Как се разпознава фалшив часовник Rolex

Rolex е един от най-разпознаваемите производители на луксозни часовници, произвеждащ приблизително един милион часовника годишно. Моделите на Rolex са били носени от хора като Джеймс Бонд, редица президенти и други знаменитости. Поради популярността на Rolex и особено на модели като GMT-Master II или Submariner, не е изненада, че има произведени реплики на Rolex. Ние от онлайн магазин Chasovnici-bg.com ще разгледаме в този материал някои признаци, които могат да сочат, че е фалшив един часовник Rolex.
За някои притежаването на истински и оригинални часовници е по-скоро символ на статус и по-малко за механиката или историята на марката, но купуването на фалшив Rolex никога не трябва да бъде решението. Ето няколко съвета за откриване на фалшиви часовници Rolex.

Chasovnici-bg.com:-Ролекс.jpg

10 съвета за откриване на фалшив часовник Rolex
Когато купувате часовник онлайн, независимо от марката, е важно да се доверите на продавача си и да направите проучване. Въпреки че тези съвети са специфични за Rolex, важат и за много други марки и модели часовници.

1. Неоторизиран продавач
Първо и най-важно е да се доверите на продавача на вашия часовник. Вижте рецензии, други часовници за продажба при търговеца и не се страхувайте да ги търсите за цялото им онлайн присъствие. Ако купувате нови часовници, купувайте само през оторизиран търговец на дребно, ако купувате втора употреба на платформи като eBay или Chrono24, направете проучване за продавача.

2. Проверете „тиктакане“ на секундната стрелка
При механичните механизми на Rolex секундната стрелка трябва да се движи плавно и почти безшумно. При реплика на Ролекс може да чуете силно тиктакане на секундната стрелка или по-лошо - при разклащане самия часовник на "дрънчи" от луфтове по механизма.

3. Механични движения
Ако успеете да видите механизма, той трябва да е механичен. Това означава или механизъм с ръчно навиване от короната като в колекцията Cellini, или автоматични механизми със самонавиване като в колекцията Rolex Kermit.
В колекцията Rolex Oysterquartz има шепа кварцови модели с производство от приблизително 25 години. Това са или Datejust, или Day-Date, това са единствените кварцови часовници на марката и никога не са били произвеждани други кварцови модели Rolex.

Chasovnici-bg.com:Rolex-mehanizam.jpg

4. Проверете теглото
Ако можете да видите часовника лично, преди да го купите, почувствайте го в ръцете си, за да добиете представа за тежестта. Часовниците Rolex, дори тези, произведени от неръждаема стомана в сравнение с благородни метали, имат добро и масивно тегло. Неръждаемата стомана като цяло тежи около 100-160 грама, като дамските са по-леки, а стоманените часовници са по-близо до 160 грама. Златните часовници варират от 190-220 грама, а платинените варират от 240-270 грама.
Това може да е малко по-различно при ретро часовниците на Rolex, които използват кухи звена, а не плътни звена на верижките, които познаваме днес. Дори с различно тегло на верижката в ретро спрямо новите модели, корпусът на часовника пак трябва да е по-тежък от повечето фалшификати.

5. Гърбът на корпуса
Много малко часовници Rolex имат прозрачен заден капак. Само моделите Prince в колекцията Cellini имат тази прозрачност отзад. Въпреки че нямаме официална причина за това, има няколко причини, поради които Rolex би използвал само стоманени задни капаци. Първо, солиден гръб на корпуса ще помогне да запазите часовника водоустойчив. Представянето на прозрачен капак на корпуса добавя повече уплътнения, които трябва да се поддържат водонепроницаеми.
Друга причина за солиден стоманен капак е часовникът да бъде по-тънък; Известно е, че този допълнителен сапфирен кристал на задния капак прави някои часовници много дебели. Rolex Submariner е е с дебелина между 12-15 милиметра, така че добавянето на стъклен дисплей отзад ще го направи още по-дебел на китката.
Плътният гръб на корпуса също не трябва да има гравюри. Това означава, че не трябва да има марка Rolex, лого, референтен номер или други гравюри. Някои хора наистина избират корпусът им да бъде гравиран, за да отпразнуват специален повод, но те също са рядкост на вторичния пазар поради сантиментални причини. Разбира се, винаги има изключения от правилата и има няколко специални модела, редки препратки и някои по-възрастни модели Datejust, които имат гравюри.

Chasovnici-bg.com:Originalen-i-replica-Rolex.jpg

6. Гравюри и серийни номера
Въпреки че не трябва да има никакви гравюри на гърба на корпуса на повечето модели Rolex, трябва да има няколко места, където да търсите конкретни гравюри. Серийните номера на автентичните оригинални часовници Rolex са дълбоко гравирани, а не нещо, което просто е надраскано на повърхността.
От 2002 г. Rolex гравира микрологото (логото с короната на Rolex) на 6 часа на циферблата. Това се вижда с просто око без лупа. Понякога накланянето на циферблата може да помогне това да стане видимо. Ако референтният продукт, който искате да закупите, е произведен през или след 2002 г., това трябва да се вижда. Гравирането е трудно за копиране от фалшификаторите.
При по-старите модели серийният номер ще стои отстрани на корпуса между издатините на 6 часа. Номерът на модела се намира отстрани на корпуса на 12 часа между издатините.
Ако можете да получите снимка от вашия продавач със сваленa верижка, трябва да има гравюри от вътрешната страна на гърба между рогата за верижката. Това трябва да включва марката, материала и референтния номер.

Chasovnici-bg.com:Rolex-serien-nomer.jpg

Когато разглеждате гравюрите, те трябва да имат чисти ръбове, без бъркотия и правописни грешки. Някои от тези неща може да са трудни за забелязване или да не са снимани в онлайн обявите, поради което е важно да направите пълно проучване на продавача и модела за всякакви конкретни подробности.

Chasovnici-bg.com:Rolex-mikrologo.jpg

7. Подробности за циферблата
Подобно на гравюрите върху часовниците Rolex, надписът върху циферблата трябва да се изследва и това ще бъде по-лесно да се различи в онлайн обявите. Текстът трябва да е добре разположен, без балончета и да е прав. Проверете отново за правописни грешки, въпреки че не са толкова често срещани днес, по-старите фалшиви часовници Rolex имат марка „Folex“.
Проверете и за конкретно оцветяване на характеристиките на циферблата. Rolex Explorer II има ясно изразена червена или оранжева стрелка в зависимост от годината на производство. Има и някои „червени“ модели Submariner, които са много търсени, което може да доведе до правенето на фалшификати.

Chasovnici-bg.com:Folex-replica.jpg

Циклопски обектив (дата с лупа)
Циклопова леща също може да ви помогне да разберете дали часовникът е фалшив или не. Лупата над колелото за дата на кристала е наречена „леща на Циклоп“ и трябва да увеличава датата. Ранните модели на Datejust нямат циклопски обектив, тъй като не е бил представен до 1953 г. на модела Datejust. Моделите от колекциите GMT Master и Day-Date стартират с циклопски обектив.
Тази лупа е залепена към кристала и от 2005 г. има антирефлексно покритие за намаляване на отблясъците. Дизайнът и формата са присъщи на Rolex.
Има няколко модела, които не използват функцията циклоп, дори ако има функция за дата. Това включва по-старите референции на Sea-Dweller, Deepsea и разбира се модели без дата като Submariner No Date или Milgauss.

Chasovnici-bg.com:Ciklopski-obektiv.png

Сред колекционерите на Rolex отдавна се спори, че циклопът трябва да бъде с 2,5-кратно увеличение и докато уебсайтът на Rolex спомена по-рано това, нивото на увеличение вече не е изрично посочено. По-старите модели все още трябва да имат ясно изразено увеличение, а на фалшиви часовници Rolex датата може да е трудна за четене поради липса или лошо увеличение на циклопа.

8. Материали
Rolex използва само най-добрите материали за своите часовници, много от които са собствени материали. По-малкото материали ще тежат по-малко от автентичните часовници Rolex и могат да се надраскат по-лесно. Ако можете да видите драскотини по корпуса, те трябва да са със същия цвят като повърхностния материал, без да се вземат предвид сенки или отражения.
Материалите на Rolex са специфични и включват:
- Неръждаема стомана 904L
- 18 карата злато
- Everose (сплав от платина и розово злато)
- 950 платина
- Rolesor (комбинация злато и стомана)
- Rolesium (платина и стомана)
- Скъпоценни камъни
В допълнение към използването само на най-добрите материали, Rolex избира конкретни диаманти и скъпоценни камъни, които да добави към часовниците. Rolex разполага със собствени гемолози, които изследват и избират камъни, след което камъните се поставят от специалистите, които поставят камъка, за да разкрият най-добре цвета и качеството на камъка.

Chasovnici-bg.com:Zlaten-Rolex-diamanti.jpg

Приложението за скъпоценни камъни е направено експертно с най-добрите обкови и камъни. При фалшиви диамантени часовници Rolex безелът може да е прекалено голям, камъните може да не са прави или дори можете да видите забележими оцветявания по камъните.

9. Коронна маркировка
Подобно на гравюрите върху корпуса или маркировките върху циферблата, коронката, която използвате за навиване или настройка на часовника, също трябва да има забележими маркировки. Часовниците Rolex преди 1960 г. включват короната на Rolex (логото на короната) с кръст.

Chasovnici-bg.com:Rolex-korona.jpg

В последните модели короната все още е там, но има добавени ленти или точки отдолу. Тези ленти или точки символизират часовника, който е с Twinlock или Triplock корона, както и материала. Стоманена или жълто златна двойна корона ще има лента, докато платиненият модел ще има една точка. За triplock коронката от бяло злато има по-голяма точка между две по-малки, в сравнение с платинения модел с малка точка между две по-големи.

Chasovnici-bg.com:Rolex-variacii-na-koronata.jpg

10. Подробностите за обявата и цената
Сделката изглежда ли твърде добра, за да е истина? Продавачът местен ли е, където можете да видите часовника? Потърсете правописни грешки в списъка и проверете отново конкретните подробности за модела, който търсите чрез доверен ресурс. Погледнете кутията и документите, ако са налични. Въпреки че наличието или липсата на аксесоари към Rolex не означава, че е фалшив или истински, те могат да помогнат за определяне на легитимността.