Дамските часовници - какви усложнения могат да се използват при тях

В историческите архиви на часовникарството часовникът е бил почти изключително дамски моден аксесоар до Първата световна война. Десетилетие по-късно сложните усложнения на часовника го превръщат в инструмент за съвременните жени.

Докато мъжките часовници винаги са приветствали духа на механичната сложност и професионалния дизайн, тези, носени от жените, са изработени за напълно различни цели. Те се фокусират върху обогатяване на бижута, елегантен дизайн и голяма доза екстравагантност. Въпреки това, благодарение на триумфите на съвременното часовникарство, можем да отидем отвъд това и да прегърнем и неговата механична елегантност. Независимо дали сте пътешественик по света, бизнесдама или някой, който се възхищава на изкуството на механичната изработка, това са усложненията на часовника, в които всяка съвременна жена трябва да инвестира.

Турбийонът
Въпреки че турбийонът е изобретен, за да елиминира грешките в измерването на времето, причинени от гравитацията, той се е превърнал в елемент на луксозното часовникарство и истински отличителен белег на сложност. В света на жените това е толкова царствено, колкото носенето на диамантен пръстен. Разбира се, турбийоните на красивите дамски часовници от различни колекции са много по-малки, поради по-тесните размери на корпуса, но със сигурност отговарят на същото ниво на сложност. Най-добрите марки, на които да обърнете внимание в тази афера, са Jaeger-LeCoultre, Bvlgari и Chopard.

Chasovnici-bg.com:Krasiv-damski-chasovnik-Bulgari.jpg

Вечни календари и годишни календари
Избрахме това усложнение за бизнес жени, които се нуждаят от бърз достъп до календар. Разбира се, ползата от това усложнение може да бъде споделена между мъжете и жените, но това е и едно от малкото изключително технически усложнения, които имат място в един женски часовник.
Ето малко любопитни факти, преди да изберете между закупуването на часовник с вечен календар или часовник с годишен календар – Вечните календари показват дата, ден, месец и понякога година и дори вземат предвид високосната година. Такъв часовник ще се нуждае от корекция през 2100 г. От друга страна, годишният календар е междинно усложнение между вечния календар и тройния календар. Не е програмиран да отчита високосните години и часовникът автоматично настройва датата въз основа на 30 и 31-дневни месеци. Това усложнение налага определянето на датата веднъж годишно, в края на февруари. Най-добрите марки, които трябва да разгледате тук, са Patek Philippe, A Lange & Söhne и IWC.

Chasovnici-bg.com:Damski-chasovnik-Patek-Philippe-Perpetual-calendar.jpg

Минутни репетири (повторители)
Ако търсите усложнен часовник, който да победи всички други усложнения, първо бихте помислили за турбийон. Има обаче един, който дори може да надмине това. Майсторите на швейцарското часовникарство държат високо на това усложнение заради неговото микроинженерство: Minute Repeater. Това е за жени, които биха предпочели елегантно часовниково съвършенство пред крещящ дизайн и смели циферблати. Въпреки че циферблатът може да е фин, отдолу има еквивалент на ръмжащия W16 на Bugatti Chiron.
За да работи камбанката в перфектно движение, всяка част първо се проектира на място. За разлика от обикновените усложнения на часовника, които се изпълняват с команди за включване или изключване или последователни команди, този работи по произволни, но изчислени знаци и изисква вградено вземане на решения за създаване на звънец. С прости думи, това може да е аларма, но в по-философски смисъл това е механичен танц, който празнува десетилетия часовникарски постижения. Cartier, Jaeger-LeCoultre и Vacheron Constantin са тези, които водят комерсиално този фронт.

Chasovnici-bg.com:Jaeger-LeCoultre-Minute-Repeater.jpg

Двойна часова зона и световни таймери
За жените, пътуващи по света, които трябва да обърнат внимание на две или повече часови зони едновременно, предлагаме часовник със световен таймер или двойна часова зона. Какво по-хубаво от това часовникът да има два циферблата? Това е прост механизъм, двойната часова зона използва две независими движения, поставени едно до друго, за да каже часа по отношение на два региона. Световният таймер е решение "всичко в едно".
Как действат? Циферблат, обикновено на външния ръб на циферблата, показва часа до 24 часови зони по света. Часовите зони са представени от имената на градовете, отпечатани върху безела или циферблата. Носителят отчита часовете в определена часова зона, като гледа скалата до града, към който сочи часовата стрелка. Протоколът се чете нормално.

Ден-Дата
На по-проста бележка, ние разглеждаме доброто старо усложнение ден-дата. Това не е само за корпоративните жени или градските девойки, но и за всички, които имат ежедневен график. Неговият типичен дизайн управлява два прозореца в три часа, единият за датата, а другият за деня. Обикновено се настройва с помощта на короната. Преместването му в една посока променя деня, докато другата посока променя датата. Може също да се настрои с помощта на малък вдлъбнат бутон отстрани на кутията със специален инструмент, наречен стилус. Днес почти всеки часовникар изработва дневен часовник, но Rolex е този, който трябва да се вземе предвид.

Chasovnici-bg.com:Damski-chasovnik-Rolex-Day-Date.jpg