Какво е швейцарски кварцов механизъм

Кварцовият часовник е този часовник, който се задвижва от кварцов механизъм, съединен с електронна платка, синтетичен кварцов кристал и батерия. Днес много страни произвеждат кварцови механизми, включително Швейцария. Тук ще разгледаме какво представлява швейцарският кварцов механизъм.
Всички кварцови часовници основно предават захранването по подобен начин, с клетъчна батерия в стил бутонна, която зарежда (или предава електрически ток) към синтетичен кварцов кристален осцилатор. Повечето кварцови механизми, чиито секундни стрелки се движат на отделни „отметки“, бият с честота от 32 768 трептения в минута, въпреки че днес на пазара има и много прецизни (VHP) калибри, които вибрират с още по-бързи трептения в минута. Вибриращият кристал задвижва мотор, който движи стрелките с постоянна скорост и захранва всякакви допълнителни функции като двойно време или хронограф. Като цяло кварцовите часовници са силно желани заради тяхната прецизност и точност и защото работят постоянно (докато батерията се изтощи) и не е необходимо да се настройват редовно. Днешните кварцови часовници обикновено съдържат батерии с продължителност на работа от две до пет години.

История на швейцарския кварцов часовник
През 70-те години на миналия век швейцарската механична индустрия загуби основен пазарен дял заради новомодната кварцова технология и по-конкретно от японската марка часовници Seiko. Кварцовите часовници са по-привлекателни за масовия пазар - те са лесни за използване и за разлика от традиционните механични часовници, не изискват навиване или обслужване. Швейцарската часовникарска индустрия, която е изградена върху ръчна изработка и прецизна механика, изостава в възприемането на кварцовата концепция и не преследва серийното производство на кварцови часовници със същия плам като японските и американските часовникарски компании.
През 1977 г., когато продажбите на кварцови часовници скачат, продажбите на механични швейцарски часовници се сриват. Швейцарската часовникарска индустрия е в тежка контузия и до 1978 г. е в разгара на това, което днес се нарича Кварцова криза. Традиционните швейцарски марки часовници започват да излизат от бизнеса и през следващите шест години швейцарците загубват множество дългогодишни марки механични часовници.

Chasovnici-bg.com:Swatch.jpg

Накрая, под ръководството на Никълъс Г. Хайек, старши, който е привлечен да обнови и да спаси швейцарската часовникарска индустрия създавайки компанията за механизми ETA SA, която се фокусира върху производството на кварц. Въпреки това, наистина големият пробив за швейцарската часовникарска индустрия идва през 1983 г., когато ETA разработва невероятно евтин швейцарски кварцов механизъм, който се помещава в пластмасов корпус, наречен Swatch, който се продава за 35 долара. Часовникът не само изненада света, но и накара швейцарската индустрия да възвърне своите позиции. В рамките на две години продажбите на швейцарски часовници бяха във възход и повечето швейцарски марки предлагаха кварцови часовници заедно с механичните си такива.

Днес швейцарците имат сравнително здрав бизнес с кварцови часовници, като много марки произвеждат часовници, задвижвани от швейцарски кварцови механизми. В общи линии, единствената реална разлика между швейцарски кварцов механизъм и японски (или немски, френски, азиатски, руски или от други страни) кварцов механизъм е страната на произход.
Подобно на изискванията, които повечето държави имат, за да обозначат продуктите си като официално „Произведени в“ тази страна, швейцарците имат окончателни изисквания за това какво представлява изработеният в Швейцария часовник и швейцарски механизъм.
За да се счита за швейцарски механизъм, целият калибър трябва да бъде сглобен в базирана в Швейцария фабрика и трябва да бъде инспектиран в Швейцария. Освен това компонентите, произведени в Швейцария, трябва да представляват най-малко 60% от общата стойност преди сглобяването. Има различни „печати“, които маркират часовника като имащ швейцарски механизъм, включително швейцарски кварц, швейцарски механизъм (MVMT) или швейцарски.

Днес някои водещи часовникарски марки създават свои собствени швейцарски кварцови механизми, за да отговорят на строгите стандарти за качество на своята марка. Освен това има множество швейцарски производители на кварцови механизми, като ETA и Ronda, които продават кварцови механизми на отделни други марки.