Кварцов vs механичен часовник - по какво се различават | Chasovnici-bg

Отново си говорим за часовници, защото докато за някои хора те са просто ежедневен аксесоар, за други са по-скоро начин за себеизразяване. Именно затова изборът им не е толкова лесен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Когато инвестираме в нещо, което искаме да се превърне в трайна част от нашата визия, то непременно трябва да знаем какво точно искаме и търсим.
Chasovnici-bg.com:elegantni-mujki-chasovnici.jpg
В този ред на мисли: много хора се чудят кой би бил по-добър за тях - кварцовият или механичният часовник, но за да вземете това решение, трябва да познавате разликите в механизма им на работа. И не само. Часовникът е демонстрация на стил и възгледи, затова запознайте се с “ценностите”, които избраният от вас часовник би носил.

Какво се крие зад стъклото на ръчния часовник?

Механичните часовници съвсем не разчитат на съвременната техника, за да тиктакат. Отмерването на времето при тях се случва в резултат на сложен механизъм, който се състои от няколко малки и по-големи колелца и махало, които работят на принцип от движещата сила на механиката, което ги прави уникални. В часовникарството водещи са не новите технологии, а традициите и механичните часовници са традиция, заради което те се смятат за една идея по-престижни. Това, което превръща ръчните механични часовници в истинско изкуство, подходящо за всеки ценител, е видимият механизъм. Накратко, ако търсиш елегантни мъжки часовници, за теб или пък за подарък на близък човек, то механичните модели са перфектен избор!

Първите кварцови часовници се появяват в края на 60-те години на миналия век и от тогава са широко разпространени. При тях, най-просто казано, има малък кварцов кристал, който в комбинация с батерия генерира сигнали с определена честота - по този начин се поддържа движението на стрелките в определен интервал. Кварцовият механизъм няма нужда от навиване. Кварцовите часовници са по-леки и по-тънки, в резултат на което те тежат по-малко върху ръката на потребителя. Те са и по-евтини, което ги прави по-достъпни за масовия пазар. Често кварцовите модели са наричани също така електронни часовници или пък дигитални часовници. Важно е да знаеш, че всички те всъщност са подразделения на първоизточника – кварцовия часовник.

И тук е важно да кажем, че докато в миналото разликата в допустимата грешка между кварцовите и механичните часовници е била близо 20 секунди (при модели от един и същ ценови ранг) в полза на кварцовите часовници, днес вече тя е стопена, благодарение на подобренията в използвания механизъм. Така на пазара можеш да намериш и изключително прецизни механични часовници, но разбира се те никак не са евтини.

И така на дневен ред е въпросът “Кой часовник е по-добър - кварцовият или механичният?”
Може би еднозначно не може да се посочи верен отговор. След всичко, което научихте дотук обаче, е важно да изберете този часовник, който ще ви осигури нужните удобство и личен комфорт, защото часовниците носят енергията, с която вие самите ги заредите.

Автор: IskamChasovnik.com