За въпроси и поръчки 0882 254583

Хронографът – най-популярното усложнение при часовниците

От дълги години се води спор дали индикаторът за дата при часовниците може да се причисли към часовникарските усложнения. Едно друго усложнение обаче безспорно е едно от най-популярните функции при часовниците, без значение от какъв ценови диапазон са те.
Съществуват два вида хронографи – едните са задвижвани от батерия, а другите са механични хронографи. За кварцовите хронографи не би могло да се каже, че това е усложнение. Механиката е доста по-сложно за изработка изделие и именно там може да се каже, че е истинско усложнение.
Chasovnici-bg.com:Patek-Philippe-Perpetual-Calendar-Chronograph.jpg

Други усложнения при механичните часовници са турбийон, индикатор за фазите на луната, вечен календар, минутен ретранслатор и други, но въпросът е дали това са полезни функции (полезни усложнения) в ежедневието. От всички изброени, часовниците с вечен календар единствено могат да се нарекат практични в ежедневието (може да прочетете повече за вечните календари).
Изводът е, че хронографът може да се използва наистина ежедневно, което го прави полезен като функция. Хронографът позволява да измервате и записвате изминало време на дадени ежедневни дейности, да измервате какво разстояние сте изминали за определено време, за колко време сте сготвили или сте направили пица, или да отмервате изминало време за някакви събития. Хронографът може да се използва както за аматьорски цели, така и за професионални състезания или събития. Хронографът като функция при часовниците дори е спасявал човешки живот. При космическият кораб Аполо 13 именно хронографът е спасил екипажа от смърт, като го използват за точно време при изстрелване на ракетите, за да влезе в атмосферата безопасно, за да не бъдат изгорени.
Освен функционален, часовниковият хронограф изглежда и красиво. Със своите няколко допълнителни стрелки върху циферблата на часовника изглежда наистина впечатляващо. Хронографът изглежда добре както при класическите часовници, така и при спортните часовници, дори и при джобните модели. Той прави часовникът да изглежда наистина сложен. В по-скъпите механични часовници с хронограф има стрелки, които отброяват часове, минути, секунди, дори и стотните от секундата. Друго красиво нещо на хронографа е, че отстрани на корпуса присъстват и още два допълнителни бутона (старт и стоп бутони), а когато има и таймер – те стават три бутона, които още повече придават добра визия и сложност на часовника.
Много хора бъркат понятията механичен хронограф и механичен хронометър. Това са две различни неща в часовникарският свят. Когато на циферблата на часовника е изписано хронометър (Chronometre), това означава, че часовникът е много точен и тестван по различни стандарти. Хронометрите са часовници, които са тествани от COSC – швейцарски институт по хронометри (повечен информация за COSC може да прочетете тук). Всичко това означава, че един часовник с хронограф може да бъде и хронометър.
Едни от най-известните в света чаовници с хронограф, които са също така и хронометър (сертифицирани от COSC) са на марката Rolex или по-конкретно луксозната серия Rolex Daytona, а най-известният хронограф, който не е хронометър, е Omega и серията часовници Speedmaster Professional.
Chasovnici-bg.com:Rolex-Daytona.jpg

Механичните хронографи се делят на два вида – часовници хронографи с ръчно навиване и хронографи с автоматично навиване на механизма. Моделът Daytona на Ролекс има в колекцията си и от двата вида. Тези с ръчно навиване хронографи на Daytona са от старите модели преди 1988 година, които са много търсени и предпочитани от колекционерите на часовници. Моделите след 1988 година са с автоматично навиване на механизма и все още не пораждат интерес от колекционерите. От гледна точка на удобството обаче, часовници с автоматично навиване са по-предпочитани от тези с ръчното, тъй като не изисква да се следи кога енергийният запас е изчерпан и е време да се навива ръчно от короната.
Съществуват часовници с различни по форма корпуси и строеж на хронографа, като най-търсени и харесвани са така наречените Bullhead хронографи. Те са малко по-екстравагантни от класическите хронографи, като короната за сверяване и старт стоп бутоните към хронографа се намират отгоре на корпуса (на позиция 12 часа). Редица марки като Seiko, Tag Heuer и Omega предлагат Bullhead хронографи в своите колекции.
https://www.chasovnici-bg.com/fact-63-Авиационните_часовникови_хронографи___необходимост_или_мода.html

Google