Добре дошли в ерата на усложненията на Дивите часовникари - Chasovnici-bg

Работилница за сложни швейцарски часовници тип уникати е едно наистина интересно място. Експерти занаятчии в бели лабораторни престилки се прегърбват ниско над работните маси от неръждаема стомана, вглеждайки се в миниатюрни части с минусов фокус, докато навън кравите пасат на алпийски пасища със същия нюанс на зелено като скрийнсейвър на Microsoft.

Това означава, че тези места работят на доста високо ниво. Там са най-добрите от най-добрите световни часовникари, творящи чудеса. Но в тези храмове на швейцарската прецизност често има отделен екип, отряд с най-остър поглед, най-стабилните ръце и най-доброто разбиране на свръхсложната и усложнена механика в часовникарство.

„Тук правим турбиони”
В изложението Watches & Wonders тази година (2022) се представиха много забележителни колекции от часовници, като например новият модел на Rolex - Air King, Tudor с моделът Black Bay Pro, Cartier - Tank Louis както и Patek Philippe 5326G-001, но подобно на часовникарите, които произвеждат тези елитни по рода си часовници, ако погледнете малко по-дълбоко в механизмите, ще си кажете, че хората, които изработват тези сложни неща са наистина „луди”. Когато разберете това, ще разберете и защо тези луксозни часовници командват цените си. Турбийоните, вечните календари и силициевите регулиращи пружини на хипер, мега, супер усложнения в света на часовниците.
За да обясните най-добре какво е дори турбийонът – „северната звезда” на сложните усложнения във финото часовникарство – най-добре е да помислите какво означава думата. Изобретен от Ейбрахам-Луи Бреге през около 1804 г., колелото за изпускане и баланс на часовника (частите, които регулират времето) се помещават във въртяща се клетка, която поради последователното движение усреднява ефекта на гравитация, когато часовникът е заседнал в различни позиции. Обяснено на малко прост език – това е усложнението наречено турбийон.
Някои от открояващите се часовници с турбийони, разбира се, са с подходящи имена. Ulysse Nardin Freak x Aventurine:

Chasovnici-bg.com:Ulysse-Nardin-Freak-X-Aventurine.jpg

С корпус от розово злато и дизайн, вдъхновен от космоса. Това е авангарден часовник с турбийон, снабден с въртележка, която се върти веднъж на час, за да покаже часа. Тя е със супер леко и изключително голямо силициево балансово колело отдолу. С материали, включително силиций, никел и авентиум (вид кварц), този часовник е наистина космически.
Jaeger-LeCoultre Master Hybris Artistica Calibre 945 Atomium:

Chasovnici-bg.com:Jaeger-LeCoultre-Master-Hybris-Artistica-Calibre-945.jpg

Космо турбийон и минутен ретранслатор (изключително сложен подвиг на часовникарството, който позволява на потребителя да натисне бутон и да чуе времето до минута, с отделни шумове за часове, четвъртчаса и минути). Има ръчно декориран многостепенно циферблат, което невероятно показва съзвездията в нощното небе.
Vacheron Constantin Overseas Perpetual Calendar Ultra-thin Skeleton:

Chasovnici-bg.com:Vacheron-Constantin-Overseas-Perpetual-Calendar-Skeleton.jpg

Това е механичен часовник с така наречения постоянен календар (часовник, който едновременно показва датата, деня, месеца, седмицата, годината и лунната фаза), поместен в ултра тънък корпус със сапфирен циферблат и отворена механика (през циферблатът се вижда работата на механиката).
И накрая хипер кралският часовник Roger Dubuis и неговата серия рицари на кръглата маса, които заменят цифрите и индексите на традиционните циферблати. Това са ръчно изработени фигурки на рицари, покриващи индексите на циферблата.

Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Roger-Dubuis.jpg

„Заплахата е реална. Битката е в ход. В мистериозните дълбини на забравено място дванадесет смели рицари се подготвят да защитят своето кралство срещу силата на гравитационната сила. Земята се напуква, натрошената земя започва да пропада. Усещайки опасност, рицарите се изправят срещу този невидим враг. Ще триумфират ли?"

Турбийонът като усложнение е малко по-точен от обикновеният автоматичен механизъм. Вероятно не е нужно да знаете какво се случва със съзвездията в даден момент, нито да имате малък рицар, който живее в часовника ви.
Екип от експерти, облечени в лабораторни манти, посветили живота си на това да направят часовника възможно най-луд и сложен, скътани в малка стерилна стая някъде в Швейцария, докато кравите дъвчат трева пред прозореца на работилницата. Хиляди части и хиляди часове, за да създадат това чудо на инженерството, наречено турбийон, което можете да носите на ръката си.
iPhone никога не би могъл...
Автор: Chasovnici-bg.com