За въпроси и поръчки 0882 254583

Истинските познавачи на хубавите часовници

За повечето от нас атрибутът часовници са инструмент на времето. Конкретно, часовниците са инструмент, който ни казва времето и помага в забързаното ежедневие. Но за много мъже ръчните часовници се считат за No.1 евтин или скъп мъжки аксесоар, тъй като те препокриват най-желаните мъжки атрибути: а именно стил, техника и статус. И тъй като този мъжки аксесоар не показва никакви признаци да бъде изместен от някакъв по-малко сложен такъв, солидния опит в областта на часовниците е необходимост за всеки симпатяга за издигане на неговия профил и създаване на добро впечатление.
Марките часовници си имат своя собствена специфика и следната метафора чудесно илюстрира това. Въпреки че на практика е гореща, руса, богата - Хелън Хънт не е мечтата за жена на всеки мъж. Същото важи и за часовниците. Има много привидно добри марки за нетренираното око, но за фанатиците на часовници има някои модели, които са Джесика Алба (каймака, най-доброто), други, които са Сиена Милър (обещаваща и преуспяваща) и такива, които са като Парис Хилтън (надценена). Всеки мъж, който претендира да бъде познавач на добрите майсторски и скъпи часовници, трябва да е запознат с конкретните престижни марки. Има големи марки, които никак не са евтини и са оставили своя съществен принос в тази култура като Patek Phillippe и Breitling. Към тях се причисляват и Franck Muller, които имат единодушен респект в часовникарските среди заради тяхната елегантност и сложна инженерна мисъл. От друга страна славата на някои марки е преувеличена и реално себестойността им би трябвало да бъде по-евтина. Ако похарчите достатъчно пари за това, вероятно бихте могли на накарате много хора да смятат, че сте добри. Много от феновете и истинските ценители на часовници са убедени, че именно това е начина, марки като Tag Heuer и Movado да захранват имиджа си на елитни часовникари. Признаването на тези компании обикновено се дължи на техните маркетингови кампании: Tag например е изплатила огромни суми, за да привлече Тайгър Уудс за рекламно лице. Подобна такава илюзия е всеобщото схващане, че Rolex са най-добрите. Разбира се Ролекс са добри и луксозни часовници. Но това, което трябва да разберем е, че Rolex са считани сред любителите на часовници по същия начин, както марката автомобили BMW са считани сред ентусиастите на коли: страхотни автомобили, които обаче не могат да надминат по никакъв начин Mercedes или Porsche например.
Chasovnici-bg.com:Franck-Muller-Giga-Gong-Tourbillon.jpg

Истинските познавачи на часовници не трябва да са вещи само в марките, а и в терминологията. Светът на часовниците е цял свят на жаргони, които обясняват редица понятия. С оглед на това е наложително посетителите на царството на луксозните играчки да се въоръжат с владеенето на чужд език, необходим за комуникацията и разбирането на понятията. Ето някои елементарни примери от важната терминология, което все трябва да знае. Хронограф - въпреки че този термин е комбинация от две малки думи – от гръцките хронос (време) и графос (пиша), хронографът всъщност не е сложно понятие и означава вид часовник, който има функция хронометър. Хронографът може да бъде аналогов (на стрелки) и дигитален (цифров). Вечен календар са часовниците, които показват дата или дата и ден от седмицата, но не е необходимо те да бъдат пренастройвани при всяко различие в дните на месеца, включително и при високосни години. При часовниците с вечен календар, календарът е заложен за години напред и се сменя автоматично. Те могат да бъдат кварцови или механични часовници вечни календари. Важно е да се знае и друг важен термин. По същия начин, както фармацевтичната индустрия има FDA и жените имат конкурса Мис Вселена, производителите на часовници имат COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, the Official Swiss Chronometer Testing Institute), за да покажат, че техните часовници са с добро качество. Въпреки, че това не е задължително, големите имена на луксозни часовници се гордеят с тестваните и сертифицирани от COSC свои продукти. Тестовете са в продължение на 15 дни, в пет позиции и в три различни температури, за да се получи уникален сериен номер (чиито цифри съответстват на качеството на часовник) и правото официално да се нарича часовник хронометър. Най-голямото събитие в света на часовниците също трябва да е известно на всеки ценител на този аксесоар. Най-големият и престижен панаир изложение на часовници в света се нарича Baselworld и се провежда ежегодно в швейцарския град Базел.
Ето и някои въпроси, които са подходящи за дебати между любителите на часовници. 1) Каква е Вашата позиция по отношение на настоящите стандарти за швейцарския етикет Swiss Made? (В момента, за да се счита за швейцарски часовник с логото Swiss Мade трябва 50% от неговите компоненти да са от Швейцария, а самият механизъм и касата трябва да бъдат сглобени в страната). 2) Вертикалната дистрибуция (продажба на часовници чрез търговци на дребно) – правилно ли е това, че понякога часовниците минават през много ръце преди да достигнат дадена държава и даден магазин, което ги оскъпява допълнително разбира се. 3) Дали турбийонът (часовници с въртящ механизъм, който елиминира гравитацията и нейното действие върху работата на механичните часовници) действително си заслужават цената. 4) Коя система при самонавиващите часовници е по-добра – еднопосочната или двупосочната?
В сравнение с жените, мъжете имат много малко възможности, когато става въпрос за аксесоари и отделяне на внимание за външния вид. В крайна сметка, нежният пол има обувки, портмонета, бижута и много много други. Заради това ограничение върху аксесоарите на мъжкия пол, производителите на мъжки часовници са взели под голямо внимание да компенсират това с направата на часовници, които придават на мъжете много качества и позитиви едновременно.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google