Технологията Citizen Eco Drive

Citizen използват светлината около нас, за да създават соларни часовници, зареждани от слънчевата светлина, които не се нуждаят от смяна на батерия, като добавят допълнителна полза и функционалност в своята голяма гама от тънки, елегантни часовници, до спортни, но стилни функционални часовници за него и за нея. За първи път часовник Eco-Drive се появява на пазара през 1995 г., а днес вече се предлага голямо разнообразие от мъжки и дамски соларни часовници със системата Eco-Drive. Успехът им е удивителен и все повече модели са добавени към гамата на Citizen вместо традиционните кварцови часовници. Използваната технология се е развила много, подобрявайки системата за милионите хора, носещи часовниците Citizen Eco-Drive към днешна дата.

Eco-Drive са с кварцов механизъм или казано технически, електрически заряд, преминаващ през оформен кварцов кристал, който причинява вибрация със скорост от точно 32768 вибрации в секунда или 2 ^ 15Hz. Тази прецизна вибрация позволява много по-точна скорост на измерване, отколкото механичните часовници, дори и най-добрите и скъпи такива.

Как работи Eco-Drive?
Chasovnici-bg.com:Kak-Raboti-Citizen-Eco-Drive.jpg
Иновацията на Eco-Drive използва силиконова светлинна клетка, подобна на слънчев панел зад циферблата. Макар и слабо видима при някои модели, тя е най-вече скрита за потребителя. Стъклото и циферблатът на часовника позволяват проникването на достатъчно светлина, както слънчева, така и изкуствени източници, която преминава през клетката и генерира електричеството, необходимо за задвижване на механизма. Това също така зарежда титаниева литиево-йонна батерия, предназначена да се зарежда и разрежда многократно, без да повлиява или променя напрежението към кварцовия кристал и без да губи способността си да съхранява енергия дори след десетилетия. Тази батерия позволява на часовника да съхранява енергия за случаите, когато часовникът не е изложен на светлина и не разполага с достатъчно енергия от соларните клетки, за да захрани движението. С това си свойство часовникът може да разполага с енергийните резерви, без да спира да работи или да загуби точното време.
Първите модели можели да издържат не-повече от 30 дни на тъмнина, докато днешните съвременни часовници Eco-Drive имат средно 6 месеца резерв на мощност. Някои модели имат режим на хибернация - когато не получават светлина за дълъг период от време, стрелките спират да се движат, за да пестят енергия. Въпреки това, паметта на часовника му позволява да се върне обратно в действие, показвайки точното време, само няколко секунди след излагане му на светлина отново.

Eco-Drive не е технология само за стандартни аналогови часовници. Тя е използвана при голям брой модели с множество функции, включително модели Perpetual Calendar, Fly-Back хронографи, като Caliber 2100 и дори часовници с радиоконтрол Sky-Hawk A-T модели, такива с осветление на дисплея, аналогови часовници с многомоторни механизми, цифрови дисплеи и др. Изключително екстремно и иновативно е приложението на технологията в елегантните слим модели Stiletto, което ги прави най-тънките часовници със слънчево захранване в света, с дебелина до 3 мм, като все пак им позволява значително резервно захранване и безупречно качество, гарантирано от Eco-Drive.

Поради непрекъснато зареждащата се батерия, тя е по-екологосъобразна, тъй като няма ликвидиране на литиеви батерии, които да навредят на околната среда. Това също спестява пари и време в дългосрочен план за клиента. В унисон с идеята и практиката за екология е дори самото име Eco-Drive.

Автор: Chasovnici-bg.com