Какво представляват ръчните часовници с GMT функция


Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/respcjgk/public_html/bbeditor/nbbc.php on line 1414

Въпреки че повечето от новоиздадените смарт носими устройства засрамват обикновените ръчни часовници по отношение на безкрайния списък от функции, мнозинството от хората все още предпочитат усещането за добър, „старомоден“ часовник.
Колкото и смарт часовникът да е забавен инструмент, той никога няма да замени отличната изработка, престижа и стила, които идват с носенето на подходящ „стандартен“ дамски или мъжки часовник.
Ако сте обмисляли да вземете часовник, който предлага нещо повече от стандартна конфигурация с две или три стрелки, може да сте попаднали на термина „GMT часовник“.
Много обичан тип в много общности, които включват всичко - от бизнесмени до пилоти и туристи с раници, GMT часовниците отново набират популярност през последните няколко години. Казваме „отново“, защото те не са нещо ново – всъщност съществуват от векове.
И така, какво представляват GMT? И защо тяхната отличителна черта е толкова ценена и до днес?
Без повече шум, нека започнем да разрешаваме мистерията.
Какво означава GMT в света на часовниците?
Chasovnici-bg.com:Seiko-GMT.jpg

Преди да навлезем в подробности за механизмите на тези часовници, нека първо разкрием какво се крие зад съкращението.
„GMT“ означава средно време по Гринуич. В сравнение с UTC (Координатно универсално време), това е доста архаичен термин (като много други в часовникарската индустрия). Факт е, че и двете имат сходна цел.
Преди въвеждането на GMT правителствата и научните организации си блъскаха главите, докато се опитваха да се обединят около базово глобално време. Тогава GMT се превърна в така наречения „нулев час“ на съществуващата система за измерване на времето.
Използвайки GMT като еталон, можем да определим времето навсякъде по света, като добавяме или изваждаме часове от него. Например, ако се преместим на изток от Англия, мястото, от което произлиза терминът, ще добавяме 1 час към всяка следваща часова зона. Ако се движим на запад, ще ни отнеме 1 час.
Точното място, използвано за измерване на времето, е известната от научна гледна точка Кралска обсерватория, разположена в парк в Лондон, наречен Greenwhich. Следователно, това е средното време по Гринуич.
GMT беше официално приет като международен часови стандарт по време на Международната конференция по меридианите през 1884 г. По време на конференцията около 24 часови зони бяха установени около GMT.
Поради огромния прогрес на технологиите и особено по-голямата точност, предлагана от атомните часовници, GMT до голяма степен е заменен от гореспоменатото UTC. Независимо от това основният меридиан, установен през Гринуич за GMT, все още е почти ядрото на UTC, което означава, че е толкова надеждна времева скала, колкото и преди десетилетия.
[img]Chasovnici-bg.com:Nulev-meridian.jpg

Какво точно е GMT часовник?
Най-лесният начин да се опише GMT часовник би бил часовник с втора часова зона, въпреки че, както ще научите по-нататък в статията, тези часовници могат да проследяват до 3 часови зони наведнъж – ако са настроени по правилния начин.
Въпреки че часовниците GMT съществуват от вечността, те все още са обект на много погрешни схващания.
Например, много начинаещи или кандидат-експерти погрешно категоризират като GMT часовници тези, които имат 24-часов разграфен циферблат или имат функции както за 12, така и за 24 часа. Докато наличието на 24-часов безел е задължително, то не само по себе си гарантира GMT възможности. Часовник, който показва военно време (24-часово разпределение на времето, прието от военните като техен стандарт), също не е задължително да е часовник GMT.
И така, какво е истински GMT часовник?
Това, което отличава правилния GMT модел от този, който изглежда като него, но не е, е допълнителната стрелка. Повечето аналогови часовници се предлагат с усложнения с 2 или 3 стрелки, които проследяват часове, минути и секунди. Часовниците GMT използват четвърта стрелка, която работи независимо от другите три, и се завърта веднъж през циферблата на всеки 24-часов период.
На върха на четвъртата стрелка, втората задължителна част от GMT часовника е въртящият се безел. Безелът е горен пръстен на часовника, който обгражда стъклото. Всъщност повечето часовници имат някакъв вид безел (например водолазните часовници), но този, който присъства в часовниците GMT, е доста специфичен, тъй като трябва да се върти и в двете посоки. Двупосочен панел ви позволява да го настроите на различни часови зони.
Сега нека научим как да четем GMT часовник правилно.
Надявам се, че вече е ясно значението на допълнителната стрелка и въртящия се безел. Ако случаят е такъв, можем да преминем към действително обяснение как да използвате часовник GMT. Преди да го направим, трябва да знаете, че това изисква основни математически умения. Не е за всеки…майтапим се!
Както вече споменахме, функцията GMT ви помага да следите времето в различни часови зони. Изисква се да добавите или да извадите броя часове от текущото ви местно време.
Тъй като цялата концепция за GMT произхожда от Лондон, нека вземем столицата на Англия като заслужен пример.
Как да използвате GMT часовник за проследяване на две различни часови зони?
Да приемем, че сте живели в Ню Йорк през целия си живот, но в момента сте в командировка в Лондон. И тъй като сте местен патриот, искате да следите времето в родния си град.
Тъй като базираният в Лондон Гринуич представлява така наречения нулев час, вече знаете, че за да сте в крак с времето в различна часова зона, трябва да добавите или извадите часове в зависимост от това колко часови зони е второто местоположение от Лондон и дали се движим на изток или на запад.
В случая с Ню Йорк се движим на запад. А градът е на четири часови зони от Лондон. Това означава, че е 4 часа зад столицата на Обединеното кралство и точно това е броят часове, които трябва да извадите.
Chasovnici-bg.com:Greenwich.jpg

И така, как да настроите GMT часовник по правилния начин?
Да приемем, че в момента обядвате в Лондон и е 13:00. За да настроите часовника така, че да показва точното време и в Ню Йорк, направете следното (в същия ред):
Завъртете рамката по начин, така че четвъртата стрелка да показва точно същото време като часовата стрелка. Тъй като панелът GMT има 24-часова скала и е 13:00 в Лондон, това означава, че червената стрелка трябва да сочи към 13.
Завъртете колкото е необходимо „щракване“ на рамката. В случая с Ню Йорк това е 4. Тук си струва да се отбележи, че завъртането на рамката по посока на часовниковата стрелка изважда часовете, докато движението обратно на часовниковата стрелка прави обратното.
Наслаждавате се да сте в течение с две часови зони!
Как да използвате часовник GMT за проследяване на три различни часови зони?
Сега това не се обсъжда много, но GMT часовниците всъщност могат да проследяват до 3 отделни часови зони. Необходима е само една допълнителна стъпка.
Все още сте в Лондон и все още нетърпеливи да сте в крак с местното време в Ню Йорк. Но... вашият партньор остава в Сан Франциско и вие също бихте искали да знаете за времето там. За да настроите часовника си по правилния начин, изпълнете следните стъпки:
Настройте четвъртата стрелка на GMT време и часовата стрелка на местното време.
В този случай стрелката GMT (нюйоркско време) трябва да сочи към 9 (на рамката), докато часовата стрелка (лондонско време) към 1 (на циферблата на часовника).
За да следите допълнително времето в Сан Франциско, завъртете рамката със 7 кликвания по посока на часовниковата стрелка. Това е така, защото Сан Франциско е на 7 часови зони (и часове) от Лондон.
Chasovnici-bg.com:GMT-Compas.jpg

Как да използвам GMT часовник като компас?
Не на последно място, часовникът GMT може да функционира и като компас.
Тази функция работи само ако часовата стрелка и стрелката GMT сочат към местното време (в нашия случай е 13:00) и се намирате в Северното полукълбо. Ако е така, направете следното:
Поставете часовника легнал
Насочете часовата стрелка към слънцето
Стрелката на GMT сега сочи към север
Вашият GMT часовник вече е и компас!
Забележка: и за трите обсъдени употреби може да се наложи да отчетете разлика от 1 час в случай на лятно часово време.