Защо часовниците Rolex са скъпи

Винаги, когато чуете хора да говорят за световноизвестната марка часовници Rolex, често се задава въпросът „но защо часовниците Rolex са толкова скъпи“, да се надяваме, че можем да отговорим на този въпрос.

Много хора вярват, че часовниците Rolex са надценени. Въпреки това, цените на дребно на моделите Rolex според нас са доста разумни и тук разглеждаме причините, поради които смятаме, че Rolex си струва парите и защо са „скъпи“.

Chasovnici-bg.com:Rolex-Factory.jpg

Ако попитате обикновения човек навсякъде по света кой смятат за най-добрия ръчен часовник в света, 8 от 10 души вероятно биха казали Rolex. Rolex е гравиран в съвременната култура и често се разглежда или използва като белег за успех. Rolex е една от най-разпознаваемите марки в света, както и тази, която е най-обичаната в света на лукса. Rolex е украсявал ръцете на много известни хора през цялата история и марката има синергия с постижения и високи успехи, което допринася за това, че марката е по-желана за тези, които се опитват да постигнат същото ниво на успех. Но защо Rolex са толкова скъпи? Дали това е просто наистина умно брандиране и маркетинг или частите и процесите, които съставляват часовника Rolex, са това, което им дава високата цена?

През 1910 г. Rolex е първият ръчен часовник, който получава швейцарски сертификат за прецизност от Официалния център за оценка на часовници в Биен, след това Rolex получава сертификат клас А от обсерваторията Kew в Обединеното кралство. Когато тези сертификати са били дадени на Rolex, такива сертификати са били предоставяни само за морски хронометри. От момента на придобиването на тези сертификати Rolex е марка, която завинаги ще се свързва с точност и качество. Вярата, че даден артикул е скъп или не, е в очите на човека, който го купува и каква е възприеманата стойност на артикула за този човек, много от нашите приятели клиенти смятат, че хората са луди да плащат по над 10 000 лева и повече за часовник, „който само показва времето, телефонът ви може да направи това“, но ако сте колекционер на часовници, Rolex като марка е или нещо, с което чувствате връзка, или не. Така че нека разгледаме някои от другите причини, поради които часовниците Rolex са толкова скъпи.
Първо трябва да разгледаме колко всъщност струва Rolex на дребно. Така че цените за начално ниво Rolex започват от около 7000 лева за дамски часовник. Rolex Submariner 116610 LN например ще ви струва около 14 000 лева, Rolex GMT 116710LN ще ви струва около 16 000, а Rolex Daytona 116500LN ще ви струва около 22 000 лева. Така че има голямо разнообразие в цената на различните модели Rolex. Но въпреки високата цена на тези часовници, те все още са достъпни за хора, които наистина ги искат, цената им е подобна на малка семейна кола например, така че не са напълно недостижими за обикновения човек, въпросът е само къде искате да вложите парите си. С така казаното дотук, в рамките на няколко години Rolex ще запази стойността си повече от един автомобил.
Друго нещо, което добавя към високата цена на Rolex, е, че те харчат огромна сума пари за развитие на научни изследвания, като всяка иновативна компания на върха на играта си, когато искате най-доброто, трябва да инвестирате време и пари в развитието и подобряването на продуктите си. Rolex продължават да разширяват границите на иновациите и да разработват нови материали за производствени процеси и усложнения, които да поставят в своите часовници.

Chasovnici-bg.com:Rolex-Test.jpg

Като част от цялостната изследователска и развойна дейност, Rolex разполага и с няколко различни типа най-съвременно оборудвани професионални научни лаборатории. Те непрекъснато търсят по-ефективни, иновативни и ефикасни начини за производство на своите часовници, като същевременно се стремят непрекъснато да подобрят качеството при всяка възможност. Всички материали в Rolex се проверяват с помощта на електронни микроскопи и газови спектрометри, за да се разгледа микроструктурата на металите. Това се прави, за да се изследва как леенето и машинната обработка влияят върху молекулярната структура на машинно обработените и отлятите компоненти. Това е преди всичко причината, поради която качеството на Rolex превъзхожда това на своите конкуренти, те проверяват всичко до стандарт, който надминава всички индустриални стандарти.

Rolex също имат собствена лаборатория за тестване на живота и издръжливостта на компонените в механизма, където могат да тестват всичко по начин, по който ще бъдат подложени в реалния живот на часовника след продажбата му. Всички механизми, корпуси и верижки се подлагат на стрес тестове и симулирани тестове за износване с помощта на изработени по поръчка роботизирани тестови ръце и машини. В допълнение към всички спецификации за качество, Rolex се придържа ди точност на механизма до плюс или минус 2 секунди, което надминава индустриалния стандарт от минус 4 до плюс шест секунди на денонощие.
Всеки часовник, който напуска фабриката на Rolex, която се намира в Биен, Швейцария, се тества от независим швейцарски институт за тестване на хронометри, така че всеки може да получи титлата превъзходен сертифициран хронометър. Поради размера и точността на компонентите, използвани в часовниците Rolex, едни от най-добрите инструменти за време в света, роботи и машини с цифрово-програмно управление трябва да се използват за производството им, тези инструменти трябва да са от най-висок клас и трябва да работят с невероятно високи скорости, за да позволяват на твърдите метали да се обработват точно в такъв малък мащаб. Всеки път, когато се произвеждат малки части с висока толерантност, производствените разходи се увеличават.

Rolex също разработва и произвежда свои собствени механизми. Разходите за разработване, дизайн и производство на собствен механизъм в сравнение с закупуването на вече познати механизми са огромни. Тези механизми за часовниците отнемат време и пари, за да се усъвършенстват до желаните нива. Всички части са малки и имат висока степен на повреда по време на производствения процес. Всички тези механизми трябва да бъдат сглобени ръчно от квалифицирани часовникари, базирани в Швейцария, и тъй като разходите за труд в Швейцария са едни от най-високите в света, не е чудно, че Rolex са толкова скъпи.

Chasovnici-bg.com:Rolex-Bracelet.jpg

Освен това Rolex използват някои от най-иновативните материали на земята в своите часовници. Те използват неръждаема стомана 904L, а не стандартната за луксозната индустрия 316L неръждаема стомана. Този материал е много твърд, устойчив на корозия и практически неразрушим. Rolex всъщност трябваше да заменят цялото си производствено съоръжение, за да се справят с машинната обработка на новия материал, тъй като той е известен с трудната си обработка. Тази сплав 904L е ексклузивна за Rolex, нито една друга марка часовници не използва този клас, когато прави верижки за часовници. Други материали, разработени от Rolex, включват усъвършенстван производствен метод за комбиниране на керамика от различни цветове в една и съща част, това може да се види на мъжкият часовник GMT Master II с „Pepsi“ и „Batman“, които Rolex са наименували „Cerachrome“.

Chasovnici-bg.com:Rolex-Cerachrom.png

Rolex също така правят иновации, когато става въпрос за дизайна на техните часовници. Проектирането на малки сложни части, които могат да бъдат произведени с високи толеранси, да издържат на среди, в които Rolex искат да работят, и също така да изглеждат естетически, отнема много време, разработка и разходи, които очевидно трябва да бъдат включени в цените на крайните продукти.
Като се има предвид, че всички горепосочени часовници Rolex са проектирани да издържат цял живот, те няма да излязат от мода след няколко години, те са създадени да издържат и ако се грижат притежателите им правилно, могат да издържат 100 години. Така че, когато наистина знаете какво влиза в разработването и производството на такъв часовник, ще разберете защо цената им е такава, каквато е. Въпреки че часовниците Rolex са скъпи по отношение на обект, който показва времето, ние от сайтът Chasovnici-bg.com мислим, че ще ви е трудно да намерите друг продукт със същото ниво на качество и изработка.

През годините Rolex си изгради репутацията на лидер в областта на часовникарството, или обичате продукта, или не, но едно нещо е сигурно, Rolex ще съществуват още дълго време и те винаги ще се предлагат на висока цена, така че дали смятате тази цена за твърде скъпа или нещо, което сте готови да платите, за да притежавате луксозен ръчен часовник, всичко зависи от вас и вашето мислене.

Какво мислите по този въпрос, смятате ли, че Rolex са скъпи или са на цена, която бихте платили за качество?

Автор: Chasovnici-bg