За въпроси и поръчки 0882 254583

Атаката на електронните часовници

Мястото, където най-добрите се събират, за да опазят швейцарската традиция в часовникарството - Baselworld е изложението, което налага новите тенденции в часовникарската и бижутерийната индустрия. Тазгодишното издание Baselworld 2015 стартира на 19 март и в продължение на една седмица събра около 1500 международни търговски марки в Базел, Швейцария. Изложението е с близо 100-годишна история, но тази година то стана особено специално поради мисията си да спаси швейцарската национална традиция в производството на ръчни часовници от скъпите електронни смарт предложения на Apple, някои от които надхвърляха цените на расовите швейцарски часовници (над 10 000 швейцарски франка). По време на предходните издания на изложението никой, дори най-добрите специалисти, не е предполагал, че този ден би настъпил. Но швейцарската индустрия бързо реагира на това предизвикателство в партньорство с конкурентните на американската компания и бранд номер едно в света. Вълнуващо е да се срещнеш с глобалните лидери в тази индустрия и да видиш как разчупват границите.
В отговор на смарт инвазията Tag Heurer, Google и Intel се съюзиха, за да направят заедно smart часовник, захранван от технологии на Android Wear и Intel. Сътрудничеството бе обявено още на първия ден от Baselworld 2015. Друг модел, който е свързан с иновации, комуникационни технологии и смарт часовник е B55 Connected на Breitling. С него марката твърди, че преоткрива свързания часовник. При създаването на първия свързан хронограф Breitling прилага нова философия за използването на смартфона, така че да се подобри неговата функционалност като инструмент на бъдещето. През 2014 година Breitling представи калибър B50, електронен мултифункционален хронограф с аналогови и цифрови дисплеи. Този ексклузивен мотор служи, за да предложи на пилоти широка гама от иновативни функции, с безпрецедентна лекота на използване и разчитане. Но тя също така има за цел да проправи и пътя за други авангардни разработки - мисията, която вече е реализирана със стартирането на B55 Connected - новото поколение на свързан хронограф.
Chasovnici-bg.com:Breitling-B55-Connected-Watch.jpg
Миникорпоративните светове на всяка марка. Разположено на около 141 000 квадратни метра, на няколко етажа и в различни, но свързани сгради, изложението отдавна е доказало високата си професионална класа. Всяка компания за часовници, бижута и други марки, свързани с индустрията, показа продуктите си в свои зали, някои от които и по няколко етажа. Това не са щандове, каквито има по други изложения. Това е миникорпоративен свят, на всяка една марка, която може да си позволи най-култовото изложение в бранша. В света на лукса господства правилото, че нямаш втори шанс за първо впечатление и тук се усеща битката всяка марка да покаже доколко е иновативна и с крак с модните тенденции. Събитието събра много акредитирани журналисти от цял свят, които от години следят развитието на часовникарската индустрия и нейните предизвикателства. В Близкия изток с интерес проучват какви са последните тенденции, които ще се представят в Базел, защото те ще рефлектират и върху новата политика на Дубай, насочена към внедряване не иновационни решения в различни сфери, която шейх Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, премиер-министър на Обединените арабски емирства и емир на Дубай, инвестира 20 милиарда долара за следващите седем години. Силви Ритер, управляващ директор на Baselworld, споделя: "Ключът на успеха на Baselworld е, че изложението винаги е на крачка пред останалите". За да постигнат това, организаторите, от една страна, внимателно и активно наблюдават пазара и развитието му, а от друга, са в тесен контакт с изложителите и се вслушват в техните нужди и ги обсъждат с тях постоянно. Те са създали несравнима платформа, тъй като няма друго събитие в света, предлагащо нещо дори поне близко до това, което Baselworld е, и това е една от причините някои марки да избират да работят само с тях и с никой друг.
Изложението има огромен икономически ефект за Швейцария, тъй като предоставя 13 000 работни места, 800 000 нощувки, повечето от които са предплатени с месеци напред и генерират приходи в размер на 2.4 милиарда швейцарски франка за страната. Това не включва и печалбите на съседните градове и държави до Базел, тъй като много от гостите, а може би дори и изложителите, отсядат в съседните държави Франция и Германия, които са само на 20-30 километра от панаира. Срещите са предварително договорени и повечето компании буквално пренасят главните си офиси и целия си персонал на изложението. Повечето от премиерните модели часовници се пазят за представяне именно на Baselworld. Изложението се очертава като единственото шоу в света, което прегрупира всички ключови играчи от часовникари до бижутери, от дилъри на диаманти, перли и скъпоценни камъни до тези, които се занимават с машинния и транспортния отрасъл, свързан с бранша.
Астронавтът Ричард Сиърфос, тест пилот на американски военни изтребители, представи проекта SXC за пътешествие в Космоса на височина 103 километра и партньорството си с Luminox. Марката отбелязва 25-годишнината си и е фокусирана върху трите елемента: земя, вода и въздух, в рекламната си кампания за специализирани часовници и тактически операции.
На коктейл Арнолд Шварценегер представи новата си часовникарска колекция AS, над която работи повече от година.

Друг култов бранд U-Boat направи презентация на книгата Celebrity Book на основателя на компанията Итало Фонтана. В нея са показани публични фигури като политици, филмови звезди и специалните сили на Италия, които използват часовниците на бранда. Присъства и Шварценегер с фотосесия от негови култови снимки и колекцията му от часовници. Някои швейцарски компании пък предпочетоха да представят постиженията си извън територията на изложбения комплекс. Такъв бе случаят с бранда Fortis, който има над 100-годишна история. За новото си столетие Fortis стъпват на пазара не само с по-изчистена и намалена серия от часовници, но и с нова визия: Face the New. Те ще се фокусират на четири фронта - земя, вода, въздух и космос, като искат да довършат серията си от 100-годишната си история с пресъздаването на Terrestis колекцията си. Тя ще представи наново марката към земните модели часовници, които ще реферират към пионерските години на Fortis.

Автор: Мегамол за часовници www.chasovnici-bg.com

Google