Как марката часовници Rolex и прозорецът за дата промениха лицето на часовниците

Обикновеният прозорец за показване на датата на позиция 3 часа произхожда от не друг, а от моделът часовник Rolex Datejust, представен на пръв път през 1945 г.

Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Rolex.jpg

Повечето любители на часовниците вероятно не могат да си представят времето, когато скромният прозорец за дата, който се намира на повечето часовници от всякакви марки днес, се смяташе за иновативен. Това, че сега се приема за даденост, говори за огромното и дълготрайно въздействие, което марката часовници Rolex имаше, когато представи тази функция на света през 1945 г. На второ място след самото показване на времето, това е може би най-практически полезната информация, която един часовник може да предложи и оттогава часовниците не изглеждат по същия начин.

Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Rolex-Datejust.jpg

Прозорецът за дата най-често се намира като отвор на 3 часа или 6 часа, а понякога и с лупа над него като щедра капка вода върху кристала („циклоп“ на часовникарски жаргон). Под циферблата има диск с 31 маркировки, който прескача в полунощ (или приблизително по това време, в зависимост от модела и механизма на часовника), което означава, че обикновено ще изисква настройка чрез втората позиция на короната през всеки месец, по-кратък от 31 дни. Струва си да се отбележи, че дизайнерите на часовници имат техническата възможност да поставят прозореца за дата навсякъде по циферблата, стига да е по пътя на диска и числата да са съответно ориентирани.
Преди да се появи Datejust, елементите и технологиите, които го правят възможно, вече са били измислени и са се използвали от различни компании за часовници. Календарните часовници често показват датата около периферията на циферблата с централно монтирана стрелка, за да я посочат. Концепцията на прозореца може да се намери и на такива часовници с календар, където дисковете под циферблата показват месеца и деня от седмицата.

Chasovnici-bg.com:Rolex-Datejust.jpg

Приносът на Rolex е прост и прагматичен и е предназначен повече за обикновения потребител, отколкото сравнително сложните и скъпи часовници с календар. Моделът Rolex Datejust референция 4467 от 1945 г. е с широчина 36 мм и „водоустойчив“ в характерния за марката корпус Oyster, а моделът е използван и за представяне на вече добре познатата верижка в стил Jubilee.

Оттогава моделът се произвежда постоянно и днес 36 мм Rolex Datejust все още се предлага заедно с други размери и вариации. Модерният марков часовник Rolex Datejust, подобно на оригинала, разполага с автоматично навиване, но сега съдържа най-съвременния механизъм Rolex калибър 3235. Със своята циклопска лупа (въведена през 1954 г.) и релефен безел, Datejust е може би най-емблематичният и признат часовник в света – не е чудно, че е повлиял толкова значително на дизайна на много други марки часовници.
Прозорецът за показване на датата вече е стандартен. В отговор много компании за маркови часовници започнаха да предлагат повече опции без дата, както и да полагат усилия да съчетаят по-добре цвета на колелото за дата с този на циферблата. Уточненията са добре дошли, но попитайте всеки продавач на часовници: потребителите преобладаващо предпочитат часовници, които разполагат с простия и наистина полезен прозорец за дата.

Автор: Chasovnici-bg.com