За въпроси и поръчки 0882 254583

Американските президенти и техните часовници – Част I

Като важни лидери не само за Съединените щати, но и в световен мащаб, заслужава внимание да се отбележи какви са часовници на американските държавни глави през годините.
Една от най-интересните истории е през 1962 г., когато Мерилин Монро подарява на Джон Ф. Кенеди по случай рождения му ден златен Ролекс с надпис “Jack, With love as always, from Marilyn, May 29th 1962.” ("Джак, С любов, както винаги, от Мерилин, 29 май 1962 г."). Знаейки обаче, че часовникът ще се разглежда като доказателство за интимна връзка с актрисата, той го дава на един от помощниците си Kenneth O'Donnell, заедно с бележка, в която го инструктира „да се отърве от него”. През 2005 г. въпросният часовник, заедно с антична кутията, съдържаща и една любовна поема Монро с часовникът поставен в кутията, е продадена на търг за 120 000 $. Както много фенове на часовниците знаят, много президентски истории са заредени с интересни факти около техните инструменти за време, също като тази история.
Когато полага клетва на 20 януари, 1961 г., Джон Ф. Кенеди носи Omega Ultra Thin (Reference OT3980), даден му от сенаторът на Флорида Грант Стокдейл (Grant Stockdale ). На задния капак на този часовник стоял надпис “President of the United States John F. Kennedy from his friend Grant.” "Президент на САЩ Джон Ф. Кенеди от неговия приятел Грант." Стокдейл бил оптимист - дал е часовника на Кенеди предишното лято, месеци преди голямата победа на Кенеди през ноември. През декември 2005 г., Музеят на Omega в Биен, Швейцария, купил часовника на търг за $ 420 000.) Жаклин Кенеди е написала писмо до Стокдейл да му благодари за подаръка и любезно описвайки го като "по-хубав, отколкото часовника, който аз му дадох." Не се знае какъв точно часовник тя е имала предвид, но Жаклин Кенеди е подарявала на мъжа си модел Louis Cartier Tank за тяхната четвърта годишнина от сватбата през 1957 г. Президентът е носел точно този часовник, когато е бил убит през 1963 г. Кенеди е получавал и друг забележителен подарък часовник: на Hamilton, даден му през 1962 г. от тогавашния губернатор на Пенсилвания Дейвид Лорънс. На циферблата на часовника имало фото-гравирана снимки на децата на Кенеди, Каролин и Джон.
Chasovnici-bg.com:Rolex-Marilyn-Monroe.jpg

Когато Джордж Вашингтон иска нов часовник през 1788 г., той е пише на своя приятел Gouverneur Morris, молейки го да му купи един от Париж. Морис, който ще стане в САЩ министър на Франция три години по-късно, прави бизнес пътуване там. Джордж Вашингтон иска семпъл златен часовник с добро качество, подобно на този, който Томас Джеферсън взема за Джеймс Мадисън. Той изпраща на Morris 25 гвинеи, като казва, че ще плати и повече, ако е необходимо. (Това е според книгата на Жан-Антоан Лепине, Horloger by Adolphe Chapiro.) Три месеца по-късно Морис пише на Вашингтон от Париж, че Джеферсън го предупредил за производителя на часовника на Мадисън, твърдейки, че е мошеник. Джеферсън препоръчва на Морис отиде при друг часовникар, наречен Romilly. За съжаление, Romilly се оказа също червива ябълка. Морис разучава за друга препоръка и му е дадено името на часовникар на име Gregson. Но и той не бил по-добър от първите двама. Накрая, Morris отишъл при Jean-Antoine Lépine, часовникарят на крал Луи XVI и един от най-големите производители на часовници, които някога са живели. Той купил от него два еднакви часовници, един за Вашингтон и един за себе си. Те били големи, семпли, с ръчно навиване на механизма. Този на Вашингтон бил с номер 5,378. Той остава в семейството на Вашингтон до 1935 година. Часовникът бил гравиран с надпис “Remontez à droite/Tournez les Equilles/Lepine Hger du Roy/A Paris.” Джордж Вашингтон притежавал и друг часовник, който дал на Colonel Thomas Johnson, първият губернатор на Мериленд, избран през февруари 1777 г. Този часовник няма видимо обозначение на производител, но имал изобразен символ на кантон Нюшател, Швейцария, както и надпис: “Trenton N.J./Dec. 10th 1777/Presented to my Friend/Col. Thos. Johnson of Md./as a Memento/of my great Esteem/Geo. Washington.”
Друг култов за Америка президент, Ейбрахам Линкълн, носел часовник Waltham, същият модел, който много войници носели. Той имал сериен номер 67613 и бил произведен през 1863 г. Важно е да се отбележи, че Линкълн избира часовник, произведен в Америка (Waltham бил базиран в Waltham, Massachusetts). Гражданската война бележи началото на една епоха, в която американските часовникарски компании са обект на завист от швейцарците. Тъй като американските производители толкова ефективно усвоили масово производствените техники, часовниците не само били по-евтини от тези на прехвалените швейцарски компании, но и по-точни.
Мегамол www.Chasovnici-bg.com

Google