Кои са най-популярните стъкла при часовниците и какви са техните характеристики

Фокусната точка на един часовник е неговият циферблат – не искате да се притеснявате за стъклото, през което трябва да надникнете. И все пак плюсовете и минусите на различните разновидности на стъкла за часовници се обсъждат безкрайно от ентусиасти. Повече от практична грижа, добрият кристал може значително да повлияе на дизайна, потребителското изживяване и дори използваемостта на часовника по няколко начина.
Ще ви бъде простено, ако сте объркани от някои технически подробности, открити в описанието на продуктите на марковите часовници относно кристалните стъкла. По-добър ли е сапфирът, защото е по-скъп от акрила (плексигласа) или от минерал кристала? Ако купувате часовник, отговорът на последния въпрос със сигурност е „да“. Различните материали, форми и други аспекти на кристалите (стъклата) за часовници обаче изискват малко повече разбивка:
Най-често срещаните видове материали за стъкла при часовниците са акрил, минерал и сапфир и всеки има своите предимства и компромиси. Въпреки, че техните физически свойства се различават, предпочитанията на хората могат да варират.

Акрил: Акрилът е вид пластмаса, наричана още плексиглас, хезалит и други, и това е кристалният материал, който ще намерите на повечето ретро часовници. Драска се лесно, но има склонност да се напука, а не да се счупи, и това довежда до някои случаи, в които е бил предпочитан пред сапфира: логиката е, че часовникът може да остане функционален със спукано стъкло, но би бил напълно безполезен, ако сапфир кристалът бъде счупен. Това е причината да го намерите при някои часовници, предназначени за тежка употреба, като например часовници за гмуркане или по-специално Omega Speedmaster Moonwatch (версия Hesalite).
Някои колекционери също предпочитат акрила по естетически причини, позовавайки се на неговия "блясък" или "топлина" и особения начин, по който се изкривява около ръбовете. Другото предимство на акрила е, че е евтин и може лесно да се оформя. Въпреки, че наистина се надрасква лесно, леките драскотини могат лесно да бъдат полирани, дори и в домашни условия.
Chasovnici-bg.com:Akril-staklo-za%20chasovnik.jpg

Минерал: Минералният кристал се образува от стъкло и втвърдяващи се минерали и е най-често срещан сред масово достъпните часовници, особено тези от японските часовникарски компании. По-скоро при удар той веднага ще се начупи на парчета, отколкото да се надраска, както при акрила. Дори и минерал кристалното стъкло да не се счупи, дори и да се надраска, в редки случаи то може да се полира, и то само ако повърностно е издраскано. Собствената патентована версия на минерален кристал на Seiko, наречена Hardlex, е допълнително втвърдена, за да се подобри устойчивостта на надраскване.
Chasovnici-bg.com:Mineral-staklo-za-chasovnik.jpg

Сапфир: Огромният избор за луксозни и висок клас часовници, сапфирът, използван в стъклата за часовници, е синтетичен материал (за разлика от естествения скъпоценен камък сапфир). Един от най-твърдите материали на земята, практически е невъзможно да се надраска.
Освен това има впечатляваща яснота и прозрачност, която може да направи елементите на циферблата да изглеждат по-остри и като цяло води до чисто усещане от висок клас.
Chasovnici-bg.com:Sapfir-staklo-za-chasovnik.jpg

Въпреки това, когато сапфир стъклото не се третира с антирефлексно покритие, то може да бъде силно отразяващо, което е вредно за четливостта на циферблата. Докато другите стъкла могат да се напукат или да се счупят, сапфирът може да се пръсне. При силен удар в твърда повърхност сапфира се пръска на стотици малки парценца.

Основният недостатък на сапфир кристалът е, че е по-скъп от другите видове стъкла. Той изисква високотехнологично производство, а твърдостта му затруднява обработката, особено при сложни форми в корпусите на часовниците. С подобрената технология и нарастващите възможности за снабдяване обаче, все повече марки от ниско ниво започнаха да предлагат часовници със сапфир стъкла, и марките от висок клас успяха да направят повече с него, като например производството на цели корпуси за часовници от сапфир.

Плюсове и минуси на различните форми на кристали за часовници.
Куполните и плоските стъкла са най-често срещаните видове, които се предлагат в масовите марки часовници. Някои модели часовници имат по-издадени куполни стъкла, а плоските кристални стъкла могат да имат само лек повдигнат ръб, което ги прави по-визуално интересни.

Един от най-конкретните примери за това как формата на кристала може да повлияе на вашето преживяване, гледайки своят часовник, е на часовниците за гмуркане. Куполообразният кристал може да направи циферблатът напълно „празен” под вода, когато се гледа под ъгъл, все едно няма нищо под стъклото, докато плоските кристали остават доста по-четливи. Плоските кристални стъкла може да предложат по-добра четливост в някои ситуации, но не предлагат дълбочината и елегантността на извитите куполни такива.
Когато оценявате часовник, винаги трябва да търсите възможността да виждате лесно положението на стрелките от всеки ъгъл във всяка ситуация. Когато часовникът има например куполна външна повърхност и плоска вътрешна повърхност, могат да възникнат екстремни визуални изкривявания. Ето защо марките часовници с гордост рекламират кристали с двоен купол, което означава, че външните и вътрешните повърхности са извити и ще предлагат ясна видимост на циферблата, дори и под ъгъл.

Една интересна куполна форма, която се нарича "кутиевидна", е често срещана сред ретро часовниците, които използват акрилни кристали, но напредналата технология позволява на все повече часовникари да предложат тази форма, изпълнена в сапфир, като отрича очевидния проблем, че изпъкналата форма е абсолютен магнит за надраскване за акрилни кристали. Кутийният кристал може да добави визуален интерес със своя триизмерен вид, както и да придаде на модерните часовници по-ретро усещане.
Внимавайте за отражения
Покритието при стъклата което елиминира отраженията, се нарича антирефлексно (или "AR") покритие на сапфир стъклото. Използвано също и за неща като очила, телескопи и други лещи, AR покритието е най-важно в часовниците със сапфирено кристално стъкло, което е склонно към отблясъци. Тези покрития могат да намалят отраженията, както и да подобрят контраста.

Покритията върху сапфирените кристали обикновено не са много забележими, но могат да станат по-очевидни при надраскване на самото покритие. Има различни видове AR покрития, използвани от различни компании, като някои се надраскват по-лесно от други. За да се избегнат грозни драскотини, някои производители на часовници покриват само долната страна на кристала (която, ако остане непокрита, може да отразява елементите на циферблата), но това е компромис и може да доведе до забележимо отразяващ кристал. Някои ентусиасти също се оплакват от нюанса, който понякога се вижда около ръбовете на кристала.

Каквито и да са неговите материали, форма или други фактори, добре изработеният и добре оформен кристал може да бъде удоволствие сам по себе си и да прави часовникът още по-красив. Ако не искате да се товарите с подробна информация при закупуването на часовник, поне имайте предвид четливостта през кристалното стъкло.

Автор: Chasovnici-bg