Часовник с уникален дизайн и писалка в едно

Как се отличава нова марка в пренаселеното поле на авангардни часовници от ултрависок клас? Разбира се, като направи нещо наистина странно и дизайнерско в собствена нова ниша. Точно това направи марката Anura Rafael със своя часовник и инструмент за писане в едно, наречен Write Time. Anura Rafael Write Time разполага с "линейно движение" с турбийон в края, поставен в модул, който може да бъде изваден от часовника и прикрепен към писалката. Анура Рафаел е едноименната марка на инженера и дизайнер на часовници, който е прекарал последните 15 години зад кулисите, работейки за едни от най-големите световни марки за часовници, а Write Time е неговия първи часовник. Той също така отбелязва пускането на новата си марка с продукт, който, както често се случва на тези високи нива при часовниците, се отличава не само с техническите си характеристики, но и просто защото някой превръща необичайна концепция и дизайн в реалност.
Chasovnici-bg.com:Anura-Rafael.jpg

Името "Write Time" е повече от подходящо, защото е часовник турбийон и писалка, съчетани в едно. Използвайки собствената терминология на марката, самата "часовникова капсула" е нещо като цилиндричен или конусообразен модул, изработен от сапфирен кристал, розово злато и частично увит в кожа от алигатор. Тя е фиксирана към отворен работен "контейнер" (който марката нарича "корпус" или "каишка"), която от своя страна е прикрепена към каишката от алигатор. На китката, корпусът е с дължина 42 мм, с дължина 55 мм и солидна дебелина от 31 мм, така че присъствието му на ръката е осезаемо.
Самата капсула е с дължина 60 мм и максимален диаметър 34 мм. Тя е заключена на място в контейнера с помощта на въртящ се пръстен. Пръстените използват патентована система за вътрешно затваряне на зъбците, а всеки набор от зъби за заключване ще бъде уникален за всеки произведен екземпляр Anura Rafael Write Time. Времето се разчита чрез три диска, които се намират под големия сапфирен кристал, един за часовете и другите два за минутите. Цифрите на дисковете са ръчно гравирани и боядисани. Механизмът, наречен калибър ARS001 / T и състоящ се от 472 части, отнема на Рафаел две години, за да го развие и снабди с уникална тръбна конструкция с линейна зъбна предавка. Това е самонавиващ се механизъм, като навиването се извършва с помощта на голяма назъбена корона от розово злато в единия край на корпуса. Короната задвижва два барабана в серия, които осигуряват резерв на мощност от 48 часа. Турбийонът, който се вижда в единия край на корпуса под големия сапфирен кристал, прави завъртане всяка минута.
Дори и с фокус върху новото, някои елементи от Anura Rafael Write Time са виждани и преди - писалките, от една страна, са добре установена кросоувър подгрупа на часовниците. От гледна точка на дизайна, Anura Rafael Write Time напомня на часовника Bugatti Super Sport на Parmigiani или дори на Hublot LaFerrari, но за разлика от тези часовници Write Time все още има трик в ръкава, тъй като невиждано досега се превръща в друг обект. Като преобразуващ се часовник, който се отделя от китката, примери като Bovet Amadeo Virtuoso VII Retrograde Perpetual Calendar използват подобна концепция, за да превръщат ръчен часовник в джобен часовник или в настолен. За да включите Write Time в инструмент за писане, просто отключете въртящия се пръстен, извадете модула и го поставете в края на писалката. Предполага се, че "хорологичната (часовниковата) капсула" не се изисква да използва писалката за писане. Отново въртящият се пръстен служи за заключване на часовника на място, когато се използва като инструмент за писане. Самата писалка също е изработена от розово злато и е обвита в една и съща алигаторска кожа, използвана за направата на каишката на часовника.
Chasovnici-bg.com:Dizajnerski-Anura-Rafael-Write-Time.jpg

Моделът Write Time на Anura Rafael е комплектован в специален кожен калъф, който безопасно съдържа всички компоненти на часовника и писалка, заедно с мастило. Има и допълнителни отделения и табли за съхранение на други елементи. Според Рафаел всичко, което виждате – дизайнерският часовник, писалката и калъфа за съхранение са 100% швейцарски, направени от занаятчии в планинския район Юра, Швейцария. Анура Рафаел определено успя да направи велика поява в света на луксозните часовници от висок клас със своя първи часовник Write Time. Вероятно практичността на часовника, който се превръща в писалка, е малко спорна, но със сигурност е скандален и чаровен екземпляр. Освен това има и сериозно инженерно часовникарско майсторство, което се изразява в това специално проектирано линейно движение. Часовникът на Anura Rafael ще се произвежда на база индивидуална поръчка с цени, започващи от 245 000 CHF.

Chasovnici-bg.com