За въпроси и поръчки 0882 254583

Шест неща, за които да помислите, когато купувате луксозен часовник

1. Материал - освен че показва времето, добрият часовник е истинска лаборатория по отношение на използването на нови материали. Обичайните заподозрени са неръждаема стомана, керамика (устойчива на топлина и на ниски температури и модна като материал) и титан (по-скъп и два пъти по-лек, но и двойно по-здрав от стоманата). Освен това имаме под ръка бяло, жълто и розово злато или ако се чувствате опиянен от покупката - платина. Всички тези метали са здрави, но и скъпи при производството на луксозни маркови часовници. При благородните метали по-малката стойност на каратите означава по-мек и податлив на надраскване материал. Среброто и бронзът в часовникарството се използват рядко заради слабата им устойчивост на външно въздействие. Разбира се, има и покритие от карбон (често използвано от марката Bell&Ross), което е доста леко и здраво.
2. Задвижване - да избереш задвижване за механичен часовник е почти толкова трудно, колкото и двигател за нова кола. Някои са "деца" на масовото производство и се ползват в различни марки часовници. Други механизми се правят на ръка в часовникарските работилници и задвижват едва няколко механични модела. Бутиковите ръчни часовници са по-сложни като механизъм и са високо ценени като дизайн и качество. Един от най-популярните такива производители, в случай че искате наистина часовник-произведение на изкуството, е например марката Jaeger-LeCoultre или от по-нисък ценови клас немската марка с руски корени Alexander Shorokhoff.
Chasovnici-bg.com:Casio.jpg
3. Тестове - ако часовникът ви е преживял натоварване 10G, вероятно ще оцелее и ако го изпуснете от леглото на земята. Някои производители на часовници стигат до истински екстремизъм при тестване на продуктите си. Марката Bremont например държи всеки брой часовник от серията MB да докаже, че издържа при катапултиране от военен самолет. Макар и с не толкова хард методи, всички марки подлагат на различни изпитания своите модели, особено що се отнася до точността. Една от тези марки са масовите часовници на японските Casio. Някой хронографи дори са сертифицирани по строгите стандарти на COSC.
4. Инвестиция - избирайте своя часовник разумно. Експерт би могъл да предвиди каква ще е стойността на определен часовник в бъдеще. Ако не сте такъв специалист, по-добре да заложите на сигурно и да изберете модел от лимитирана серия. Екземпляр от произведения в 36 бройки IWC Ingenieur Automatic Edition с гравирана карта на Британия със сигурност ще има колекционерска стойност след време. В някои от най-редките екземпляри например вграждат малки части от емблематични автомобили. Също така от претърпели драматични събития и катастрофи кораби и самолети - това неминуемо ги прави по-ексклузивни и редки.
5. Функционалност - помислете как възнамерявате да използвате часовника. Не всеки ще се гмурка в океанските дълбини. Но ако имате подобни намерения, огледайте се за часовник с голяма водоустойчивост и специален безел за отбелязване на изминалото време (както го прави Breitling Superocean например). Повечето от нас просто искат да имат на китката си нещо с класически дизайн, което изглежда добре на среща или парти. Ако искате допълнителна представителност - нужен ви е хронограф, който примерно засича най-добра обиколка на пистата (като Alpina Racing). Има ли пилоти сред вас? Огледайте се за него с голям циферблат, който се чете лесно, докато търсите пистата за кацане в някое мъгливо утро (Zenith Pilot може би).
6. История - както Германия с колите или Шотландия с уискито, Швейцария е известна с часовниците, които произвежда. Най-добрите и най-стари часовникарски компании са започнали като манифактури в Женева и Юра преди векове. Техните изобретения и индустриални патенти са формирали света на часовниците такъв, какъвто го познаваме днес. Повечето от тези марки на практика са успели да превърнат времето в истинско дълголетно безвремие. Много производители на луксозни часовници копират, други разработват собствени технологии. Без малцината пионери обаче, вероятно и до днес щяхме да се взираме в Луната, чудейки се дали е време да ставаме за закуска.

Онлайн магазин за часовници

Google