Уникален мъжки часовник, показващ времето на Марс

В последните години човешката цивилизация изпрати няколко изследователски експедиции на марсианска земя, с което вече се променя въпросът дали човек ще достигне червената планета, не на „ако“, а по-скоро „кога“ хората ще стъпят за първи път на Марс.
Като изобретател и инвеститор на проекти за бъдещето, Илон Мъск, един от водещите магнати, предлагащи космически пътувания, както за работа, така и за свободното време, тиражира своите начинания за изследване на космоса и смята, че скоро ще можем да пътуваме до Марс. В тази връзка, вече е факт иновативен ръчен мъжки часовник, който показва времето на Марс и Земята едновременно. Засега той е по-скоро разглеждан като оригинален екземпляр с уникална визия, но след години вероятно ще бъде полезен и незаменим за хората, които ще пребивават на Червената планета. Уникалните мъжки часовници от тази серия предлагат неземна конструкция, идеална за носене тук на Земята, но също и на Марс в бъдеще.
Като един истински новаторски проект, самият часовник носи наименованието „MARS Project ONE” Automatic Wristwatch Limited Edition 200pcs. Както самото заглавие показва, това е автоматичен часовник, лимитирана серия от 200 екземпляра.

Chasovnici-bg.com:Majki-chasovnik-mars-project-one.jpg

Според производителя, часовникарската компания BEHRENS, зачестилите космическите проекти на различни държави за достигане и изследване на Марс, са вдъхновението да се отдаде почит на тези човешки достижения, с разработването на собствен космически проект в лицето на часовника MARS PROJECT ONE. Концепцията на BEHRENS е чрез създаваните от тях часовници да придадат ново измерение в показването на времето, което в най-изразена степен постигат именно в този концептуален инструмент за време.
Уникалността на този модел е, че времето в часове и минути се показва от система с четири ролки – за часовете и минутите на Земята и Марс, задвижвани от вграден механичен модул. Други космически функции са също: показанието за седмицата на Земята и Марс (вляво и вдясно), дата (в центъра), два, пресъздадени с двете планети, глобуса за показване на часовата зона за Земята и Марс. Всичко това е събрано в куполообразен сапфир кристал, обвито в правоъгълен титаниев корпус с размери 42 мм на ширина и 50 мм височина.

Chasovnici-bg.com:Majki-chasovnik-mars-project-one-1.jpg

MARS Project ONE е автоматичен мъжки ръчен часовник, конструиран на базата на високо полиран и повторно декориран швейцарски автоматичен механизъм Cal.SW200 като източник на енергия, в горната част на който е разработен уникален механизъм – механичен модул, който позволява на часовника точното показване на системата за двойно време Земя-Марс, напълно разработена от самата компания. И двете часови зони са в 24-часов формат, от който времето на Марс на ден е 24:37 еквивалентно на земното време, от което производителите BEHRENS са регулирали механично скоростта на показанието на Марс за време, за да работи на база 24 часа, което означава, че докато времето на Марс се синхронизира със земното време с 4 ролки, времето за завършване на MARS 24:37, се показва от 24:00. Именно това е уникалното в разработката на този автоматичен ръчен часовник MARS Project ONE, отличаващ се с механична интегрирана модулна система Earth / MARS Dual Time Zone, напълно разработена от компанията. Двата глобуса, намиращи се в часовника, представляват часовите зони на Земята и Марс, които се въртят ежедневно. Самите глобуси са ситуирани от двете страни на титаниевия корпус в два прозореца и показват референтен час, отпечатан върху кристал. В центъра на часовника е разположен прозорец за показване на датата, регулирана от короната, а дисплеите за дни от седмицата от двете страни, отляво за Земята и отдясно за Марс, се настройват чрез система от два бутона, разположени от двете страни на корпуса.
Пълните технически спецификации на часовника включват: Двойна часова зона Земя-Марс във форма на глобуси; Сферично сапфир кристал стъкло; Двойно показание за ден от седмицата; Дата; Дигитални механични ролки за часове и минути; Светещ дисплей; Автоматичен швейцарски механизъм Cal.SW200; Метална верижка с патентована технология за самостоятелно регулиране; Размери на часовника 42 х 50 мм; Тегло на часовника 1,5 кг.
Вероятно още не осъзнаваме, но подобен вид часовници могат да се окажат доста практични в бъдещето, в случай, че не искаме да закъснеем за някоя марсианска среща.

Автор: Chasovnici-bg.com