Новите часовници Сейко 5

Seiko винаги е създавал часовници около специфични набори от ясно дефинирани принципи. Очертаването на продуктовата линия предлага яснота на купувачите – за всяка цел има часовник. Често пъти номенклатурата на часовника подсказва предназначението му. През 1963 г. е представена линията Seiko 5. Часовниците са насочени към по-младите купувачи, които искат стойност и стил – и Seiko 5 се налага в голяма степен. Seiko 5 е имал 5 характеристики: автоматичен механизъм, прозорец ден/дата, значителна водоустойчивост за спортни дейности, коронка на 4 часа и издръжлив корпус и верижка (или каишка). Много от тези стандарти изглеждат почти очевидни (с изключение може би на короната на 4), но това е така, защото часовници като Seiko 5 са ​​допринесли тези идеали да се превърнат в еталони. Seiko успява да произведе часовник, който отговаря на всички горепосочени критерии на цена, която е приемлива за по-младите хора.

Днес легендарната колекция Seiko 5 се завръща, позиционирана почти по същия начин, както беше, когато е представена за първи път. Линията традиционно е по-тясно свързана с нововъзникващите пазари като Югоизточна Азия, отколкото със САЩ, но с неотдавнашното ребрандиране и рестартиране това се променя. И това е страхотна новина, тъй като исторически моделите Seiko 5 са ​​се възползвали от основния дизайн на Seiko, но часовниците са били произведени по начин, който ги е направил достъпни за по-широка аудитория.

Но тази днешна нова колекция Сейко 5 се лансира на гърба на един модел, изпълнен по много начини. Двадесет и седем, за да бъдем точни.
Вземете например новия SRPD55K1, най-консервативният дизайн от групата. Ако изглежда познат, това е защото споделя общ език на дизайна с често възхвалявания часовник, SKX007. Самореферентният дизайн дори отива крачка напред. „Автоматичният“ текст изглежда като заимстван от друг фаворит на феновете, „Sumo“ на Seiko преди Prospex. Получавате всички отличителни белези на най-добрите часовници за гмуркане Seiko на цена, която ще бъде значително по-ниска от моделите, посочени в линията Seiko 5.

Chasovnici-bg.com:Seiko-5-SRPD55K1.jpg

Недостатъкът? Само 100 м водоустойчивост. Това не е "професионален" часовник за гмуркане. Но за това е семейството на Prospex. Новата линия Seiko 5 има уважаван рейтинг на водоустойчивост от 100 метра. Многогодишният дебат дали 100 м са достатъчни, за да се гмуркате, ще ви накара да се замислите, но ние от онлайн магазин Chasovnici-bg.com сме сигурни, че 100 м са достатъчни, за да издържат на водната среда. В колекцията часовници Сейко 5 не се предлага часовник с корона с винт.
Обратно към очертаването на продуктовата линия, която споменахме по-рано. Новата гама Seiko 5 е разделена на 5 категории: спорт, елегантни, специални, улична мода и усет. Всяка категория представлява различен тематичен подход към модела Singular Seiko 5. Линията Sports е доста позната на дългогодишните фенове на марката. Marine Master е произведен в ограничено издание, което включва горскозелен циферблат, SLA019J1, и същият нюанс на зеленото вече може да се намери на Seiko 5 SRPD63K1.

Chasovnici-bg.com:Seiko-5-SRPD63K1.jpg

Другият край на новия спектър на Seiko 5 не е толкова познат. Но все още следва един водещ принцип на мантрата на Seiko 5: ясно е, че е предназначен за млада аудитория. На пръв поглед колекцията Sense изглежда нетипична за Seiko. На циферблата има текстура, подобна на скала, която е напълно чужда, но може да има някаква форма на дизайнерски мотиви зад нея.

Колекцията Street Style включва затъмнени модели, за които може да се подозира, че страдат от намалена осветеност, но нещо ни подсказва, че LumiBrite покритието на стрелките на Seiko е практически имунизиран срещу това. Часовниците се доставят с черна НАТО каишка, ясен знак, че Seiko обръща внимание на вида каишка.

Отпадането на 27 нови часовника наведнъж е невероятно важен ход за Seiko, а възраждането на псевдонима Seiko 5 засяга и нещо друго, което си заслужава да се отбележи. През последните години Seiko постепенно се придвижва към високите пазари, с постепенно нарастване на цените и промени в производствения график на водещите часовници. Изглежда, че след като Grand Seiko стартира в Америка, той започва да пълзи нагоре и като останалата част от екипа с въжета, следващ водещ катерач нагоре по склона на планината, останалите сегменти от продуктовата гама на Seiko също се повишават.
Новите модели Seiko 5 Sports - корпуси от неръждаема стомана или неръждаема стомана с розово PVD или черно покритие. Каишки от силиконова гума, телешка кожа или стоманени гривни. Размери на корпуса, 42,5 x 13,4 mm, с кристал Hardlex и прозрачен заден капак. Водоустойчивост 10 бара/100 метра. Механизъм, вътрешен калибър 4R36 на Seiko, биещ при 21 600 пулсации за час и 41 часа резерв на мощност.

Специализираният сайт за представяне на Seiko 5 Sports Collection е точно тук и можете да видите всичките 27 варианта във всичките 5 семейства, точно тук.