От тук до вечността: Разберете какво е вечен календар

Какво е часовник с постоянен календар? И защо ни трябва да работи дълго време?

Вечният календар при ръчните часовници е може би най-полезното усложнение от всички измислени усложнения досега.
Chasovnici-bg.com:Shema-vechen-kalendar.jpg
Ако се подредят четирите основни усложнения на един ръчен часовник по практичнист – турбийон, минутен репетир, хронограф и вечен календар, вечният календар със сигурност ще се появи на върха на пирамидата. Турбийонът и минутният ретранслатор определено са по-трудни за конструиране. Но вечния календар се харесва именно заради неговата функционалност. „Не е нещо, с което да се играе. Това е часовник за носене и използване,” казва Курт Клаус от швейцарската часовникарска компания IWC, изобретател на може би най-известните механизми за постоянен вечен календар в съвременното часовникарство.
Основните функции на вечния календар са да показва времето и всичко, което е свързано с календарната информация на циферблата на един часовник. Под това имаме предвид ден от седмицата, дата, месец и фаза на луната, плюс автоматичната корекция на дължините на месеците и високосните години.

В обикновените календарни часовници механизмът за дата отброява от 1 до 31. Така че, ако месецът има по-малко от 31 дни, той трябва да се коригира ръчно от короната на часовника. И ето защо вечният календар е толкова невероятен – механизмът има начин да изчисли колко дни има в месеца, включително тези през високосната година. Освен това, когато стандартните ръчни часовници с календар обикновено трябва да се коригират пет пъти годишно (след всеки месец с по-малко от 31 дни), вечният календар разчита на механична памет с резерв обикновено повече от четири години.
Вечният календар разполага с диференциален скоростен механизъм, който включва отделни комплекти колела, зъбни колела, лостове и дискове за всяка от четирите му основни функции (дата, ден, месец и фаза на луната). Ето защо вечните календари обикновено изискват множество бутони за нулиране на всяка от тези функции, ако часовникът спре.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-iwc-vechen-kalendar.jpg
Повечето колекционери ще ви насочат към вечния календар с автоматичен хронограф Da Vinci на марката IWC с калибър 79261, проектиран от Клаус и пуснат през 1985 г., като един от най-лесните за използване вечни календари. Продавайки на дребно на половината от цената на най-близкия си конкурент тогава, с подобрен дизайн, който позволява лесно да регулира всичките си индикации чрез една корона, заедно с уникални подписи като четирицифрен дисплей за дата, Da Vinci ефективно затвърди своето място в историята като един от най-умните конструктори на вечни календари.
Този модел от 1925 г. на Patek Philippe. Носещ референтен номер 97975 включва мигновен скачащ вечен календар и показване на фазата на луната. Според архивите, механизмът е конструиран през 1898 г. и никога не е бил използван, докато не е монтиран в този ръчен часовник.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Patek-Philippe-vechen-kalendar.jpg
Четливостта и лекотата на използване са светият граал на ръчните часовници с вечни календари и компаниите за часовници се стремят да направят тези часовници с функционалност като основен приоритет. Някои скорошни изключителни иновации включват H. Moser’s Perpetual 1, който разполага с вероятно най-обезмасления вечен календарен дисплей, който някога ще видите; Голямото усложнение на A. Lange & Sohne с постоянен календарен механизъм, който извежда напред всички дисплеи, с изключение на фазата на луната в полунощ и Legacy Machine Perpetual на MB&F (на снимката), който претендира да бъде по-здрав, благодарение на напълно интегрираната си архитектура, която избягва традиционния модулен подход за изграждане.