Как работят соларните часовници

Без постоянното навиване, изисквано от механичните часовници или изтощените батерии на кварцовите часовници, свързани с обикновения стар познат кварц, часовниците, захранвани от слънчева енергия, представляват едни от най-практичните, полезни и надеждни часовници, произведени днес. Включването на соларните батерии в часовниците дава на потребителя всички предимства на кварцовия часовник, но с разликата, че при часовниците със соларно зареждане не е необходимо да се притеснява човек, че скоро може да се изтощи батерията му. От сайтът Chasovnici-bg поясняват, че всеки един соларен часовник притежава функция, при която може да се провери нивото на зареденост на акумулаторната батерия.

Chasovnici-bg.com:Solaren-Chasovnik.jpg

Как работят соларните часовници?
Часовниците, задвижвани от слънчева енергия, абсорбират светлината чрез соларни клетки и я трансформират в енергия, която се съхранява в акумулаторните батерии. Може би всеки знае това! Може би не всеки знае обаче, че макар общоприетото понятие да е „слънчево“, всеки източник на светлина ще свърши работата – и не само слънцето. Човек може да идентифицира слънчевите клетки на циферблатите на много часовници по техния лилав оттенък - обаче някои часовникарски компании, като Citizen например, са разработили умна технология, при която слънчевите клетки са скрити, но поглъщането на светлина остава ефективно, което води до повече възможности за традиционните циферблати.
Важно е да се отбележи едно малко предупреждение към общоприетото твърдение, че човек „никога“ не трябва да сменя батерията на часовник, захранван от слънчева енергия. Частите на всеки часовник, включително батериите, ще остареят точно както всеки друг артикул или материал. Така че, въпреки че няма да останат без мощност, ако се държат достатъчно изложени на светлина, много батерии имат очакван живот от около 30 години, преди да започнат да корозират и отслабват. За сравнение, многото движещи се части на механичните часовници означават, че те най-вероятно ще изискват множество услуги и често дори подмяна на части през същия период от време.

Chasovnici-bg.com:Shema-na-solaren-chasovnik.png

Пазарът на соларни часовници днес е доминиран от големите японски марки, а именно Casio, Citizen и Seiko - въпреки че първият соларен часовник е изобретен от американски инженер. Технологията за слънчево зареждане може да се намери в някои много достъпни часовници, но като цяло е функция, която увеличава цената на подобни модели без нея. Много кварцови часовници от висок клас на японски марки съчетават редица технологии и функции, включително слънчево зареждане.

Автор: Chasovnici-bg.com