Кой прави механизма на вашия швейцарски часовник

Искате да опростите търсенето на хубав часовник? Потърсете гаранция за качество на етикет „Произведено в Швейцария“ или часовник с механизъм, произведен в Швейцария. Но с такава широка и потенциално техническа тема, откъде да започнете, ако просто искате да направите информирана покупка на часовник? Разучаването на компаниите, които произвеждат механизми за редица марки часовници, е добра идея.

Механизмът (понякога наричан още калибър) е вътрешният двигател, който задвижва часовника, и е голяма част от това, за което плащате. Швейцария има огромна икономика, изградена около часовниците. Това включва часовникарски компании, които произвеждат свои собствени механизми вътрешно и занаятчии, които правят деликатни, сложни механизми на ръка за часовници, които вероятно принадлежат на богаташи или са изложени в музей. Има и компании, произвеждащи прости, здрави и сравнително достъпни механизми, които захранват вашия надежден часовник.
Да, често ще намерите едни и същи механизми в широка гама от часовници, захранвани с батерии кварцови или механични с пружинно задвижване, с различни имена на марки на циферблатите. Има повече разнообразие и нюанси в механизмите на швейцарските часовници, но разучаването само на няколко компании, които произвеждат механизми, използвани от различни марки, ще ви даде насока за това какъв часовник да си купите.

Добри ли са механизмите на швейцарските часовници?
Има причина швейцарските часовникови механизми да са индустриален стандарт. Те са известни със своето общо качество, надеждност и прецизност. Вероятно много от „най-добрите“ механизми за часовници в света са швейцарски, независимо дали това означава най-сложните или най-точните, те предлагат най-добрата стойност. Механизмите, за които говорим тук обаче, са направени от компании, които ги доставят на различни марки часовници.

Един швейцарски механизъм 100 процента швейцарски ли е?
Когато един часовник отговаря на изискванията за етикета Swiss Made, това означава, че неговият механизъм също го има този етикет. По-конкретно, 50 процента от стойността на неговите части трябва да бъдат генерирани в Швейцария (с изключение на сглобяването) и 60 процента от общите му производствени разходи. Много от тях надхвърлят тези критерии, докато други могат да положат специални усилия, за да ги изпълнят. Струва си да се отбележи, че часовникът „Произведен в Швейцария“ ще има швейцарски механизъм вътре, но не е непременно обратното: часовник с швейцарски механизъм не е задължително да отговаря на другите критерии за етикета.

Какво е клонинг на часовников механизъм и трябва ли да ме интересува?
Има определени много стабилни и популярни механизми, на които други компании по същество са направили свои собствени копия, и те се наричат ​​„клонинги“. Те не трябва да се разбират като фалшификати и са напълно законни. Най-често клонираният механизъм е механизмът ETA 2824, който беше въведен през 1982 г. и за който патентите са изтекли.

Движенията, които други компании са произвели въз основа на дизайна на ETA (понякога с незначителни промени), могат да бъдат напълно легитимни и не са непременно по-лоши. Сега те може да са изпълнени с оригиналност, но те предлагат на часовникарите платно за творчество. Механизмът Sellita SW-200 е често срещан пример за клонинг ETA 2824 и има много други.

Какво е името на часовниковия механизъм?
Престижните швейцарски марки днес все повече се отказват от механизми на трети страни в полза на собствените си такива. Мнозина обаче продължават да използват движения от типа на ETA и Sellita. Обичайна практика е една марка да прави някои незначителни модификации на движение (това може да означава значителни модификации на нещо толкова просто като декорирането на неговия ротор) и да му даде напълно ново име - оставяйки потребителя да не знае, че движението не идва директно от марката. Въпреки че тази практика избледнява, все пак си струва да проучите механизма, когато обмисляте закупуване на нов часовник. (Онлайн магазин Chasovnici-bg.com може да ви даде подробна информация.)

Следващият списък с производители на механизми за часовници не е изчерпателен, но представлява най-важните компании, които обикновените потребители на часовници трябва да разберат.
Историческа компания, ETA има огромно и важно присъствие в часовникарската индустрия и днес е част от Swatch Group. Ще намерите автоматични механизми само за време (без усложнения) като ETA 2824 или по-тънки и малко по-премиум ETA 2892, захранващи часовници от много марки, на различни ценови диапазони. Компанията Valjoux беше придобита и интегрирана в ETA, а хронографският механизъм Valjoux 7750 е, според Джейсън Хийтън, „икона за отчитане на времето“. Всяко от движенията по-горе също се предлага във варианти, които предлагат различна функционалност, и те са най-често в клонираните механизми.

Chasovnici-bg.com:ETA-2824.jpg

Днес ETA доставя механизми само на марките от Swatch Group (Hamilton, Tissot, Certina, Swatch, Longines, Rado и други) с новоподобрени версии на механизмите, споменати по-горе. Те носят имена като Powermatic 80 или H-10 и ETA не ги продава на марки извън Swatch Group.
Основните продукти на Sellita предлагат алтернативи на най-разпространените и популярни механизми ETA и тя играе важна роля в часовникарската индустрия като основен доставчик на еквивалентни на ETA механизми за марки, които ETA вече не доставя. Механизмите от сериите Sellita SW200, SW300 и SW500 се считат за клонинги съответно на механизмите ETA 2824, 2892 и 7750. Те се считат за толкова сходни и взаимозаменяеми, че понякога може да се каже, че часовникът има механизъм „ETA или Sellita“.

Chasovnici-bg.com:SELLITA-SW200.jpg

Трябва да сте също толкова доволни от механизма Sellita, колкото и от гореспоменатите ETA, но те все още не предлагат еквивалент на по-новите, подобрени механизми, които ETA доставя на марките на Swatch Group. Ще откриете, че механизмите Sellita захранват часовници както от микробрандове, така и от утвърдени швейцарски компании.
Когато видите швейцарски часовник с кварцов механизъм, има голяма вероятност механизмът да е направен от Ronda (ETA също е голям производител на кварцови механизми). Въпреки че компанията е най-известна с кварца, тя също така произвежда собствен автоматичен механизъм, серията R150. Въпреки че размерите му са такива, че ще се побере на същите места като ETA 2824, той не е клонинг. Най-вече ще откриете, че този механизъм се използва от стартиращи фирми и марки бутикови часовници.
Въпреки че е по-рядко срещан избор, Soprod предлага алтернативи на популярните механизми ETA и Sellita, особено ETA 2892. Те са създадени да се конкурират в подобен ценови диапазон и да се поберат в същите пространства, но не са точни клонинги. Сегашната фамилия автоматични механизми Soprod M100 е наследник на вече прекратения A10. Смята се, че този механизъм е базиран на фамилията механизми Seiko 4L, която от своя страна е била предназначена да се конкурира със сравнително тънкия и премиум ETA 2892. Някак си ви се замайва главата, нали? Soprod е част от Festina Group, която също притежава производителя на часовници Perrelet.
Навлизайки на пазара за часовници едва през 2008 г., STP означава Swiss Technology Production. Създаден е от Fossil Group и ще намерите тези механизми в групови марки като Zodiac, но и в много марки на трети страни. Подобно на други компании в този списък, тя има за цел да предложи алтернативи на движенията ETA и Sellita и да се побере на едни и същи места в корпуса на часовник. Основният механизъм на компанията, STP 1-11, се счита за клонинг на ETA 2824.

Chasovnici-bg.com:La-Joux-Perret.jpg

La Joux-Perret е малко по-различна от горните компании по няколко начина. Те правят прост автоматичен механизъм, за да се конкурира на пазара с 2824, както и хронограф за марки часовници на трети страни. Но също така произвежда сложни механизми от висок клас, които са запазени за собствените му марки часовници Arnold & Son и Angelus. La Joux-Perret беше придобит от Citizen Group през 2016 г. заедно с множество други швейцарски компании – и ще откриете, че механизмите La Joux-Perret захранват и някои от тези часовници.

Chasovnici-bg.com:Kenissi-movement.jpg

Това е производителят на механизми, създаден от Tudor, така че когато механизмите се открият в часовници Tudor, те наистина са „вътрешни“. Kenissi обаче доставя механизми и на други производители на часовници, най-забележителният от които е Chanel, който също е пряко инвестиран в производителя. Ще намерите също марки като Breitling, TAG Heuer, Fortis и наскоро Norquain, използващи механизми Kenissi. С престижната връзка с Tudor (разширение на марката Rolex) и свързаното качество, механизмите Kenissi разбираемо нарастват по популярност.

Chasovnici-bg.com:Concepto-movement.jpg

Concepto е по-малък, но еклектичен производител на механични механизми за часовници. От една страна, хронографските механизми Concepto се намират в часовници от диапазона от няколко хиляди долара. От друга страна, те са отговорни и за изключително сложни и скъпи часовници, като тези на Jacob & Co.

Chasovnici-bg.com:Vaucher-movement.jpg

Няма да намерите механизми от Vaucher, задвижващи обикновени часовници с три стрелки с достъпни ценови етикети, в стил ETA. Не, Vaucher е специализиран в часовникарството от висок клас. Но той все още е един от видните и плодовити производители на механизми, чиито произведения ще намерите в различни марки часовници и разбирането, което ще ви помогне да добиете по-добро усещане за часовници от висок клас и екзотични часовници. Vaucher произвежда механизми директно за Parmigiani и Hermes, но също така „сътрудничи“ с други марки, по-специално Richard Mille.