За въпроси и поръчки 0882 254583

Четвъртвековната еволюция на часовниците Chopard

Толкова сме свикнали да свързваме Chopard с най-красивото състезание на света - Mille Miglia, или както го наричат италианците - La Corsa Piu Bella Del Mondo. Всъщност часовникарите партнират на тази гламурна надпревара за автомобилни ретро легенди още от 1988 г. насам. Това така наречено приятелство става повод за появата на богата колекция от емблематични и великолепни маркови часовници. Някои от тях станаха наистина забележително явление през годините на сцената на часовникарството. Те показват не само историческото развитие на спортните часовници и дълготрайното влияние на Mille Miglia върху тях, но и начина, по който са еволюирали самите модели часовници на Chopard, част от тези колекции.
Chasovnici-bg.com:Chopard-Mille-Miglia.jpg
Факт е, че всяка година от 1988 насам швейцарският производител, прочут и с изящните си бижута, пуска по една лимитирана серия, резервирана единствено и само за участниците в легендарното италианско рали. Направени са само две изключения още в самото начало на тази история през 1989 г. Тогава компанията за часовници пуска и ключодържатели, а през 1992 г. - ръкавели. Друг повратен момент е 1997 г., когато освен часовниците, посветени на състезателите, моделите от серията Mille Miglia започват да се продават като лимитирани издания, като броят на всяка серия отговаря на годината на състезанието. Което означава, че за тази година Chopard е пуснала 2014 стоманени хронографа, освен 410-те резервирани за участниците в автомобилното състезание.
Освен индивидуално анализираните часовници, колекцията Mille Miglia сама по себе си е изключително ценна, тъй като демонстрира начина, по който еволюира и се променя браншът в продължение на четвърт век. За да се убедим, можем да сложим редом един до друг първия модел от 1988 г. и актуалния от тази година. Два часовника, два хронографа, всеки от които изразява пътя, изминат от часовникарството като цяло, както и от Chopard в частност в продължение на четвърт век. "Двигателите" на тези часовници с хронограф, размерите, издръжливостта им, техническите характеристики и качеството на материалите, от които са изработени, всичко това е еволюирало по един наистина удивителен начин. Малко са часовникарските колекции, към които всяка година се присъединява нов модел. Качеството и здравината на серията Mille Miglia дори е още по-голяма доказателство на творческото измерение, което е неизменна част от тях. Дефакто състезателната серия играе ролята на тестово трасе за революционните технически и дизайнерски решения на екипа от талантливи майстори инженери на Chopard, нещо като лаборатория на идеите, в която се променят генетичните кодове, като обаче се запазва същността и се отхвърлят неуспешните елементи и утвърждават завладяващите. Почти както в теорията на Дарвин, в която животинските видове се развиват, променяйки се малко по малко и придобивайки определени гени и изоставяйки други, които се оказват неуспешни и непригодни за актуалната ситуация.
В Mille Migle неизменно участват редки и безценни автомобилни легенди, непреходни във времето, истински машини на времето, които прекосяват векове и епохи, запазвайки силната си идентичност. Червеният цвят, често съчетаван с черното, както и емблемата на надпреварата винаги присъстват в колекциите часовници. Спортната природа на моделите, всички до един хронографи (и такива е редно да бъдат, все пак именно с такива уреди на времето са се записвали резултатите от конните надбягвания), наред с присъствието на тахиметъра и прилагането на луминисцентни материали, за да се подобри четивността на циферблатите, които много често приличат на бордовото табло на спортните автомобили от състезанията, са основните черти на всички модели часовници от колекцията. За колекцията Mille Miglia е характерна и друга черта. Тя може да бъде описана със словосъчетанието "винаги първи път". През 1990 г. за първи път механично сърце задвижва стоманен джобен хронограф с отделни секунди. До този момент моделите Mille Miglia винаги са били ръчни часовници. През 1994 г. на ход е първата гумена каишка с дизайн, вдъхновен от профила и шарката на състезателните гуми Dunlop от 1960 г. Тази мода се налага сред редица следващи модели. Безпрецедентното съчетание на гумена каишка с корпус от същата материя пък се появява през 2011 г. Междувременно през 1997 г. за първи път идва и това, което по-късно ще стане една от основните черти на колекцията - автоматичен самонавиващ се механизъм, станал по-късно задължителен за всички часовници. Тогата Chopard започва да предлага в продажба и лимитирана серия на моделите, като броят отговаря на съответната година. Друг силен елемент от колекцията е фактът, че автоматичният самонавиващ се механизъм на хронометрите от 2000 година нататък е задължително сертифициран по Cosc. Днес колекцията Mille Miglia се състои от две линии - Classic и GT XL. Първата е вдъхновена от най-старите автомобили, взели участие в надпреварата на периода от 1927 г. до 1940 г., докато другият е по-техничен и инпозантен и черпи идеите си съответно от знаменитото италиански състезание такова, каквото е било от 1940 до 1957 г. Наскоро колекцията претърпя и някои чисто стилистични промени, като безел от черен анодиран алуминий през 2012 г., както и налагането на гъбообразни бутони през миналата година. Същата година еуфоричното червено се завръща с пълна сила на циферблата.
Що се отнася до модела 2014 г., както вече споменахме, той е произведен в тираж от 2014 бройки от стомана и още 250 екземпляра от розово злато. За първи път часовниците, изработени за състезателите, носят надписа "Competitor" на циферблата си. Въпреки съвременния си дизайн тези часовници продължават все така да са белязани от вдъхновението от най-старите олд таймери, състезавали се в Mille Miglia, носейки онзи изящно-елегантен ретро отпечатък върху циферблата си, кожената каишка и гравирания си капак. А часовникарското майсторство не остава по-назад и е ясно забележимо под сапфирената прозрачна част, която разкрива съвършеното автоматично сърце. Всичко това несъмнено подчертава расовата принадлежност на часовниците от тазгодишната колекция - съвременни хронографи със славно минало, които са част от една от най-богатите за всички времена спортни часовникарски колекции.

Сайт за часовници www.Chasovnici-bg.com

Google