За въпроси и поръчки 0882 254583

Следващото поколение свръхточни атомни часовници

Представете си часовник, който е толкова точен, че ако беше започнал да работи с раждането на Вселената преди 13.75 милиарда години, днес щеше да е изостанал само с една секунда. Точно такава точност смятат да постигнат иновативните оптични атомни часовници - бъдещия стандарт за прецизно отброяване на времето.
Днешните атомни часовници, които са нашите официални пазители на времето, заредени атоми или още йони, са хванати в електромагнитна "клопка". След което, под действието на облъчване със светлина, електроните в тях прескачат от по-ниско към по-високо енергийно ниво. Подобни преходи се случват на равни интервали и определят тиктакането на атомния часовник. Колкото е по-висока честотата им, толкова по-точни времеви интервали могат да бъдат измервани. Официалното време във Великобритания например се измерва в Националната физична лаборатория (National Physical Laboratory, NPL) в Мидълсекс чрез атоми на елемента цезий-133. Неговите електрони извършват преходи за невероятните 9 192 631 770 пъти в секунда. В момента обаче физиците търсят други атоми, които биха могли дори да увеличат тази честота. В NPL учените експериментират с йони на итербий. Той вече се използва в преносимите рентгенови машини. Елементът е обстрелван с лазери в йонен капан, а резултатите са наистина окуражаващи.
Публикуваната през 2012 година статия показва, че честотата на тиктакане на итербия би била 642 121 496 772 646 пъти в секунда, или близо пет порядъка над тази на цезия. Професор Патрик Джил споделя: "Оптичните часовници ще бъдат съвършеният стандарт в отчитането на времето."
Сателитната навигация използва атомни часовници. Ето защо по-точните такива ще направят и спътниковите системи по-точни. Чувствителността им към външно влияние също може да влезе в употреба. Преносимите оптични часовници например могат да се използват за търсене на природни богатства. При движението им наоколо честотата им ще се променя съвсем леко в зависимост от малките промени в гравитацията на Земята, които могат да са причинени от вариации в шупливостта на скалите. А това е ключов фактор за откриване на нефтени залежи.
Chasovnici-bg.com:Atomen-chasovnik.jpg

Google