Как се смазва механичен часовник - видове масла при механичните часовници

Дизайнът на механичния часовников механизъм изисква редовна поддръжка, включително смазване, за да се намали триенето на движещите се части, което ги кара да се износват. Има над 50 зони на триене, които трябва да бъдат смазани в един типичен ръчен механичен часовник и колкото повече усложнения има по часовника, толкова повече зони трябва да бъдат смазани. Точно както всеки механичен двигател се нуждае от смяна на маслото, всеки механичен часовник се нуждае от смазване или понякога почистване и пълна смяна на маслото, или както от Chasovnici-bg.com казват „Основен ремонт“.
Тази статия ще помогне на ентусиастите и любителите на часовници да научат основите на смазване на механични ръчни и джобни часовници и ще покрие най-често срещаните и важни области, които се нуждаят от масло, заедно с избора на правилното масло за различни компоненти.
Обикновено можете да разберете дали часовникът ви трябва да бъде смазан, ако започне да работи бавно и губи точност. Когато маслото изсъхне, частите се търкат една в друга и в крайна сметка триенето ще доведе до разслояване на метала и натрупване на мръсотия. Ако отворите часовника, можете визуално да видите, че камъните (рубините) може да са сухи или покрити със старо масло и мръсотия или дори да видите известно износване на металните пластини и зъбни колела.

Смазването обикновено се извършва на планирани сервизни интервали, но ако току-що сте закупили нов за вас, но втора употреба часовник, той повече от вероятно трябва да бъде смазан, тъй като маслото вероятно е изсъхнало или залепнало. Ако не сте сигурни кога е извършено последното обслужване на часовника, най-добре е часовникът да бъде ремонтиран. Това означава, че часовникът трябва да бъде напълно разглобен, почистен и повторно смазан според спецификациите на производителя за оптимална работа.
Ако просто искате бързо да накарате часовника си да работи отново
можете да се справите с просто смазване на камъните, но не очаквайте да работи като нов. Можете да се справите с минимално смазване, ако всичко, което наистина искате, е часовникът да пази времето. Може да не ви харесва идеята да разглобявате часовника си, за да го почистите напълно и смажете отново, но си заслужава усилието. Повечето от частите не са непременно трудни за достъп, но е необходимо известно разглобяване, за да се стигне до частите, които трябва да бъдат смазани и които не са достъпни от повърхността на механизма на часовника.
За оптимална работа и точност, производителите препоръчват механизмът да бъде разглобен, почистен, изсушен и след това сглобен и смазан според спецификацията. Смазването на вече мръсен часовник ще улови мръсотия и стружки и ще доведе до разпръскване на маслото около механизма и ще накара часовника да работи неточно.
Днес повечето часовници се смазват със синтетично масло, защото то няма да се слепи, както естествените масла. Когато животът на синтетичното масло изтече, то просто ще се изпари. Винаги се препоръчва смазване според спецификациите на конкретния производител на часовници, но ето списък с общото масло, което се използва за механични часовникови механизми.
Moebius 9010 – Най-популярното масло, защото е леко, синтетично масло, което се използва за високоскоростни зони с ниско налягане, камъни на капачки, зъбни колела, шарнири, камъни на палети, балансираща щанга и регулиращи части.
HP 1300 – (известно още като Moebius 9104) е по-гъсто синтетично масло, което обикновено се използва за валове, осцилиращи тежести, централно колело и трето колело. Понякога се използва при настройки на системи и календари.
Moebius 0941 – Фино масло, използвано за палети.
Moebius 8200 – Естествена грес, която се използва за смазване на главната пружина.

Когато смазвате часовник с масло, е важно да не прекалявате, както и да не слагате прекалено малко. Това може да създаде повече проблеми в близко бъдеще. Често можете да намерите техническите документи за часовниковия си механизъм (калибър), които ще ви кажат къде да смазвате и какъв вид смазка да използвате, а понякога и колко масло да използвате. Използвайте най-добрата си преценка, не толкова да се оттича от определената част, а достатъчно, за да покрие повърхността. Ако поставите твърде много, маслото може да премине в други области, където не трябва, и това може да причини проблеми.
Едно нещо, което можете да използвате, за да запазите маслото там, където искате, е Epilame. Обикновено се използва в зони, движещи се с висока скорост, като колелото за баланс и палетата за камъни, а понякога и върху камъните на капачката на баланса.
Има някои основни консумативи, от които ще се нуждаете за основно смазване - някакъв вид апликатор за масло, чаша за масло и самото масло.

Chasovnici-bg.com:Maslenica.jpg

Маслениците за потапяне са най-разпространеният апликатор за масло - лесен за използване и евтин. Предлагат се в различни размери, които са цветно кодирани за бързо идентифициране. Просто потопете върха, за да вземете капка, и след това го поставете върху зоната, която ще намажете. След това капилярното действие изтегля маслото върху частта на часовника. Върховете на масленките за потапяне дори могат да бъдат оформени по ваше желание с шкурка.

Chasovnici-bg.com:Avtomatichni-smazochnitsi.jpg

Автоматичните смазочници са за по-прецизно смазване и често се препоръчват за часовници като Rolex например. Тези мазнилки са напълно автоматични с натискане на бутон, така че можете да поставите малка частица масло точно там, където искате.

Чашите за масло са точно това, което звучи. Не искате да използвате масло направо от буркана с масло, тъй като това ще замърси целия ви запас от масло, така че трябва да използвате чаши за масло с капак, за да използвате само малко количество масло и да го поддържате чисто. Дръжте капака затворен, когато не го използвате, така че прах и мръсотия да не попаднат в него и винаги потапяйте писеца за масло в страницата на чашата вместо в средата. Ако в маслото има замърсители, те ще гравитират към средата на маслената чаша.

Chasovnici-bg.com:Rodico.jpg

Уверете се, че сте почистили накрайниците на масленицата между употребите с Rodico или някакъв порест материал. Сменете маслото в чашите с прясно и почиствайте чашите след употреба. Обърнете внимание на срока на годност на маслата, тъй като той може да загуби ефективността си с течение на времето и може да не издържи в часовника до следващата сервизна дата.
Техническите документи за механизмите (намират се лесно в интернет) са чудесен ресурс както за часовникарите, така и за любителите. Те ви дават цялата информация, от която се нуждаете за даден калибър и една от тях е кои части да смажете с какъв вид масло. Някои дори ще ви кажат колко да използвате. Ето пример за такъв за механизма ETA 2826-2. Тук можете да видите трите основни използвани масла и как са обозначени на диаграмата, която показва всички части на механизма.

Chasovnici-bg.com:ETA-2826-2.jpg

Не всички повърхности трябва да се смазват и това може да причини големи проблеми. От решаващо значение е да не сложите масло върху зъбните колела или пружината, ако е така, трябва да се отстрани и почисти.