Super-Luminova - всичко за силно фосфоресциращите и луминисцентни осветления при часовниците

Super-LumiNova се е превърнало в вездесъщо име в света на часовниците, но има много неразказана история, когато става дума за светеща технология. В тази публикация ние от онлан магазин Chasovnici-bg.com се стремим да образоваме ентусиастите на ръчни часовници за създаването на Super-LumiNova, какво представлява и къде се произвежда.

Проверка на правописа
Първо, нека уточним името. Ще видите различни надписи за името - SuperLuminova, SuperLumiNova, Супер-Луминова, може би дори Super-Lumi-Nova. Правилното изписване на тази широко използвана "лампа" за часовници е главно S, тире, главно L, без интервал, главно N, или точно Super-LumiNova.

Chasovnici-bg.com:Super-Luminova-Omega.jpg

История на Super-LumiNova
Японец на име Кензо Немото започва бизнес със светещи бои през 1941 г. Той е отговорен да оборудва японските военни самолети и подводници със светещи измервателни уреди по време на Втората световна война.
След войната е нямало толкова голямо търсене на тази услуга, така че г-н Немото трябва да намери други приложения за своя светещ продукт. Тогава той започва да ходи по домовете, за да рисува стрелките и маркерите на часовниците, а по-късно се насочва към нанасянето на боя върху часовници. В този момент се ражда Nemoto & Co., която продължава да развива нова технология за фосфоресциращи пигменти. Това става официално известно на часовникарската индустрия като LumiNova през 1993 г. Изобретението е патентовано от Nemoto и е лицензирано за други марки и производители на ръчни часовници.

През същата година (1993) RC Tritec AG е основана като базирана в Швейцария компания, която държи лицензионните права за производство и разпространение на LumiNova под регистрираното име Super-LumiNova.

Така че швейцарски ли е или японски?
Ако видите Super пред LumiNova, значи е 100% произведен в Швейцария. Въпреки това внимавайте с марките часовници, които не са запознати с историята на LumiNova и Super-LumiNova. По-новите микробрандове може да бъдат дезинформирани от китайски, швейцарски или японски фабрики, че използват произведена в Швейцария луминисценция Super-LumiNova, докато всъщност може да е нещо друго. Това може да е добре, що се отнася до качеството на лума, но може да подведе потребителите по отношение на произхода.

Super-LumiNova радиоактивен ли е?
Оригиналната луминисценция за ръчните часовници е направена от радий и е силно радиоактивна, особено за работниците, наети да я прилагат върху часовници и измервателни уреди. Някои часовници дори имат знаци „Без радиация“ на циферблатите, за да покажат липсата на опасното вещество. Немото изобретява LumiNova като заместител на този тревожен материал, след като Япония е изправена пред последиците от радиацията след войната. Този модерен светлинен продукт се основава на нерадиоактивна и нетоксична формула, състояща се от стронциев алуминат.

Chasovnici-bg.com:Superluminova.jpg

Как работи:
Super-LumiNova се зарежда от светлина. Слънчевата или изкуствената светлина ще свърши работа, но много ентусиасти казват, че естествената слънчева светлина постига най-добри резултати. Когато светлинната енергия удари материала, електроните се възбуждат и започват да се енергизират бързо, създавайки фосфоресциращо сияние. Тъй като енергийното ниво на електроните се забавя, яркостта на сиянието намалява след време.
Не са необходими батерии! Nemoto също лицензира форма на техния продукт на Seiko за техния часовник LumiBrite lume, който е пуснат приблизително по същото време, когато Timex пусна своята линия часовници IndiGlo. Подсветката в часовниците IndiGlo се захранва от батерия, което прави продукта на Seiko заслужаващ внимание, особено в автоматични/механични часовници. Можете да прочетете повече за това в тази статия: Всичко за Seiko LumiBrite

Какво точно е?
Super-LumiNova се произвежда и продава като прах. Можете да го намерите в комплекти, които включват светещ прах (пигмент), лак (лепило) и разредител.

Приложение на Lume:
Трябва да прочетете инструкциите за нанасяне и да гледате няколко видеоклипа в YouTube, но основната идея е да смесите праха с лака в смесителна чаша, докато получите желаната плътност. Ако стане твърде гъсто, добавете малко разредител, за да го разредите. След това нанесете лум по желание. Някои методи за нанасяне на светлина за часовник включват:
Ръчно рисуване
Ситопечат
Тампонен печат
Правенето му на ръка може да не доведе до най-добрите резултати, особено ако за първи път осветявате стрелките или циферблата, така че бъдете подготвени за някои груби ръбове по срелките.

Chasovnici-bg.com:Cvetove-Super-Luminova.jpg

Цветови нюанси:
Налични са различни цветове на светлинните пигменти. Повечето часовници със Super-LumiNova ще използват един или повече от следните цветови кодове:
C1 – Бяло с около 31% яркост от C3
C3 – Жълто с най-ярък блясък
C5 – зеленикаво-жълт с 89% яркост
C7 – зелен с 84% яркост
C9 – Синкаво-зелено с около 83% яркост
BGW9 – Светло синкаво-бял с около 95% блясък на C3
Стар радий – Изглежда като състарен/винтидж тритиев лум през деня, но свети ярко жълтеникаво-зелено през нощта
Old White – Мръснобял цвят през деня, свети в жълтеникаво-зелено през нощта.

В момента има 8 различни цвята за следсветене в гамата Super-LumiNova:
BL – Blue Line – синя емисия
GL – Green Line – зелена емисия
VL – Violet Line – виолетово излъчване
WL – Бяла линия – пълно бяло излъчване
YL – Жълта линия – жълта емисия
OL – Orange Line – оранжево излъчване
PL – Pink Line – розова емисия
UL – Ultramarine Line – излъчване на ултрамарин синьо
Въпреки че широката гама от цветове е готино, в това има наука. Зеленото и синьото са най-често срещаните цветове за повечето часовници поради начина, по който очите ви интерпретират яркостта на цветовете. Rolex твърдят, че са постигнали това с техния синкав/зелен цвят Chromalight.

Chasovnici-bg.com:Cvetove-Super-Luminova-1.jpg

Доста дълго време само зелени и сини емисионни цветове са били налични за приложение върху часовници. Днес имаме удоволствието да ви представим най-новите разработки на швейцарските пигменти Super-LumiNova. За първи път е възможно да се използват бели и виолетови излъчващи пигменти върху компонентите на часовника, което предлага широка гама от нови възможности за дизайн на часовници по целия свят.
Обикновено червените и черните пигменти показват най-ниска яркост. Не само самият цвят, но и интензитетът оказва влияние върху ефективността на последващото сияние. Ниско оцветените пигменти следователно показват по-добро представяне.

Защо някои часовници светят по-ярко?
Както научихте в раздела по-горе, нивото на яркост трябва да се дължи на цвета на светлината, но това не е всичко. Има различни формули или степени на Super-LumiNova.
Класове на Super-LumiNova:
- Стандартен
- Степен А
- Клас X1
Клас X1 е най-новата формула на SLN. Според RC Tritec, степента на светене X1 показва подобрения с до 60% след два часа. Това увеличение се основава на сравнение между стандартен клас и клас X1. Не се споменава какво е увеличението на производителността при сравняване на клас A с клас X1.

Въпреки че се казва, че тази по-нова формула на Super-LumiNova осигурява по-ярък и по-дълготраен блясък, традиционно колкото повече светлинен материал нанесете върху циферблата, толкова по-ярък ще бъде той. Ето защо някои марки часовници рекламират, че прилагат няколко нива на светене на своите часовници. Например Lum-Tec е признат в арената на луминесценцията с техния процес на нанасяне на 6-8 слоя Super-LumiNova върху чисто бяла основа, за да се получи дълготраен, плътен блясък.

Дизайни на циферблати
Дизайнът на циферблата и оформлението на лумовете също играят важна роля при оценяването на часовник с добра светлинна снимка. Не само за сравняване и контраст на блясъка и тона на светлината, но и за показване на разликата в оформлението. Например часовник за гмуркане до часовник за пилот или Seiko до Omega.

Пълни светлинни циферблати
Някои марки часовници обръщат традиционния дизайн на светлинния циферблат/маркери и предлагат циферблати с пълна луминисцентна светлина. Други го смесват и използват два или повече цвята на един часовник.

Други употреби
LumiNova и Super-LumiNova не се използва само върху стрелките и циферблатите на часовник. Можете също така да намерите тази невероятна субстанция да свети в бижута, знаци, стоки със ситопечат и други инструменти като везни и табла с инструменти.
Chasovnici-bg.com