За въпроси и поръчки 0882 254583

Умни часовници

Двете водещи страни - производителки на часовници, на планетата са безкрайно далече една от друга не само географски, но и по отношение на продукцията си. Швейцария и Хонконг не биха могли да бъдат по-различни, както и произведенията им. В алпийските кантони царстват ръчната изработка, лимитираните серии и свръхдетайлните турбийони. На западния бряг на Тихия океан, напротив, произвеждат най-модерните играчки за китката ви, в милионен тираж, с резервни части от пластмаса и кабел за зареждане от контакта.
Според изчисленията, представени по време на 33-тото часовникарско изложение в Хонконг, още през 2018 година бизнесът с умни часовници (smartwatches) ще достигне оборот от 50 милиарда долара. Нима идва краят на часовника като такъв, какъвто го познаваме?
Google разработи специална операционна система за часовници - доста орязана версия на Android, наречена Android Wear. В момента тази операционна система я използват 11 производители. Вероятно, когато четете тези редове, те ще са над две дузини.
Изобщо не се съмнявайте в масовото навлизане на умните часовници - вероятно няма да е толкова радикално, колкото беше това на смартфоните, но може да се сравни поне с бума на електронните часовници през 80-те години. Въпросът е - дали, подобно на него, ще отмине?
Един от най-съществените проблеми през новата технология е дълголетието. За разлика от часовниците, с които обикновено се сблъсквате ежедневно, смартчасовниците ще остаряват със скоростта на вчерашен вестник. Само помислете колко често сменяте телефона си. Засега проблем е и бързото изразходване на батерията, буквално всеки ден.
Както и при всеки друг технологичен продукт, разслояването според възможностите им също е огромно. Тепърва ще се обособяват класове.

Google