъм. Роторът е украсен с пет римски състезателни колесници. Номерираните колесници се състезават и тази, която финишира над А от Aurele, или Аврелий), е победител. Christophe Claret лицензира патента на Vianney Halter за връзката между външния сапфирен ротор и вътрешния корпус.
ФИЛОСОФИЯ НА ЗАДНИЯ КАПАК - компанията не случайно избира Марк Аврелий, който е филисоф. А на гърба на часовника е изписана фразата Perfice Omnia facta vitae quasi haec postrema essent, или Вършете всичко в живота, сякаш е последното, което правите. Тази фраза олицетворява по чудесен начин отдадеността, сътворила изключителния часовник с две лимитирани серии - 68 бройки от червено злато цвят 5N (49 000 швейцарски франка без ддс), антрацитен PVD и титан 5, както и 38 бройки в бяло злато, обогатен с паладий (цена 53 000 швейцарски франка без ддс).

Автор: Онлайн магазин Chasovnici-bg

Google