За въпроси и поръчки 0882 254583

За водолазните часовници в дълбочина

Ето отговорите на най-често задаваните въпроси от потребителите относно водоустойчивостта, водолазните скали, дълбочинните измервателни уреди и още много други факти за часовниците за водолази.
Каква водоустойчивост трябва да има водолазният часовник? Някои производители казват, че техните часовници с водоустойчивост 300 метра или повече са подходящи за scuba diving, т.е. гмуркане с кислородна бутилка. Други казват, че е нужно степента на водоустойчивост да бъде поне 200 метра, а трети твърдят, че дори при степен 200 метра е необходимо специалното означение „Dive”, „Diver” или подобно, което гарантира безпроблемната водоустойчивост на часовникът.
Всички тези дълбочини са значително по-високи от дълбочините, на които може да се гмурне непрофесионален водолаз. Любителите водолази не стигат по-дълбоко от 40 метра (130 фута). Отвъд тези граници се навлиза в областта на техническото гмуркане, което изисква обширно обучение, специални смесени газове за дишане, дълги почивки заради декомпресията и специално оборудване.

Причината за несъответствието в реални условия: когато се тества за водоустойчивост във фабриката, часовникът е в изкуствена среда, която е много по-различна от тази, с която истинският водоустойчив часовник ще се сблъска по време на реално гмуркане. За теста часовникът е напълно неподвижен, уплътненията са съвсем нови, а корпусът е скорошно сглобен, така че нищо не може да компрометира неговата водозащита. Машината за изпитване не отчита такива явления като допълнителното налягане от въздействието на скачането или гмуркането на собственика на часовника във водата или промяната на температурата и налягането, когато водолазът се изкачва и слиза, което може да доведе до свиване или разширяване на корпуса. Освен това водоустойчивостта на часовника ще бъде намалена от стареенето на уплътненията. Ударите или друго грубо третиране могат да накарат частите вътре в корпуса да придобият луфтове едни към други и да не стоят така плътно, отколкото когато часовникът е чисто нов. Всички тези причини дават възможност на компаниите да осигурят доста голяма възглавница за сигурност, така че клиентите да не ги държат отговорни, ако часовниците им пуснат вода.
Кои характеристики правят часовник непромокаем достатъчно за гмуркане?
Изискват се няколко характеристики, които правят един часовник непромокаем достатъчно, за да бъде носен по време на гмуркане. Всички водолазни часовници имат завинтваща се корона и заден капак. Използват се уплътнения, за да запечатат короната, задният капак и стъклото. Корпусът и стъклото са по-дебели отколкото стандартните неводолазни часовници. Часовниците, проектирани за много дълбочинни гмуркане често имат допълнителни атрибути, които да се справят с налягането като куполообрзно стъкло или стоманен ринг за подсилване на корпуса (като Rolex Deepsea например).
Chasovnici-bg.com:Rolex-Deepsea.jpg

Какви са другите характеристики на дайверските часовници? Повечето имат въртящ безел за измерване на изминалото време. Също така са снабдени с луминисцентни стрелки и маркери, които лесно могат да се разчитат под вода. ISO стандарта 6425 изисква именно такива параметри като способ, с който водолазът да може да отчита времето си под вода, както и циферблат, който да може да бъде разчетен в тъмнина на дистанция от 25 см. Същият стандарт също казва, че часовникът трябва да има индикатор, с който от един поглед може да се установи, че той работи. Секундната стрелка, която също в повечето случаи има ярка луминисценция, играе тази роля. Повечето часовници за водолази имат стоманена или титаниева верижка, силиконова каишка или каишка от друг композитен материал. Някои верижки и каишки са снабдени с удължители, чрез които става възможно часовникът да бъде пригоден за носене върху водолазен костюм само са секунди. Някои водолазни часовници имат хелиева клапа и/или сензор за дълбочина.
Какво представлява хелиевата клапа?
Това е механизъм за изравняване на налягането в и извън корпуса на часовника, когато той е носен във водолазна камера. Самите гмуркачи вдишват газова смес, която съдържа хелий. Хелиевите молекули са изключително малки и следователно могат да проникнат в корпуса за часовника, изграждайки се в него. При декомпресията налягането в камерата намалява по-бързо от налягането вътре в корпуса. Това може да доведе до спукване на стъклото. За да се предотврати това, някои часовници имат вентил (клапа) отстрани на корпуса, който позволява на хелия да излезе от корпуса по време на декомпресията, като по този начин налягането вън и вътре в корпуса остава еднакво. Повечето дайверски часовници нямат хелиева клапа, тъй като тя се използва единствено при т.нар. saturation diving, когато водолазите прекарват време във водолазна камера.
Защо при повечето часовници за гмуркане въртящият безел се върти само в едната посока? Повечето безели се въртят само в едната посока, обратно на часовниковата стрелка, така че той да не може да бъде случайно завъртян по посока на часовниковата стрелка и по този начин да заблуди гмуркача в измерването на цялостното време на гмуркането, каквато е и неговата цел.
Защо повечето безели имат поотделно разграфени само първите 15 минути? Това е установена практика, датираща от средата на 50-те години, вероятно започнала с Rolex Submariner).
Chasovnici-bg.com:rolex-submariner.jpg

Едно възможно обяснение за маркерите е, че 15 минути е приблизителното време, което водолазът може да прекара на 130 фута, максималната дълбочина за гмуркане за развлечение, без да прави декомпресионни спирания. Маркерите може би са били предназначени да го предупредят до това ограничение и да му помогнат да прочете точно оставащото време. Тази теория се подкрепя от някои версии на Omega Seamaster, които са имали разграфени първите 20 минути (водолаз може да прекара около 20 минути на 110 фута, близо до границата на предела). 20-минутният сегмент на Seamaster 200 е оцветен в червено, вероятно да предупреди водолаза за опасността от прекалено дълъг престой на тази дълбочина.
Как работят часовниците с дълбокомери?
В повечето случаи има сензор (обикновено мембрана или диафрагма) отстрани на корпуса, който е изкривен от налягането на водата. Степента на изкривяване след това се превръща във футове или метри дълбочина и се представя чрез стрелките на часовника. При модела Oris Aquis, е използван друг тип дълбокомер: той има тръбичка около периметъра на кристала с малък отвор към външната страна. Повече или по-малко вода навлиза в тръбата, в зависимост от дълбочината, а водолазът може да прочете дълбочината в метри на скалата до тръбата.
Колко механични водолазни часовници имат дълбокомер? Отговорът е само няколко. Освен вече споменатия Oris Aquis Depth Gauge, други такива са: Blancpain X Fathoms, IWC Aquatimer Deep Three, Jaeger-LeCoultre Master Compressor Diving Pro Geographic и Panerai Luminor 1950 Pangaea Depth Gauge.

Защо някои часовници с дълбочинни измервания записват най-дълбоката точка на гмуркането? Има три причини. Първо, от съображения за безопасност, ограниченията за време за гмуркане, предписани от таблиците за гмуркане, предполагат, че гмуркачът прекарва цялото си време за гмуркане в най-дълбоката точка на гмуркането. За да използва таблицата за гмуркане, водолазът трябва да знае най-дълбоката си точка. Второ, това е общоприето правило за гмуркане, че водолазът първо трябва да направи най-дълбоката част от гмуркането. Това му дава максимално време за изгаряне на сгъстеното количество азот, което той абсорбира в дъното на гмуркането (колкото по-ниско отивате, толкова повече азот се разтваря в кръвта ви). Трето, много експерти по гмуркане препоръчват, че дори при гмуркане без декомпресия, което не изисква спирки заради декомпресията, водолазът трябва да прави така наречената "безопасна" спирка от една минута по средата между най-ниската точка на гмуркането и повърхността, за да може азотът да бъде обработен.
Кой е най-водоустойчивият дайвърски механичен часовник? Това е модел на марката CX Swiss Military със степен на устойчивост на дълбочина 20 000 фута. Часовникът е изработен от титан, като дебелината на корпуса му е близо 3 см, а само стъклото е дебело 1 см.
Chasovnici-bg.com:CX-SWISS-MILITARY.jpg

В тази епоха на специализираните компютри за гмуркане необходими ли са часовници за гмуркане? Всъщност не. Водолазите понякога ги приемат като резервни варианти на компютрите си за гмуркане, ако те изчерпят мощта си по време на гмуркане. Сега, когато компютрите за гмуркане за китката са широко достъпни и на разумни цени, някои водолази използват тях като резервни варианти на своите компютъризирани компютърни конзоли. Ако водолаз използва часовник за резерва, той се нуждае и от друго резервно оборудване, което доставя информация, предоставяна от компютър за гмуркане: дълбокомер, манометър и таблици за гмуркане.
Тогава защо толкова много хора купуват дайвърски часовници? Причините са няколко. Много хора харесват чуството за сигурност в часовника си, който е висоководоустойчив. Ако часовникът е пригоден за големи дълбочини, то тогава е абсолютно сигурно, че ще оцелее при нормално плуване, плитководно плуване с шнорхел и др. Други потребители харесват характеристиките на подобен вод часовници, като ярко луминисцентните стрелки и маркери или въртящият безел. Много хора явно харесват и визията на спорните, технически проектираните часовници като водолазните.

Автор: Мегамол за часовници

Google