За въпроси и поръчки 0882 254583

Часовникът Seiko Spring Drive Spacewalk

Предполага се, че чрез забавянето на времето човек, пътуващ с космически кораб, може да пътува в бъдещето, като същевременно остарява много бавно. Иначе казано, високата скорост на движение забавя времето на борда на кораба. Това означава, че часовникът на кораба (както гласи и Теорията на относителността) ще показва, че е изминало по-малко време, отколкото според неподвижните часовници - тези на Земята.
Специалистите от Seiko опровергали това. Те решили да създадат часовник, който да работи по време на космически полет, а също и в открития Космос. Това предизвикателство изглеждало обезсърчително, но било достатъчно, за да гарантира успеха им.
По принцип без предварителна специална обработка инструменти, които работят с батерии, не могат да бъдат използвани в открития Космос от съображения за сигурност. Кварцовите часовници не били подходящи и затова трябвало да се избира между механичен и Spring Drive. Часовникът обаче щял да бъде изложен на температурни разлики от -20 до +70 градуса по целзий, а точността при такива екстремни температури е критичен фактор и никой механичен часовник не може да бъде точен при такива условия. Затова бил избран Seiko Spring Drive като перфектен механизъм за тази цел. Той е с трисинхронен регулатор, който използва и генерира механична, електрическа и електромагнитна енергия, и е по-малко повлиян от температурните разлики.
Задачата да се създаде този забележителен часовник била трудна и включвала нови разработки във всички аспекти на часовникарските умения. Необходими били три години на посветения екип, за да го създаде и тества.
През октомври миналата година дизайнерът на космически игри създал милиони светове на фантастиката, американецът Ричърд Гариот, излетя в Космоса. По време на престоя си той извърши многобройни експерименти от името на NASA и Европейската космическа агенция. По време на своята мисия Ричърд демонстрира издръжливостта, като носеше на ръката си именно часовника Seiko Spring Drive Spacewalk. Без да изисква навиване и настройка, екземплярът работил безпогрешно, измервайки перфектно време. Та нали бил създаден точно за тази цел - да бъде използван именно за мисии в Космоса. Часовникът Seiko е лек, херметизиран, здрав, лесен за виждане и използване, обезопасен и точен.
За да се поддържа херметизация при големи температурни промени, характерни за вакуума в открития Космос, и особено при ниските температури, Spacewalk има нов тип уплътнение. Корпусът на часовника е от титаний. Бутоните са по-големи, за да могат лесно да се използват и затова са разположени в горната част на корпуса.
Chasovnici-bg.com:Seiko-Spring-Drive-Spacewalk.jpg
Хронографът е проектиран с минимален обем, но с максимален размер на отвора на циферблата, за да се осигури бърза четливост. За този модел стрелките и индексите за часа са изработени с допълнителни пластове Lumibrite (екологично чиста луминисцентна боя) което прави циферблата три пъти по-ярък от този на нормалния светещ часовник. С плъзгащите се стрелки времето се измерва без "тиктакане", а непрекъснатото движение на всяка част от механизма е в перфектна хармония с безкрайното, непрекъснато и точно движение на планетите.

Google