За въпроси и поръчки 0882 254583

Славата на швейцарските маркови часовници

Швейцарските часовници са на върха на индустрията. Защо? Тъй като почти всички важни иновации в сферата на ръчните часовници са възникнали в Швейцария, включително първият водоустойчив марков часовник, първият хронограф, първия автоматик, първия кварцов часовник, първия часовник с дата и още много други твърде многобройни неща. С течение на годините, швейцарските часовници са спечелили репутация за надеждност, качество, стойност и престиж. На всичкото отгоре, някои от най-известните имена на часовници са със седалище в Швейцария с много малки изключения, включващи Seiko, Citizen, Casio, Skagen, Timex и някои други.
Въпреки бума на швейцарската часовникарска индустрия и достигането и до нови висоти, много швейцарски производители на маркови часовници остават нервни през 2012 г. Това е така, защото Swatch Group се готви на намали доставките си на механизми към трети страни производители с 12% през тази година, тъй като се опитва да се справи със стремително нарастващото търсене за собствените си марки.
Изцяло притежаваното от Swatch Group дъщерно дружество за производство на швейцарски механизми ЕТА, понастоящем снабдява около 80 на сто от механизмите за швейцарски часовници. Докато някои от най-големите играчи в индустрията, като швейцарските марки от висок клас: AG Heuer, Frederique Constantin, Corum, Carl Bucherer, and Hublot използват свои механизми, то не толкова големите фирми са изложени на висок риск от смущения във веригата за доставки на механизми. Намирането на качествени швейцарски алтернативи не е лесно и вероятно някои производители на часовници ще бъдат принудени да инвестират десетки милиони долари за създаване и производство на техните собствени механизми. Други се мъчат да създават и произвеждат повече от собствените си механизми. Някои по-малки нишови марки могат да се обединят, за да създават заедно механизми за часовниците, но други могат да бъдат принудени прекратят дейността си или да се обърнат към по-евтините нешвейцарски механизми от Япония или Китай.

Chasovnici-bg.com:hublot.jpg

В момента според швейцарското законодателство часовници се признават за швейцарски, когато поне 50% от частите са произведени в Швейцария и когато сглобяването, финализирането и крайната инспекция на часовници се прави в Швейцария. В такъв случай обозначението Swiss Made върху марковите часовниците означава, че те са швейцарски. Federation of the Swiss Watch Industry (FH) обаче се опитва да затегне тези критерии и признаването на дадени часовници за swiss made да става, когато поне 80% при механичните и 60% при кварцовите часовници са произведени в Швейцария. Въпросът за увеличението на процентите е според, тъй като се смята, че това ще облагодетелства само най-големите и скъпи швейцарски марки часовници, а по-малките ще се принудят или да увеличат цените на своите часовници или да затворят.
Все пак тези факти са в сферата на производството и проблеми на самите производители. Всеки от тях се опитва да намери ниша, като произвежда най-доброто за своите потребители. Едно е сигурно, че швейцарските часовници никога няма да изгубят своята репутация и дефиницията за прословутото „швейцарско качество” и „швейцарска точност”.
Мегамол www.Chasovnici-bg.com

Google