Верижки за часовници - видове стомана при металните верижки

Верижките от неръждаема стомана са предпочитан материал за много любители на часовниците. Но знаете ли, че има различни видове стомана, използвана в часовникарството за изработката на метални верижки. Ние от онлайн магазин Chasovnici-bg.com ще обясним кои са най-често срещаните видове стомана, използвана при изработката на верижките за часовници.

Chasovnici-bg.com:Verijka-za-chasovnik.jpg

1. Верижки от стомана 304
Стоманата 304 е универсална неръждаема стомана и е най-често използваната за верижки. Обикновено се използва в корпуси за часовници от нисък клас. Като широко използвана стомана, верижката от неръждаема стомана 304 има добра устойчивост на корозия, устойчивост на топлина, устойчивост при ниски температури и механични свойства. Притежава добра обработваемост на горещо, като щамповане и огъване. Стоманата 304 също има недостатъци в производителността - тя е с голям размер на сечение и е чувствителна към междукристална корозия след заваряване. Много чувствителна към корозия под напрежение във вода.

2. Верижки от стомана 316
Стомана 316 е различна от стомана 304. 316 има 2% повече молибден. По този начин устойчивостта на корозия на 316, особено устойчивостта на корозия на хлоридните йони, е по-добра от тази на 304, но цената е с около 20% по-висока. 316 е нисковъглеродна неръждаема стомана и нейната заваряемост също е по-добра от 304. Освен това неръждаемата стомана съдържа молибден, така че нейната устойчивост на корозия в морската и химическата промишленост е много по-добра от неръждаемата стомана 304. Това е особено важно за верижките от неръждаема стомана, особено за водоустойчивите часовници за гмуркане.

3. Верижки от неръждаема стомана 316L
Между стоманите 316L и 316 няма много разлика. Най-голямата разлика е, че съдържанието на въглерод се контролира на ≤0,03%, а "L" е точно значението на Low Carbon. Следователно 316L има по-добра устойчивост на корозия след заваряване и текстурата е много по-добра. Основните компоненти са Fe, Cr, Ni и Mo, а плътността е близка до тази на желязото. Сред материалите за верижки за часовници от неръждаема стомана, 316L е от висок клас и 95% от часовниците от висок клас обикновено използват този материал за направата на корпуса, коронката и верижката.

Chasovnici-bg.com:Verijka-za-Rolex.jpg

Rolex използва неръждаема стомана 904L след 2001 г. и те имат собствена специализирана малка производствена линия за производство на стомана за собствената си марка, което е рядкост в часовникарската индустрия. Преди това те също са използвали неръждаема стомана 316L. Неръждаемата стомана 904L е супер топлоустойчива сплав от стомана със съдържание на хром 19~23%, съдържание на никел 23~28% и съдържание на молибден 4~5%. Съдържанието на хром, никел и молибден е по-високо от това на 316L, докато съдържанието на въглерод е по-ниско от 0,02%. Тази комбинация от високо легирани нисковъглеродни компоненти прави устойчивостта му на корозия по-добра от 316L във всяка работна среда.