За въпроси и поръчки 0882 254583

Марки часовници, използващи свои материали

Всички сме запознати с най-популярните материали за направа на часовници - стомана, розово злато, титан, и така нататък. Но какво да кажем за Rolesium, Ceragold, и Powerlite? Въпреки че много марки часовници се гордеят с влагане на собствени механизми, циферблати и други разработки, само малко от тях отиват по-далеч и влагат допълнителни усилия и за изобретяване на собствени материали, най-вече за корпуса на часовниците, но понякога и за части вътре в механизма. Много от тях са инвестират в разработването на нови сплави в опит да се направят по-силни, по-леки и или по-устойчиви на надраскване вещества. По-долу са разгледани някои марки, които са измислили свои собствени сплави чрез комбиниране на различни метали.
Един от тези материали е разработен от Rolex и носи наименованието Rolesium – комбинация от стомана 904L и платина 950. Ролезиумът бил използван в 40-милиметровия корпус Oyster на модела Rolex Yacht-Master. Ролекс също разработват Cerachrom, който е използван например за безелите на модела Rolex Submariner и за 50th Anniversary Rolex Cosmograph Daytona, представени на панаира Baselworld 2013. Материалът Cerachrom е изключително здрава, устойчива на корозия керамика. Безелите, направени от него имат гравирани числа и скали и са покрити с тънък слой платина посредством известната технология PVD (physical vapor deposition).
Механизмът на 50th Anniversary Rolex Cosmograph Daytona притежава пружина, направена от син Parachrom – друг ексклузивен материал на Rolex, който е необикновено устойчив на магнитни полета. Пружините, изработени от сплавта Parachrom, комбинация от ниобий, цирконий и кислород, по характеристики остават стабилни през температурни промени и са много по-малко податливи на сътресения, според Rolex, 10 пъти по-прецизни в случай на сътресения, отколкото традиционните спирални пружини.
Японският производител Seiko прекарват пет години в разработването на специална сплав, която наричат Spron 610 и която има много по-голяма резистентност на удари и магнетизъм отколкото стандартните сплави. Новият материал е използван за пружините на някои от механизмите Seiko, включително Caliber 9S86, използван в модела Seiko Hi-Beat 36,000 GMT. Марката разработва и друга сплав Spron 530, която дава възможност на пружината на механизма да издържаа на по-силен въртящ момент, изискващ по-висока честота на баланс на движението и допринася за впечатляващата мощност на резерв от 55 часа на часовника.
Chasovnici-bg.com:Seiko-Hi-Beat.jpg

Omega прекарват години за разработването на материал, съчетаващ керамика и 18 карата злато, наречен Ceragold. Техниката, използвана за направата на Ceragold, позволява слепване на златото и керамиката и се използва за създаване на керамични безели със златни числа, които не са релефни, а са гладки като при модела Omega Seamster Planet Ocean Ceragold.
Chasovnici-bg.com:Omega-Seamster-Planet-Ocean-Ceragold.jpg

Една от отличителните характеристики на модел Omega Constellation Sedna е това, че корпусът е направен от 18 карата Sedna gold – сплав, изцяло разработена от Swatch Group (част от която е марката Omega). Тази сплав смесва злато, мед и паладий, за да се получи, както казват от Omega, необикновено траен червеникав оттенък. Сплавта изисква използване на минимум съдържание на злато 75%, заедно с точната пропорция мед, за да се получи червен цвят, докато паладият спомага за блясък на материала и го прави по-дълготраен. "Седна" е името на една транснептунов обект - тоест, с тяло в пространството, която обикаля около Слънцето с по-висока средна дистанция, отколкото планетата Нептун - чиято повърхност е описана като една от най-червените планети в Слънчевата система.

Като част от своята фюжън философия, Hublot е разработила няколко от своите собствени материали. Сред тях са металокерамика, който смесва керамика и метал, и Hublonium, сплав, съставена от магнезий и алуминий. Марката създава и здрава, устойчива на надраскване златна сплав, известна като Magic Gold. Изработена е от 75% чисто злато и е направена чрез процес, в който се топи злато и се слива с керамика (която е пореста и по-твърда, отколкото златото), като резултатът е по-твърдо злато.
Chanel добавя към своята линия часовници J12 Chromatic нов дамски модел, направен от нов, патентован материал, наречен “beige gold” (бежово злато). 38-милиметровият корпуса на J12 Chromatic Beige Gold комбинира новият материал с титан керамика, а вътре часовникът е обзаведен с автоматичен механизъм с 42 часа резерв.

Google