За въпроси и поръчки 0882 254583

Механизмите на ETA и новото решение

Вече е в сила законовото решение ETA да не предоставя готови механизми на други фирми освен на тези от гиганта Swatch Group, което пак не отговаря на истината. Breitling прави около 200-250 хиляди часовника, обаче от техния калибър B1 ще се произвеждат 50 000 годишно, което значи, че те ще продължат да ползват ETA механизми. Масовите механизми на ETA 2836, 2824, 2892, 7750 и техните модификации съответно са перфектни мотори, доказани механизми от гледна точка на точност, дълговечност и др. Но те са средно на 40-годишна възраст. За тези 40 години техниката със сигурност е направила огромни крачки, освен това унифицирането на часовниците остави индустрията да тъпче дълго време на едно място. Освен това ние, почитателите на часовникарското изкуство, се чудехме наистина какво купуваме - дали само циферблат и дизайна на известна фирма, или наистина произведение на една манифактура. Това решение на ETA принуди и едновременно с това отприщи творческия гений на отделните часовникарски къщи. Започна състезанието, което можем да сравним принципно с Формула 1. Появи се конкуренция. И в близко бъдеще ще можем наистина да коментираме коя фирма и кой механизъм е дал нещо ново на света. С радост можем да наблюдаваме, че почти всички фирми създадоха свои собствени механизми, а същевременно постоянно излизат и нови неща. Дори може да се каче, че това се случва всеки месец. Наистина са вълнуващи нещата, защото получаваш нова информация - еди коя си фирма е създала това, а друга - нещо друго. Освен това интересни са пътищата, по които фирмите търсят решения за различните проблеми. Примерно вместо автоматични часовници много фирми създават механизми, които издържат без навиване от една седмица до един месец. И това е интересна алтернатива. Веднъж в седмицата навиваш часовника и не се чудиш дали ще спре. Клиентът има избор, а това е вече богатство. Потребителят получава и по-голямо самочувствие, защото знае, че някой наистина е сътворил уникат. Нека разгледаме някои от пуснатите вече механизми на отделни производители.
Chasovnici-bg.com:ETA.jpg
UNICO BY HUBLOT
Жан-Клод Биве казва за този механизъм: "Unico беше проектиран и конструктиран, за да бъде напълно заменяем с Valjoux 7750, който от 2005 г. насам задвижва хронографите от серията ни Big Bang. Съвместимостта е абсолютна. Без значение е дали ще монтираме Valjoux или Unico в някой от часовниците, не се налага нищо да бъде адаптирано, не затрудняваме следпродажбеното обслужване. Тази стандартизация е валидна и за турбийоните ни". Концепцията на новия механизъм е коренно различна, дизайнът на Valjoux все пак датира от 1974 г. Противно на него Unico включва и колонно колело. Най-характерното за този механизъм е, че хронографската му част, включително и колонното колело, е монтирата отвъд циферблата, а не под ротора. Според Биве в бъдеще една от пречките за фалшифицирането би могла да бъде липсата на циферблат или скелетон, за да бъде видим механизмът. Техническо погледнато, Unico се състои от по-малко компоненти и е проектиран за промишлено производство с обем между 10 000 и 15 000 единици годишно. Наред с другите характеристики на механизма, като честота 4 Hz, 30 мм диаметър и дебелина 8.05 мм, е над 70-часовният резерв. Unico дава възможност на конструктора си за интегрирането и на други бъдещи функции вместо или освен хронографната.
CALIBRE 38 HA ETERNA
Eterna е марка, която продава 250 000 часовника годишно. А това изисква богато разнообразие от фирмени механизми. Преди създаването на Caliber 38, Eterna успяваше да пусне не повече от 4000 - 5000 часовника със собствени механизми. Той беше премислен и много интелигентно "прекроен", като послужи за платформа, обзаведена с летящ спрямо лагерите барабан, прословутата система Spherodrive, създадена от марката. От калибъра съответно тръгват множество вариации.
С простото добавяне на барабанния мост, Calibre 38 се трансформира в Calibre 3810 с три стрелки и циферблат за секундите в позиция 9 часа. Прибавим ли друг модул, той се превръща в 3820, калибър с три стрелки и малък секундарник в центъра. По същата схема 3821 вече разполага с календар, като можем да продължим до безкрайност с вариациите. Calibre 3840 с малки секунди се трансформира в автомат само като добавим автоматична функционираща система.
Независимо дали версията е механична или автоматична, този 30-милиметров механизъм с дебелина 5.9 мм за ръчната версия и 7.5 мм за автоматичната разполага с завиден силов резерв - съответно 76 часа за ръчния вариант и 72 часа за автоматичния.
От икономическа гледна точка едно от най-големите предимства на дизайна му е неговата гъвкавост, която позволява предлагането на вътрешнофирмени механизми на цени, доста по-ниски от обичайните за пазара. Официалнито въвеждаме на първия Calibre 38 започва от тази година.
B01 BREITLING
Както знаем, историята на Breitling почива на много ценни часовници и хронографи. Само ще припомня, че именно тази марка първа въведе двата хронографни бутона за пускане, спиране и нулиране на хронографните стрелки, които станаха норма при хронографите - тази за активиращия бутон през 1923 г. и бутонът за връщане към нулата от 1934 г.
Първоначално B01 бе разработен за индустриално производство в големи количества. Очаква се фабриката в Шо дьо Фон да има капацитет за производството на приблизително 50 000 единици от механизма B01 годишно. Всички часовници на Breitling са сертифицирани с COSC и през 2009 г. марката сертифицира 68 687 механични часовника и 39 533 кварцови. Това поставя Breitling на трето място след Rolex и Omega. Направени са редица промени, свързани с потребителя на самия часовник, като да речем ексклузивния специален регулатор, който позволява часовника да бъде настройван според този, който го носи, тъй като знаем, че часовникът на много активна личност не реагира по същия начин като на такава със заседнал начин на живот. Петте години разработване и милионите франкове инвестиции позволиха на Breitling да не преоткриват колелото, B01 е традиционно интегриран автоматичен хронограф с колонно колело, това сърце бие с 28 800 вибрации в час и разполага с превъзходен резерв в размер на 72 часа.

https://www.chasovnici-bg.com/оригинални-маркови-1-211-Seiko_5.html

Google