За въпроси и поръчки 0882 254583

Немска техника, руска душа

Интервю с Александър Шороков, създател на едноименната марка луксозни часовници, точно в деня, в който има посещение по повод Южен поток. Александър Шороков е роден в Москва през 1960 година но напуска страната си по време на „перестройката” и започва да прави своя марка инструменти за време с ръчно гравирани механизми.
Chasovnici-bg.com:Alexander-Shorokhoff.jpg

Като каква възприемате марката си – като руска или като немска?
- Всъщност тя е и двете. Защото носи богатата руска душа, вдъхновението идва от родината ми, а техниката – от Германия, така де – говорим за прословутата немска техника, нали се сещате – Mercedes и прочие.
Вие сте по-скоро инженер или дизайнер?
- Аз съм и двете, но като че ли дизайнерството надделява.
Кое прави марката часовници Shorokhoff толкова уникална?
- Искаме да дадем на хората индивидуалност и качество на добра цена. Нашата марка ръчни часовници е за хора, които обичат нетрадиционното и които не се страхуват да бъдат себе си. Те няма да изберат универсалната популярна модна марка, с която да се фукат само защото е известна и скъпа, а ще искат нещо уникално. И повтарям, няма да се страхуват да носят нещо непопулярно, за да се себеизразят. Освен това не караме купувачите да си плащат тази допълнително скрита такса за марката, каквато е практиката при популярните брандове, така че имаме невероятни уникати от благородни материали с ексклузивен дизайн и надеждна техника за не-повече от 1000 евро!
Напоследък много швейцарски компании купуват правата върху позабравени руски и съветски марки и възстановяват имената им, какъвто беше случаят с Volna преди време например. Как ще коментирате това явление?
- Как да ви кажа, ние имахме наистина добри часовници, много хора ги ценят още. От една страна, това често са руски играчи, които регистрират фирми в Швейцария, за да носят часовниците швейцарско клеймо. Относно Volna – те сбъркаха концепцията и дизайна и май не им се получи. Руснаците няма просто да се втурнат да купуват нещо само защото носи руско име. Те биха го купили, ако усетят руската душа в него, парченце история, емоция. И разбира се, добрата техника.
Как започна любовта ви към часовниците?
- Бях инженер, после започнах работа в известната по времето на социализма марка „Польот”. В хода на така наречената „перестройка” през 1992 година имаше обмен на кадри с цел обучение и като част от „прогресивните младежи” бях изпратен в Германия, после ни се искаше да популяризираме руското майсторство в страната, направихме там дистрибуторска компания на тази марка, а през 1995 година създадох собствената „Польот Интернешънъл”. Постепенно, колкото по-дълбоко навлизах в занаята и материята, толкова повече ме увличаха те. Така се стигна до първия ни щанд в Базел, където предизвикахме интерес, малко по-късно срещнахме и варненския си партньор. През 2003 година създадох собствената си марка, Alexander Schorokhoff, над която работех вече от няколко години. Сградата ни е в Алценау, Германия. По-късно срещнах и българския си партньор „Графос”. Първият но модел часовник беше Avantgarde и привлече още от самото начало вниманието на широката публика.
Имате една много интересна колекция – Heritage. Моделите в нея носят имената на руски класици – Leo Tolstoy, Peter Tchaikovske, Fedor Dostoevsky, Alexander Pushkin и други. По какво прилича всеки от моделите на твореца, на когото е кръстен?
- Да речем, Leo Tolstoy е солиден, класически, изчистен, с римски цифри като главите в книгите на великия писател. Dostoevsky е доста популярен модел с квадратен циферблат и вътрешен кръг, който изобразява играта на рулетка. Има и версия с бои карти – аси, пики, кари и спатии, нали се сещате – като игрите на съдбата. Peter Tchaikovsky пък е с аларма – нали се сещате, те я музика.
Кои са най-силните пазари за марката, която носи вашето име?
- Определено Китай, Хонконг, Русия и Германия са сред най-силните ни пазари. Ние наистина предлагаме невероятни качество, ръчна изработка, ръчно гравиране на механизмите, скъпоценни материали и уникален дизайн на добра цена – около 1000 евро средно.
Правите ли лимитирани серии, този похват е особено популярен в луксозния клас часовници напоследък?
- Накъде повече лимитираност? Така или иначе, ръчната филигранна изработка не позволява големи серии. Като цяло наши клиенти могат да поръчат специални неща, примерно, ако желаете, можем специално за вас да изработим часовник, на чийто циферблат да пише „Деси”.
Какво признание са получили моделите ви?
- Наскоро моделът ни Babylonian със зодиакалните знаци на циферблата си бе номиниран в престижен конкурс за продуктов дизайн за 2015 година, където участваха предмети от всякакви категории и марки. Много залагаме на моделите ни Miss Avantgarde, чието рекламно лице е джаз музикантката Барбара де Ирлейн, която свири на интересния инструмент джазов орган. Само по себе си това е музикален авангард и тя го прави по музикален начин. Всъщност ние правим часовника за нея. Този модел също бе номиниран за дизайнерска награда, но за 2014 година.
Доскоро ползвахте механизми Valjoux и други, имате ли вече собствен механизъм?
- Работим над собствен механизъм и много скоро той ще бъде готов, апропо в Польот сме слагали и руски механизми. Моделите в тази марка, между другото, също са доста интересни – вижте, този Basilika е с капак от кехлибар срещу главоболие.

Текст: Деси Бацанова

Google