Библията на хронометъра

Какво се крие зад надписа "официално сертифициран хронометър".
Надписът "сертифициран от COSC" се среща фактически само при около 3% от швейцарските часовници. Какво обаче точно стои зад него? Ако проследим произхода му, ще стигнем до Биел, както и до Ла Шо дьо Фон и Женева. COSC, независим, но официален орган, юридически погледнато, е асоциация с нестопанска цел, създадена през 1973 г. от петте часовникарски кантона на Швейцария - Берн, Женева, Нюшател, Сольор и Во.
Chasovnici-bg.com:Certina-COSC.jpg
На първо място трябва да отговорим на логичния въпрос: какво е хронометър? Хронометър е часовник, издържал официалните тестове за точност на механизма. Още в началото искам да направя разликата между хронометър и хронограф. Хронографът е часовник, който отчита отрязъци от време. Един хронограф не е задължително да е хронометър, но може да бъде и такъв. Какво иска да каже дадена фирма, когато на циферблата се появи надписът "официално сертифициран хронометър"? В съвременния свят нещата са много подвижни, но има фирми, които залагат на традицията, на постоянно високо качество, за да докажат тези си качества, някои от тях изпращат часовниците си, за да бъдат тествани за точност в лаборатории. С това производителите доказват не само, че този или онзи часовник влиза в нормите, определени за много точен инструмент на времето (хронометър), а те доказват, че са в състояние да поддържат същото високо качество във всички свои продукти, а не само в единичен екземпляр. И това е демонстрация на възможностите на фирмата. А същевременно на клиента дава възможност да се наслади на часовник, който е персонално тестван.
Какво трябва да разбираме под хронометър и кой определя правилата? Няма постоянни правила. Те се променят и са различни за различните страни. За нас най-важни са тези в Швейцария, но трябва да ви информираме за лабораториите в Германия, Франция, Англия и Япония. Понеже най-много ще се спрем върху швейцарската независима лаборатория COSC, съвсем накратно в началото ще споменем за останалите. В Германия Glassehutte препокрива стандартите на COSC, но тук той се нарича DIN 8319. Във Франция съществува лаборатория в Безансон, която работи с всички фирми и лица пожелание. В Англия съществува лабораторията KEW, тя обаче в момента не функционира, но преди години работеше с много висок стандарт. В Япония се намира лабораторията на Seiko. Всички часовници от серията Grand Seiko са хронометри и по принцип там правилата са по-строги и от COSC.
В Швейцария има една независима лаборатория COSC, създадена от обединението на швейцарските часовникари PH (Federation de l`industrie horlogere suisse). Тази лаборатория е със седалище в Ла Шо дьо Фон и три центъра, които обслужват изпратените за тестване часовници. Тези три лаборатории са в Бил, Женева и Льо Локл. Централата в Ла Шо дьо Фон не обслужва часовници. Часовниците, които се изпращат до тези 3 лаборатории, са без капаци, а автоматичните без ротор. Всичките маркови часовници биват обозначени при влизането им и им се монтира циферблат, на който много ясно може да се отчита времето. В самите тестове сравненията се контролират от атомен часовник и се извършват в продължение на 16 дни, разделени на групи. Показанията се отчитат за всеки часовник поотделно. Критериите са основани на ISO 9159. Тестовете се извършват в 5 различни позиции на часовника спрямо земята (вертикално на 6 часа, на 3 часа, на 9 часа и хоризонтално от страната на циферблата, а после от страната на механизма) и три различни температури - 23 градуса, 8 градуса и 38 градуса. Разбира се не всички часовници издържат тези тестове. По последни данни не повече от 5% от тях се справят. Годишно през тези 3 лаборатории минават над 1 милион бройки часовници, като лъвският пай е запазен за Rolex, следват Omega, Breitling и т.н. Точно 1 276 714 механизма са били сертифицирани от COSC през 2010 година.
Chasovnici-bg.com:COSC-sertificiran-chasovnik-Tissot.jpg
Часовниците на предимно механични, кварцовите за коментирания период са били 19 799. Много читатели ще си зададат въпроса защо не виждат тук много скъпи марки. Отговорът на този въпрос се крие във факта, че за повечето от тях съществуват вътрешни, доста по-строги критерии, например вие няма да видите часовник Patel Philippe на който пише хронометър с COSC сертификат, но вътрешните норми са около 3 пъти по-строги и по-високи с +- 2-3 секунди на денонощие. Това важи за фирмите от престижния сегмент. Сертификатът са хронометър има своята цена и своя престиж. Само около 3% от швейцарските часовници получават този сертификат. Има фирми като Breitling, 100% от чието производство се сертифицира. Разбира се, съществува и сертификат за кварцовите часовници, но там изискванията за точност са доста по-високи. За широката публика може би ще бъде интересно кои калибри най-често получават сертификата на COSC. Това са Rolex 3135 (1988 г.), както и варинатите 3155, 3175, 3185, 4130 и 2235, ETA 2892A2 (и вариациите му) и Valjoux 7750, всеки от които оперира при 28 800 удара в час. Без да бъдем на сто процента изчерпателни по темата, ви запознахме кои са причините с гордост да поглеждате към часовника си и да се наслаждавате на надписа "хронометър, сертифициран от COSC". Това е не само доказателство, както вече казахме, за техническите възможности на фирмата, от която идва вашият часовник, но и за вътрешните ви естетически потребности. Каква е цената за марките, за да сертифицират като хронометър часовниците си? 5.25 швейцарски франка за големите серии и 130 швейцарски франка за специалитети, чиито контрол е ръчен.

Онлайн магазин за часовници Chasovnici-bg