Защо водоустойчивият часовник не е предназначен за плуване

Докато „водоустойчивостта“ е доста често срещана характеристика при повечето ръчни часовници, има неща за нея, които повечето хора не знаят и са спокойни от факта, че щом на часовникът им пише "водоустойчив" значи той наистина вечно ще бъде такъв. Независимо дали сте любител на гмуркането, запътили сте се към морето или просто се интересувате от водоустойчивостта, ние от онлайн магазин Chasovnici-bg.com предлагаме своите съвети и препоръчваме предпазни мерки, за да ви помогнат да запазите часовника си здрав и защитен за години напред.

Chasovnici-bg.com:O-ring.jpg

Какво означава един часовник да бъде „водоустойчив“?
Истината е, че никой часовник не е водоустойчив. Винаги има ограничение за това колко водно налягане може да издържи един часовник. Терминът "водоустойчив" предполага, че в даден часовник не може да проникне вода при никакви обстоятелства - че влагата няма да влезе в корпуса и да увреди механизма. Въпреки това, при определени обстоятелства винаги може да навлезе вода или влага. Ето защо, в часовникарската индустрия, ние наричаме способността на часовника да издържа на водно налягане като водоустойчивост.
Какво означава, ако на гърба на часовника има щамповано „Водоустойчив?“
Часовник с щампа "Water Resist или Water Resistant" означава, че е защитен от влага. Може да издържи на малко водни пръски от измиване на ръцете ви или попадане под дъжда. Водоустойчивостта обаче не означава, че трябва да плувате или да се къпете с часовника си.
Водата е най-големият враг на часовника. Ако ходите на плуване или спортувате, трябва всяка година да проверявате часовника си за точно отчитане на нивата на водоустойчивост. Външният корпус може да изглежда здрав, но механизмът е много мъничко и много деликатно нещо. Единственото, което стои между вашия часовник и водата, е малко уплътнение, наречен О-пръстен, който обикновено е направен от гума, каучук или силиций. Уплътненията се монтират около всички пробойни (дупки) на корпуса. Това са стеблото на короната, тласкачите (бутоните за хронограф) и задния капак. С течение на времето уплътненията изсъхват и губят еластичност и способност за правилно уплътняване. Това обяснява защо редовното тестване е толкова важно за поддържане на водоустойчивостта на часовника.

Chasovnici-bg.com:Diver-chasovnik-1.jpg

Какво е атмосфера или бар?
Това са измерванията, използвани от часовникарската индустрия, за да обозначат количеството натиск, на който часовник може да издържи, а не дълбочината, до която часовник може да стигне. ATM означава атмосфера. 1 атмосфера е равна на около 10 метра или грубо 30 фута. Барът е просто друг начин за изразяване на атмосферата.

Как часовник за гмуркане се различава от водоустойчив часовник?
Водоустойчивите часовници за гмуркане (Diver часовници) са специално проектирани за тежка вода под налягане и могат да издържат на дълбочина от най-малко 200 метра. Те имат минимални отвори за проникване на вода само с една завинтваща се корона, здрав корпус, изключително тежки и масивни уплътнения и изключително масивни уплътнения около задния капак на корпуса. Ако планирате редовно да плувате или да се гмуркате, Diver часовникът е най-добрият подходящ вариант за това.

Колко често трябва да тестваме часовника си за водоустойчивост?
Препоръчваме часовник да се тества поне веднъж на две години, но голяма част от това зависи от начина на живот на човек. Например, човек, който сърфира редовно – влизайки и излизайки от солена вода и влизайки и излизайки от пясъчни места – трябва да тества часовника си няколко пъти в годината. Солената вода причинява много корозия и износване на всички части по часовника, което в крайна сметка води до спадане на нивото на водоустойчивост с времето.

Chasovnici-bg.com:Test-water-resist.jpg

Какво трябва да направя, ако случайно отида да плувам със скъпия си часовник?
Една капка вода вътре в часовника може да причини големи щети. Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите часовника върху лампа или котлон или дори радиатор, за да затоплите задния капак (умерено ниска топлина). Това ще отдалечи влагата от деликатните движещи се части и ще полепне по стъклото на часовника (най-студената част във вътрешността на корпуса). Трябва също така да продължите да носите часовника си през цялото време - дори през нощта. Температурата на тялото ви ще осигури достатъчно топлина, за да предпази влагата от движение. След като се приберете вкъщи, занесете часовника в добър сервиз, за да го отворят, изсушат и почистят и да го поправят за всякакви щети от вода.

Мога ли да се къпя с часовника си?
Силно препоръчително е да не се къпете с часовника си. Шампоани, сапуни и други препарати и течности са силно корозивни за деликатните компоненти на часовника и ще уредят всичко О-пръстени. Ако случайно изложите часовника си на сапун, трябва да го изплакнете с прясна вода и да го изсушите възможно най-бързо.

Гмуркането в басейн предизвиква незабавна промяна в налягането (въпреки че продължава само няколко секунди) и може да причини големи щети на часовник, който не е предназначен за гмуркане. Водоустойчивостта зависи изцяло от налягането. В момента, в който ударите водата, има незабавна промяна в налягането, което принуждава часовника да премине над препоръчителното ниво на водоустойчивост. Гмуркането в басейна няколко пъти (и удрянето на повърхността на водата всеки път) в крайна сметка ще увеличи количеството на налягането, приложено към часовника, над неговата граница, в който момент водата ще бъде изтласкана през уплътненията в механизма.

Мога ли да намокря кожената си каишка?
Кожените каишки никога не трябва да се мокрят. Излагането на влага, висока влажност, директна интензивна светлина, козметични или маслени продукти ще доведе до преждевременно разваляне на кожата, както и до оцветяване или обезцветяване на каишката. Ако кожената ви каишка случайно влезе в контакт с някой от тези елементи, незабавно я подсушете с мека абсорбираща кърпа, за да намалите по-нататъшните щети.