За въпроси и поръчки 0882 254583

Часовниците в руската история от Иван Грозни до днес

Необходимостта от инструменти за измерване на времето се появява в праисторическия период от културното развитие. Такава е например една от най-старите астрономически обсерватории в света - Стоунхендж. Според тази конструкция са записани най-важните точки на изгрев и залез и Луната в различните етапи на видното тяхно движение по небесната сфера. Измерването на времето от древни времена се развива паралелно с астрономията. В търсене на разплитането на тайните на вселената хората обърнали внимание на вечните "пазители на времето" - на Слънцето и Луната. До XIII век, времето е било измервано от "естествения" часовник. С развитието на технологичната индустрия първоначално възникват механичните часовници. С течение на времето и до днес часовникът е загубил своята утилитарна роля и вече е в категорията на статут бижута. Той е престижен аксесоар, който се подарява при официални дипломатически посещения и преговори от най-високо ниво. Писмени доказателства за факта има още от 16-ти век, че през 1577 година шведските посланици подарили на Иван Грозни часовник. Часовници в онези векове в Русия имало главно като подаръци от подобни посещения. През XVI-XVII век чуждестранни търговци от Англия, Холандия и Германия започнали да посещават Русия. През XVIII век вноса рязко се увеличил, когато на 16 април 1702 г. Петър I издава манифест, съдържащ точка "на свободния достъп на чуждестранните търговци в Русия." Истинският разцвет на часовниците започва при Екатерина II. С нейно съдействие са открити часовникарски фабрики в Москва и Санкт Петербург, като от Швейцария били поканени опитни майстори. По онова време часовници можели да си позволят само много богатите хора.
В края на 19-ти и началото на 20-ти век вносът рязко се увеличава. Според Генералната администрация на митниците, през 1913 година в Русия са внесени 3,5 милиона часовника в размер на 18 милиона рубли. От 1916-1923 вносът в Русия е спрян и часовниците в страната се съсредоточават само върху местното производствено. Ето и хронологията на развитието на руския пазар за ръчни часовници.
В Царска Русия, както е споменато по-горе, производството на часовници не е разработено. Основно се внасят от Швейцария и Франция марки като Patek Philippe, Breguet, а марки като P. Bure, Moser и Tissot получили статут на официален доставчик в двора на Негово Императорско Величество.
Часовници Breguet имат уникален дизайн и перфектни технически параметри и могат да бъдат отнесени към шедьоврите на часовникарството. В продължение на години те са били символ на монархията в Русия, на традиции и богатство и са били носени от коронованите глави, членове на руските аристократични фамилии. Според архивите, собствениците на Бреге часовници са императорите Александър I, Николай I и Николай II, княз Пушкин, Гагарин, Оболенски, Ростопчин, Голицин, Юсупов, Строганов, Дългоруки, Трубецки, Репнин, генерал Багратион, Денис Давидов, Ермолов и др. Преди войната октомври през 1917 г. Русия е един от водещите пазари за Breguet. В края на XIX - началото на XX век. се появили и реплики на Бреге. Още приживе на създателя на марката Абрахам-Луи Бреге един оригинален екземпляр е имал около 250 фалшификати. За да защитят продуктите си от фалшифицирането, Breguet започват да ги бележат с т. нар. "таен подпис". Тази трудоемка работа се провежда на специален пантограф. Подписът има микроскопични размери и може да се види само под определен ъгъл. Другата особеност е уникалният регистрационен номер на механизма.

Друга марка с широко присъствие в Царска Русия това са швейцарските часовници Tissot. Едноименната компания е основана през 1853 г. от баща и син Чарлс-Фелисиен Тисо и Чарлз-Емил Тисо в швейцарския град Le Locle. Още от началото на формирането си Tissot имат близки връзки с Русия. Тези връзки са се развили успешно от 1858 г. до преди Октомврийската революция през 1917 г.
През 1858 г. синът Чарлз-Емил прави първото си посещение в Русия, която за кратко време се превръща в основен пазар за часовници Tissot. През 60-те години на XIX век компанията отваря офиси в Москва и Франкфурт. Швейцарският производител е изработил солидно количество часовници за император Александър II и неговия син Александър III. Архивите на Tissot сочат, че много представители на Царския дворец и много членове на руския елит са носили часовници Tissot. През 1904 г. Тисо пуска модел джобен часовник за офицери от руската армия. На горния капак е изобразен портрет на императора или военен герб. Днес автентичните такива екземпляри са антична рядкост, а марката Tissot и до днес все още произвежда реплика на този джобен часовник от 1904.
Chasovnici-bg.com:Tissot-mechanika.jpg
От 1916 година вносът на часовници в Русия бил преустановен, а империалистическите и гражданските войни разрушили и без това малката часовникарската индустрия, която имало в страната. След Октомврийската революция от 1917 г. търговията с чужди държави спира. До 1919 г. производството е било под контрола на Висшия съвет на национална икономика. През 20-те години на ХХ век, няколко малки работилници са били обединени в Главна дирекция за фина механика. Часовниците се произвеждат основно на базата на вносни продукти, останали на склад. Търсенето се увеличавало всяка година и Съветското правителство започва преговори с швейцарските компании P. Buhre, Hy. Moser & Cie, Ulysse Nardin, Doxa, Tissot, Tavannes Watch Co., Omega, A. R. SA, Longines, Zenith за копродукции на часовници на територията на СССР. Тъй като тези преговори се провалят и не дават резултат, Съветското правителство се фокусира върху местното производство. През 30-те години на ХХ век, съветската часовникарска индустрия набира скорост с откриването на Първата и Втората Московски фабрики за маркови часовници. От 1934 г. Първа Московска фабрика започва да произвежда ръчни часовници със специално предназначение за ВВС и ВМС на страната.
Втората световна война довела до осъзнаване значението и усъвършенстване на фината механика, което стимулира развитието и производството в СССР. В съветско време, както и преди това, швейцарските часовници се считат за стандарт на качество и точност. Швейцарски екземпляр на ръката на съветски гражданин показвала, че той е висшестоящ или принадлежащи на номенклатурните кръгове. Известно е, че първият президент на СССР Михаил Горбачов носи швейцарски часовник Longines. По времето на Съветския съюз японските ръчни часовници също били престижни и често срещани. Много членове на съветския елит носели японски часовници марка Orient.
Производството и вносът в Русия е възобновено през 90-та година на ХХ век. За кратко време Русия влиза в топ 20 на страните вносителки. В руския пазар влизат швейцарски, японски, корейски и немски часовници с различно качество и различни ценови категории. През 2005 г. руското правителство налага 30% мито върху вноса на луксозни стоки, които включват и часовниците. Увеличаването на митата води до намаляване обема на вноса с 40%. По официални данни на Министерството на икономическото развитие и търговията, Русия внася ежегодно четвърт милион часовника, от които 70% се внасят незаконно по „сивата” схема. Увеличението на митата се отразява в цената, като скокът е от 40-50 до 80% за различните марки и модели. Въпреки увеличението на цените, интересът към швейцарски часовници в Русия е все още много висок. Според Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия, през 2011 г., вносът на swiss часовници в Русия в сравнение с предходната година се увеличава с 44-45%. Швейцарските компании по отношение на всички страни-износителки прилагат единна система за ценообразуване на дребно. За всеки модел производителят дава така наречената препоръчителна цена на дребно, на която да продават официалните дистрибутори. Колебанията в цените са валидни в рамките на 5%, но в Русия това не се прилага поради високите мита за внос. Също така в Русия не е развит вторичния пазар на часовници, т.е. купуването втора употреба. В Европа и САЩ има много магазини, които се специализират в препродажбата на часовници, специални сайтове, директории, форуми позволяват частни лица да публикуват часовник за продажба. В развитите страни, където се утвърждава културата на скъпите неща, добре знаят, че хубавият часовник има вечна стойност и един ден може да се превърне в сигурна инвестиция. На първичния пазар можете да си купите чисто нов часовник в магазини или онлайн магазини на официалните дистрибутори. С покупката на часовник от оторизирани магазини, вие получавате оригинален, официален продукт, доставен с прилежащата гаранционна карта. В продължение на 20 години Русия е образувала първичния си пазар със силна мрежа от оторизирани търговски обекти. По обективни исторически причини вторичния пазар не е добре развит в Русия поради предпазливост и недоверие от страна на купувачите. Колективното съветското минало в края на ХХ век отстъпва място на период на нестабилност, деноминации, пирамидални схеми, банкови фалити и други измамни дейности.
Все пак днес Русия като голяма държава е голям пазар за всякакъв тип часовници и определено е сред определящите фактори към годишните обороти на определени марки. Още повече, че руските часовници също набират скорост и се пласират отлично в Европа, Азия, Америка. Сред най-атрактивните марки е Vostok Europe - наследник на една от най-известните руски брандове от миналото Восток.
Chasovnici-bg.com:Chasovnik-Vostok.jpg

Автор: Мегамол за часовници

Google