За въпроси и поръчки 0882 254583

Swatch Group и поредната рекордна година за най-мощния производител

2012 година бе поредната рекордна година за швейцарския гигант Swatch Group, която регистрира продажби на стойност повече от 8 милиарфа швейцарски франка, оперативна печалба от 1,984 милиарда франка и създаване на 1500 работни места, включително 900 в родината на часовниците - Швейцария. През 2012 година Swatch Group е превишил своята цел от осем милиарда франка за брутните продажби. В една икономическа среда, която остана изключително нестабилна, най-големия гигант в областта на производството на часовници и механизми за тях увеличава брутните продажби с 14% до 8,143 млн. франка, един милиард повече, отколкото през 2011. Чуждестранната валута се стабилизира до известна степен спрямо швейцарският франк, но остава значително по-слаба, отколкото преди две години. Ако валутата ситуацията е същата, както през 2010 г., продажбите ще са около 500 млн. франка по-високи през годината в процес на преразглеждане. Оперативната печалба се увеличи до 1,984 млн. франка, което е увеличение от 22,9% в сравнение с 2011 г.. Оперативният марж се подобри от 23,9% до 25,4%. Като цяло, това води до нетни приходи от 1,608 млн. франка, което е ръст от 26% на 2011. Общо почти 500 милиона франка са били използвани за инвестиции.
Сегментът часовници и бижута в световен мащаб видя значително допълнително увеличение в продажбите. Брутните продажби в размер на 7,298 млн. франка, до 15,6% за 2011. Всички марки часовници, собственост на Swatch Group са допринесли за този добър резултат, с висок обхват и силен растеж при часовниците от средния ценови диапазон. От географска гледна точка, ръстът на продажбите се разпределя върху всички континенти, по-специално извън Китай, като Европа, Съединените щати, Русия и Близкия изток. Въпреки продължаващите неблагоприятни развития на валутата, Swatch Group поддържа своята дългосрочна политика за неувеличение на цените на часовниците и другите си продукти, което ще позволи да продължи придобиването на нови пазарни дялове във всички области. В маркетинга продължаващите високи инвестиции, някои в размер на стотици милиони швейцарски франка, са изразходвани за различни марки часовници, в най-голяма степен за часовници Омега по време на Олимпийските игри в Лондон.
В търговията на дребно Суоч въвеждат една изключително успешна нова концепция под названието Hour Passion. В допълнение към обектите за часовници по летищата, бяха открити първите бутици в Париж и Москва и скоро ще бъде откриването в Лондон и Рим. Производственият сектор продължава да се възползва от силното търсене на швейцарски часовници. Тази приятна ситуация е довела до ръст на продажбите от 10% до 2,217 млн. франка. Производствените мощности са адаптирани и разшири допълнително, което облекчи някои от производствените затруднения. Постига се по-нататъшно повишение на доходността, което се дължи не на последно място за високото ниво на използване на капацитета и нови революционни методи на производство. Оперативната печалба се е увеличил с 37.3% до 442 милиона франка, съответстващи на оперативен марж от 20% (2011: 16,3%).
Сигнали от пазарите по целия свят ясно показват, че продължава здравословния потенциал за растеж на швейцарската индустрия за часовници. На този фон е и реалистичната перспектива за дългосрочен растеж в швейцарската часовникарска индустрия между 5-10% процента годишно. Swatch Group продължава да има значителен потенциал за 2013 г., благодарение също така и на интегрирането на новата марка луксозни часовници Harry Winston към своето портфолио. С това придобиване, Swatch Group присъства във всички сегменти и ценови класове на часовници и бижута, включващи световно известни, първокласни марки с напълно интегрирано собствено вертикално производство.

Автор: Мегамол за часовници

Google