Основна терминология за часовници за начинаещи

Да откриеш нещо, към което да се пристрастиш, е красиво нещо. Това ви кара да се чувствате развълнувани, както когато сте били малки и се вълнувате за нова играчка. Ако тепърва откривате любовта си към часовниците, терминологията може да бъде объркваща. Може да е изкушаващо просто да пренебрегнете терминологията и да се отдадете само от естетиката. Ние от онлайн магазин Chasovnici-bg.com обаче откриваме, че преди да навлезете по-дълбоко в часовникарството и да започнете да разширявате колекцията си, има само някои основни часовникарски термини за начинаещи, които трябва да знаете:

Корпус
Корпусът е мястото, където се съхранява механизма на часовника. Предпазва го от удари и гарантира неговата водоустойчивост и издръжливост за годините напред. Формата и материалът на корпуса също допринасят за дизайна и стила на часовника. Когато говорим за това какво е важно в един часовник, рядко някой се фокусира върху корпуса, но като се има предвид тяхната важност, жизненоважно е да вземете информирано решение за това каква форма да е корпуса - кръгъл или правоъгълен. Също така трябва да се запознаете с материалите, използвани при корпусите. Някои от по-популярните материали за корпуси на часовници са неръждаема стомана, титан или керамика.

Гръб на корпуса (заден капак)
Гърбът на корпуса е точно това, което звучи - заден капак. Гърбът на корпуса често съдържа информация за часовника. Там се изписва името на марката, информация за водоустойчивостта на часовника, неговия сериен номер и материали. При някои специални или лимитирани марки часовници понякога включват специално гравиране. Гърбът обикновено е изработен от неръждаема стомана, но може да бъде и от титан.

Прозрачен заден капак на корпуса
Прозрачният заден капак на корпуса се слага, за да показва механизма на часовника. Това добавя интерес към дизайна и се среща не само при механичните часовници, но и при някои модели кварцови часовници. В повечето случаи кристалът, покриващ механизма, е същият, който покрива циферблата, но има някои изключения.
Chasovnici-bg.com:Zaden-kapak-chasovnik.jpg

Каишка или верижка
Закрепването на корпуса към китката на потребителя и гарантирането на максимален комфорт е каишката или верижката. Когато говорим за „каишки за часовници“, обикновено имаме предвид всяка каишка, изработена от плат, силикон, гума, кожа и т.н. Терминът „верижка“ или "гривна" обикновено се използва само когато се говори за метална каишка. Понякога се използват и гривни тип белезник, предимно на дамски часовници. Верижка се използва и за керамичните часовници, като там те са от керамика. Керамиката е изключително красив и комфортен за носене материал и могат да се намерят доста марки дамски или мъжки часовници с керамични верижки или корпуси.

Безел (Люнет)
Безелът е горен пръстен, обграждащ циферблата и обгръщащ кристала на часовника. Панелът може да бъде декоративен или функционален (въртящ се). Функционалната рамка може да бъде еднопосочна, което е най-често срещано в часовниците за гмуркане, или двупосочна. Еднопосочните рамки са полезни за измерване на изминалите минути по време на гмуркане и гарантират, че рамката не се движи, гарантирайки безопасността на потребителя. Най-често въртящи се безели се срещат при мъжките часовници, използвани за гмуркане.
Chasovnici-bg.com:Damski-chasovnik-bezel.jpg

Кристал
Кристалът, известен също като стъкло на часовника, предпазва циферблата. Кристалът може да бъде направен от акрил, минерално стъкло или сапфир. Както при корпусите на часовниците, различните материали придават на кристалите различни свойства. Акрилният кристал е много по-гъвкав и не би се счупил лесно, но акрилът е по-мек и лесно се надрасква. Сапфирът е най-устойчивият на надраскване, но е и най-крехкият от трите. Минералното стъкло е между двете, не е толкова крехко като сапфира, но е по-устойчиво на надраскване от акрила.

Корона
Короната е механизъм, който обикновено се поставя отстрани на часовника. Използва се за настройка на времето, както и за навиване на механизма в механичните часовници. При повечето часовници коронките са доста деликатни. Когато навивате часовник или настройвате часа, важно е да го правите правилно. Часовникът трябва да се свали от китката и да се навие по този начин, за да се избегне огъване на короната.

Тласкачи (странични бутони)
Бутачите са бутони, с които можете да управлявате хронографът. Те работят за стартиране, спиране и нулиране на механизма на хронографа. Бутачите обикновено се поставят от двете страни на короната и кой бутон се използва за извършване на действие зависи от самия модел, така че е важно да прочетете ръководството на часовника, който имате. Отново най-често такива бутони се срещат при мъжките часовници, но не е изключено и дамските модели да имат.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-korona-butoni.png

Фланец
Фланецът е подобен на безел. Показва се от вътрешната страна на циферблата (под стъклото и над циферблата). Той запълва ръбовете на вътрешността на корпуса между кристала или горната част на корпуса и циферблата. Често фланецът се оставя в същия цвят като циферблата, но понякога се използва като декоративен елемент или за добавяне на повече функционалност към часовника.

Луминесценция
Когато говорим за луминисценция, говорим за светещите в тъмното елементи на часовника. Луминесценцията е характеристика, която е много търсена особено в мъжките часовници за гмуркане. Има няколко вида луминесценция. Най-често срещаният метод е стрелките и/или индексите да се покрият с фотосветещо вещество като фосфор или Super-LumiNova. Друг популярен метод е използването на микро газови тръби. Марките Luminox и Ball са най-известни с изключителната си луминесценция.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Superluminova.jpg

Усложнение
Усложнението е характеристика на часовник, която не е основното време. Часовете, минутите и секундите са основните функции за показване на времето на часовника. Усложнение от друга страна е всичко допълнително към циферблата, което предлага друга информация, като дата, фаза на луната, колко енергия остава в часовника, преди да трябва да се навие отново, турбийон, вечен календар и много други.

Апертура за ден и дата
Отворите за деня и датата са отвор в циферблата, който разкрива въртящи се дискове отдолу с датата и/или деня. Тези усложнения могат да бъдат и във формата на малки циферблати с допълнителни стрелки. Някои модели часовници също предлагат месечна бленда и вечен каландър до определена година. Това означава, че датата е програмирана да се настройва правилно на високосни години и няма да е необходимо да се настройва ръчно до годината, в която вечният календар не изтече.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-den-data.jpg

Хронограф
Хронографът е усложнение, което най-често се среща при часовници за състезания, гмуркане или мъжките пилотски часовници. Хронографите се използват като хронометри и са търсени заради тяхната точност. Повечето хронографи имат отделна секундна стрелка, допълнителен циферблат за минути и понякога допълнителен по-дълъг допълнителен циферблат за 60 минути.

Лунна фаза
Най-просто казано, дисплеят на лунната фаза показва текущата фаза на луната. В миналото лунните фази са били изключително важни за човечеството. Ние все още до ден днешен следваме подобен календар на лунния цикъл от преди хилядолетия. Тези дни усложнението на лунната фаза се използва повече като декорация, отколкото за нещо функционално. Сложният характер на функцията я прави рядкост в повечето часовници и обикновено се добавя само към луксозните скъпи часовници като знак за вкус и изисканост.

Power Reserve
Резервът на мощност се отнася до мощността, която се съхранява в часовника между навиването. Когато се навива, главната пружина съхранява енергия и бавно я освобождава с времето. След като тази съхранена енергия се изчерпи, часовникът трябва да се навие отново. Ето защо се препоръчва да носите автоматичен самонавиващ се часовник всеки ден. Повечето часовници имат резерв на мощност между 40 и 50 часа, но някои достигат до 120 часа.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-power-reserve.jpg

Водоустойчивост
Водоустойчивостта е сред най-важните елементи на един часовник. Терминът се отнася до това колко добре ще издържи часовникът, ако бъде потопен във вода и дали би било вредно, ако се намокри случайно. Ако водата попадне в механизма на часовника, особено ако часовникът е кварцов, това може сериозно да го повреди и да спре да работи.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-hronograf-vodoustoichiv.jpg

Калибър и механизъм
Калибърът и механизмът на часовника се отнасят до вътрешния механизъм. Въпреки че понякога се използват взаимозаменяемо, термините означават различни неща. Движението най-често се използва за описание на типа движение. Някои от най-популярните са ръчни, автоматични, соларни или кварцови. Всеки тип механизъм се отнася до това откъде часовникът получава силата си. Кварцовите часовници използват захранване от батерията, захранваните със слънчева енергия използват светлина, автоматичните часовници използват движението на китката, за да активират ротор, който автоматично навива часовника.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-mehanika.jpg

Калибърът от друга страна се отнася до конкретния използван механизъм. Някои марки произвеждат собствени механизми, докато други използват механизми от други компании. Калибърът и неговият номер често ще означават какви характеристики има часовникът и откъде идва механизмът. Тъй като повечето калибри са уникални за техните производители, различните калибри имат различни характеристики и резерви на мощност. Можем да разгледаме този Seiko Prospex като пример. Калибърът му е V175, което се отнася за функциите на часовника, докато механизмът му е соларен със слънчева енергия.