Водоустойчиви часовници – какво представляват и как трябва да се поддържат водоустойчиви

Часовник, класифициран като водоустойчив, може да влезе в контакт с вода до предварително определена степен. Повечето часовници се класифицират според степента, до която дълбочината на потапяне е безопасна. Важно е да запомните, че оценката за водоустойчивост се основава на оптимални условия в лаборатория. Опитът от реалния живот и стареенето на уплътненията ефективно ще намалят спецификациите на производителя за водоустойчивост с течение на времето. Водата, влизаща в контакт с механизма, е най-лошият сценарий, който може да се случи на един ръчен часовник. Поради това силно препоръчваме винаги да работите добре в рамките на параметрите на препоръките на производителя и да тествате часовника си поне веднъж годишно. Всеки компетентен часовникар разполага с необходимото оборудване за тестване на водоустойчивостта.

- Фактори на водоустойчивост
Водоустойчивостта на часовника се постига от три важни фактора:

1. Заден капак на корпуса: Това се отнася за това как задната част на корпуса е прикрепена към часовника. Захващащите се гърбове на корпуса са запечатани чрез натиск и се считат за най-малко водоустойчиви. Най-малкото прорязване на корпуса или деформация на уплътнението (което ще се случи с течение на времето) ще позволи на водата да проникне в самия корпус. Обикновено тези часовници ще имат водоустойчивост от максимум 30 м, което позволява контакт с вода, но не и потапяне.

Задния капак на часовника, който е прикрепени с винтове (болчета), е второто ниво на водоустойчивост. Закрепването на задната част на корпуса с винтове позволява много по-плътно уплътнение от щракващата се задна част на копруса, но деформация в уплътнението все пак ще позволи на водата да проникне. Като цяло тези часовници ще имат водоустойчивост от максимум 100 м, което позволява леко плуване и потапяне в басейн.

Завинтващите се задни капаци на корпуса са резбовани и завинтени в действителната кутия. Това създава двойно уплътнение, като се използват както резбата, така и уплътнението като уплътнение. Обикновено (макар и не като правило) часовниците за гмуркане с водоустойчивост над 100 м ще имат този тип капак.
2. Корона: единственият най-важен фактор за осигуряване на водоустойчивост. Най-слабата част на часовника за проникване на вода е дупката на стеблото на короната. Стъблото на короната е прикрепено към механизма през отвор в ръба на корпуса. Тъй като короната непрекъснато се премества в различни позиции, навива се и се завърта, за да коригира времето, уплътнението постоянно се компресира, протрива и натоварва. Най-малката промяна във формата на уплътнението или ако коронката не е натисната докрай ще позволи на водата да проникне в часовника през отвора на стеблото.

Завинтващите се коронки са с резба и се завинтват към подходяща резбована тръба в корпуса. Коронката има уплътнение, което се компресира и уплътнява отвора при затягане на коронката - така се осигурява водоустойчивост. Завинтващата се коронка е основна характеристика за всеки часовник, с който възнамерявате да плувате. Не препоръчваме плуване с часовник, който няма завинтваща се коронка. Въпреки това, дори ако часовникът има завинтваща се коронка и бутони на хронографа, коронката и бутоните никога не трябва да се натискат, регулират или отварят, когато часовникът е потопен във вода - освен ако не е посочено друго от производителя. Допълнително предимство на завинтващата се коронка е, че коронката е малко по-защитена от случайни удари.
3. Уплътнения: Известни още като "О" пръстени, те са изработени от гума, найлон или тефлон, които образуват водонепропускливи уплътнения, където стъклото, задната част на корпуса и короната се срещат с корпуса на часовника. Ако часовникът е хронограф, тласкачите на хронографа също ще имат уплътнения.

Уплътненията започват да ерозират и да се развалят с времето, намалявайки водоустойчивостта на часовника. Важно е да тествате часовника си веднъж годишно за водоустойчивост. Всеки компетентен производител на часовници трябва да разполага с необходимото основно оборудване, за да тества часовник.
- Реални приложения и водоустойчивост
Когато часовник се тества от производителя, това се прави в лаборатория при оптимални условия, като например ново уплътнение, неподвижно стоене в резервоар за вода под налягане и неподвижна вода. Действията в реалния живот обаче ще доведат до напълно различни резултати. Ето няколко сценария:

- Температурите на водата в гореща вана или горещ душ ще повлияят на формата на уплътненията. Особено ако часовникът е изваден от горещи температури и незабавно потопен в студена вода - като например преминаване от гореща вана в басейн.
- Внезапни и бързи промени в налягането - като гмуркане (дори плитко гмуркане) в басейн, силата на потапяне на ръката ви във водата, докато плувате, ще натовари уплътненията за част от секундата. Ако уплътненията не отговарят на спецификацията, те могат да се спукат и часовникът да поеме вода.
С остаряването на часовника уплътненията започват да ерозират и няма да поддържат същите нива на водоустойчивост.
Chasovnici-bg.com:-на-водозащита.png

- Какво е Water Resistant и Water Proof
Съединените Щати FTC (Федералната търговска комисия), която налага достоверността на рекламата, смята термина "Водоустойчив" за неподходящ. Според тях един часовник никога не може да бъде 100% наистина непроницаем за вода, тъй като уплътненията се влошават с времето и излагането, като по този начин се намалява определената дълбочина на водоустойчивост. По думите на Федералната търговска комисия думата „Proof” (доказателство) означава мярка за абсолютна защита, която за съжаление не съществува по отношение на часовниците, особено за продължителни периоди от време. Федералната търговска комисия установява, че терминът Water Proof е по-подходящ.
- Методи за изпитване на водоустойчивост
Има два често използвани метода за изпитване на водоустойчивост:

1. Сух тест: Часовникът се поставя в камера и налягането на въздуха се повишава. Машината открива и най-малката вариация в корпуса. Ако корпусът се разшири дори леко, значи часовникът не е водоустойчив.
2. Мокър тест: часовникът се поставя в камера, която е наполовина пълна с вода и наполовина с въздух. Налягането на въздуха се увеличава, докато часовникът е извън водата, след което часовникът бавно се потапя във водата. След като часовникът е напълно потопен, въздушното налягане бавно се освобождава. Ако от часовника излязат мехурчета, това означава, че в часовника е проникнал въздух преди потапянето И часовникът не е водоустойчив. Този метод обикновено се използва като втори тест за определяне на проблемната област.
АТМ или BAR
ATM е съкращение от „Атмосфера“, което е равно на 10 метра. Друга дума за ATM, която често се използва в Европа, е BAR - това също е равно на 10 метра.

- Хелиев изпускателен клапан
Хелиевият спасителен/освобождаващ клапан се използва само при екстремни дълбоководни експедиции.

Хелият е една от най-малките молекули и ще проникне в часовника през уплътненията, докато налягането на въздуха в часовника се изравни с налягането на външната среда. Докато водолазният звънец изплува на повърхността и се декомпресира, хелият трябва да излезе от часовника със същата скорост като декомпресията - в противен случай налягането в часовника ще изскочи кристала. За да избегне това, Omega разработи вентил за изпускане на хелий, който позволява на хелия да избяга по-бързо, отколкото прониква. Много марки използват евакуационния клапан в един или друг дизайн. Като цяло, аварийният клапан може да се намери на часовници, които имат водоустойчивост от 300 m или повече.

Хелиевият изпускателен клапан никога не трябва да се използва при редовно гмуркане, освен ако не се гмуркате в контролирана среда.
- Тълкуване на оценките на дълбочината
Въпреки че часовникът може да бъде оценен като водоустойчив на 30 м, това НЕ означава, че часовникът може да бъде потопен на тази дълбочина. Оценката на дълбочината, публикувана от производителя, е теоретична по своята същност и може да бъде постигната само в идеално оптимална среда на лаборатория - което е невъзможно да се възпроизведе в реалния живот.
Очевидно колкото по-висок е рейтингът, толкова по-подходящ е часовникът за по-дълбоко гмуркане.

ВАЖНО: Горещо препоръчваме да закупите часовник с коронка на винт, ако възнамерявате да го носите, докато сте в контакт с вода.

Препоръки на Chasovnici-bg.com
Тествайте часовника си за водозащита веднъж годишно.
Не вземайте душ и не плувайте с часовника си, освен ако не е оценен на 100 м и има завинтваща се коронка.
Никога не отваряйте, навивайте или работете с короната, докато сте във вода.
Никога не натискайте бутоните на часовник хронограф, докато сте във вода, освен ако не е посочено друго от производителя.
Не излагайте часовника си на екстремни температурни промени.
Не излагайте часовника си на внезапни и бързи промени в налягането на въздуха.
Не позволявайте часовникът ви да влиза в контакт с корозивни химикали, като абразивни сапуни (в банята) и силно хлорирана вода (в басейн).
Уверете се, че коронката винаги е натисната и ако имате коронка с винт, уверете се, че винаги е затегната. Проверете два пъти преди да го потопите във вода.